Доступність посилання

ТОП новини

Переговори не входять у функції бойовиків на Донбасі – Баразенко


Олександр Баразенко на Майдані у Києві
Олександр Баразенко на Майдані у Києві
Журналіст телеканалу «Белсат» Олександр Баразенко разом з оператором у понеділок стали свідками активної фази антитерористичної операції на Донеччині. Рухаючись зі Слов’янська у Донецьк, журналісти потрапили під обстріл і рятувалися у підвалі разом з місцевими жителями і деякими сепаратистами. Тепер Олександр перебуває у Донецьку. Відповідаючи на запитання Радіо Свобода про своє перше переховування від обстрілу у підвалі, Баразенко сказав:

– Ми їхали зі Слов’янська у Донецьк. Проїхали один з українських блокпостів, доїхали до місця, де базуються сепаратисти. Там всюди стояли їхні озброєні люди, які готувалися до бою. Якраз тоді розпочався артилерійський обстріл. Ми були змушені сховатися разом з місцевими жителями і деякими сепаратистами у підвалі одного з будинків і перечекати. Обстріл тривав десь півгодини. Після цього ми спробували виїхати у бік Донецька, але блокпост не працював і українці нас не пускали. Та все ж спромоглися об’їзними шляхами вибратися на донецьку трасу і рухатися до Донецька. Під час нашого руху ми бачили вибухи, дим від снарядів, так само лунала стрілянина.

– А що роблять мирні жителі, коли розпочинається стрілянина?

У основному, ховаються по підвалах. Деякі обладнують імпровізовані бомбосховища
– У основному, ховаються по підвалах. Деякі обладнують імпровізовані бомбосховища, куди біжать відразу ж, як лише почують перші постріли.

– Чи бачили Ви постраждалих, поранених внаслідок артилерійського обстрілу, який Ви спостерігали?

– Постраждалих ми не бачили. Швидше за все, артобстріли ведуться не бойовими снарядами, а «болванками». Чути лише їхній політ, але у місцях попадання не видно значних пошкоджень.

– Чи обрання нового президента України якось вплинуло на місцевих жителів?

Мирні жителі пов’язують з виборами сподівання на закінчення війни. Зараз вони чекають рішучих кроків від Петра Порошенка
– Люди, за кого б вони не були – чи за сепаратистів, чи єдину Україну, – дуже чекали цих виборів. Тому що мирні жителі пов’язують з виборами сподівання на закінчення війни. Зараз вони чекають рішучих кроків від Петра Порошенка, щоб налагодити діалог і дуже хочуть, щоб оця стрілянина, від якої вони втікають у підвали, скоріше скінчилася.

– Чи розмовляли Ви із «зеленими чоловічками»? Можливо, їхня позиція почала змінюватися після цих виборів?

– Коли казати про озброєних людей, яких так називають, то це у більшості професійні вояки, у їхні функції не входять ніякі перемови чи розмірковування. Це люди, котрі воюють. Вони готові померти чи перемогти.

– Куди ви зараз прямуєте?

– Зараз будемо вирішувати, у яке місто рухатися далі. Є інформація, що у Донецьку продовжаться бої і залишатися тут може бути небезпечно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG