Доступність посилання

ТОП новини

Президент обіцяє «покарати терористів», РНБО збереться в понеділок


Петро Порошенко
Петро Порошенко
Президент Петро Порошенко пообіцяв у суботу, що зробить «усе можливе, щоб винні у загибелі військових були знайдені, щоб терористи отримали адекватну відповідь і були покарані».

У зверненні до співвітчизників із приводу загибелі військових і прикордонників у Луганську й Маріуполі він повідомив, що скликає засідання Ради національної безпеки і оборони на понеділок. На порядку денному – операції відновлення державного кордону і рішучі кроки на запровадження мирного плану на Донбасі, заявив президент.

Порошенко також заявив, що «сьогодні українська армія вперше перейшла в контрнаступ», і «наші військові почали тіснити терористів».

«Я поставив Збройним силам України першочергове завдання – взяти під контроль державний кордон України, через який терористи отримують зброю, техніку, підкріплення, гроші. Лише протягом останніх чотирьох днів у рамках спецоперації було встановлено мир і законний порядок у Маріуполі, взято під контроль 248 кілометрів державного кордону. В цілому ряді населених пунктів Луганської і Донецької областей припинено діяльність бойовиків-найманців. Очищено від терористів 11 населених пунктів. За останню добу при спробі проникнути на територію нашої держави було знищено 7 автомобільних колон зі зброєю та боєприпасами, знищено декілька танків, бронетранспортерів, реактивна система залпового вогню. Сьогодні наші військові захопили ще одну реактивну систему «Град», – заявив президент.

«Заради миру в Україні ми будемо діяти рішуче і цілеспрямовано», – наголосив Петро Порошенко.
Відео: Адміністрація Президента України

У ніч на суботу сепаратисти збили український військово-транспортний літак Іл-76, який віз на утримуваний українськими силовиками аеропорт Луганська особовий склад для ротації, техніку, спорядження та продовольство. Усі 49 людей на борту загинули. У штабі АТО заявляють, що літак збили з російської зброї. А в Маріуполі внаслідок нападу сепаратистів із засідки на автоколону Державної прикордонної служби в суботу вранці загинули п’ятеро прикордонників.

Крім того, США і НАТО підтвердили, що танки, які останніми днями були введені до України до рук сепаратистів, відповідають наявним в арсеналі Росії, хоча, як і при захопленні Криму, не мають прямих позначень про належність до Росії. В Україні так само заявляють про свідчення, що з Росії бойовикам передали і реактивні системи залпового вогню «Град», що їх сепаратисти вже спробували використати на Донеччині. Росія твердить, що не постачає зброї сепаратистам в Україні.
XS
SM
MD
LG