Доступність посилання

ТОП новини

Ми можемо очікувати вибухи будь-де в Україні – Тимчук


Президенту було відомо про можливі провокації на Півдні ‒ Душний
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:03 0:00

Президенту було відомо про можливі провокації на Півдні ‒ Душний

Київ – В Україні частішають вибухи на об’єктах інфраструктури. У Запорізькій області у ніч на вівторок підірвали залізничний міст, водночас повідомили про два вибухи на залізниці у Луганській області. В СБУ вважають, що це – диверсія, а джерела на місцях говорять про ймовірність подальших терактів, оскільки відстежити малочисельні групи бойовиків неможливо.

Пошкоджено металевий каркас мосту, навколо розкидані бетонні уламки. За словами саперів, що працюють на місці, вибухівку не ховали під опори, а поклали на колії, там могло бути кілька десятків кілограмів тротилу.

Шляхопровід на виїзді з міста Оріхів, де трапився вибух – найкоротший шлях, яким могли перекидати із Бердянська на Донбас українських військових і спорядження, зазначає редактор запорізького тижневика «Прав.Да» Валерій Зотов. Нічний інцидент він пов’язує саме з цим.

«Нормально, що ці залізничні колії використовуються, аби перевезти необхідні військові вантажі», – говорить він.

Речник СБУ в Запорізькій області Сергій Левченко розповів Радіо Свобода, що зараз розглядають цей випадок як диверсію, відкрили відповідне кримінальне провадження. Не виключають також, що вибухи на мосту та Донецькій залізниці пов’язані, зазначив він.

«Поки розглядають ці версії, працюють над цим питанням. Поки такої інформації достовірної немає», – розповідає Левченко.

Про наявність диверсійних груп у Запорізькій області було відомо і раніше, заявив голова Народної Ради Запоріжжя Василь Душний. За його словами, у неділю він доповідав про ситуацію президентові.

На території Запорізької області багато закинуто агентів ФСБ, терористів, які згуртовуються тут, очолюють свої групи, і можуть здійснювати такі провокації
Василь Душний

«Сьогодні вже на території Запорізької області багато закинуто агентів ФСБ, терористів, які згуртовуються тут, очолюють свої групи, і можуть здійснювати такі провокації, як ця, що на жаль, відбулася у Запорізькій області», – зауважив Душний.

Бойовики тепер можуть спробувати відвернути увагу від Донбасу новими вибухами – Тимчук

Обстріл блокпостів українських військових поблизу Слов’янська та на Луганщині означає, що ніякого перемир’я тамтешні угруповання не визнають, попри офіційні заяви, вважає керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук. За його прогнозом, бойовики тепер можуть спробувати відвернути увагу і громадськості, і міжнародних інституцій від Донбасу, тому теракти можливі по всій території України, в тому числі – і в столиці. Це означатиме, що силовики будуть змушені розпорошувати сили, зауважує він.

Кордон Донецької та Луганської областей може контролюватися на предмет пересування великих загонів терористів
Тимчук

«Адміністративний кордон Донецької та Луганської областей може контролюватися на предмет пересування великих загонів терористів, техніки і зброї, – пояснює Тимчук. – Але, коли йдеться про диверсантів, тобто групи із двох-трьох чоловік, а то й одного, контролювати це фактично неможливо. З політичної точки зору, ми можемо очікувати вибухи будь-де».

Раніше, після вибуху на газогоні «Уренгой-Помари-Ужгород» у Полтавській області міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що ключовою версією правоохоронців є теракт. Коментуючи інцидент, голова комісії з реорганізації МНС, генерал Василь Квашук зазначив ефірі Радіо Свобода, що найбільша ймовірність терактів сьогодні – на тій території, де відбуваються бойові дії.

А колишній заступник міністра оборони Леонід Поляков зауважив, що Україна могла б запозичувати набутки і налагоджувати співпрацю із державами, що мають більший досвід протидії тероризму, однак на заваді цього може стати корупція в українських силових структурах.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG