Доступність посилання

ТОП новини

Федералізація – винятково пропагандистська «фішка» – Коліушко


Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ
Ігор Коліушко, голова правління Центру політико-правових реформ

Київ – У четвер, 26 червня, у Верховній Раді має бути зареєстрований проект змін до Конституції щодо децентралізації влади. Про це заявив президент України Петро Порошенко . На думку голови правління Центру політико-правових реформ Ігоря Коліушка децентралізація насамперед має передбачати зміну принципів формування органів самоврядування та функцій місцевих державних адміністрацій. Також експерт розповів, чому Україні не загрожує федералізація, як поступ до розколу держави.

– Ніяких таких загроз у нас не існує. Для того, щоб відбувалася федералізація, потрібні суб’єкти федералізації, які володіють державним суверенітетом і хочуть ним поділитися шляхом об’єднання у спільну федеративну державу. Насправді слово «федералізація» у нас використовується у невідомо яких значеннях, і ніхто з тих, хто про нього оговорить, не пояснив, що він має на увазі. Жодного проекту такого не існує. Це – винятково пропагандистська «фішка», коли говорять про федералізацію, вимагають того, чого ніхто не розуміє. Унітарна держава, якій необхідно перерозподілити повноваження від центру до регіонів, чи місцевого самоврядування, проводить децентралізацію, а не федералізацію. Це – просто підміна понять.

– То ж які, на Вашу думку, мають бути ухвалені зміни до Конституції, щоб відбулася реальна децентралізація влади?

Місцеві державні адміністрації мають існували, але їхні функції мають принципово змінитися

– Має бути внесена зміна щодо адміністративно-територіального устрою України, визначено трирівневий устрій: громада, район, регіон. Мають бути визначені засади місцевого самоврядування на рівні громад. Має бути визначне формування рад і їхніх виконкомів на рівні районів і областей, тобто регіонів. Друге, що треба зробити – це змінити 118 та 119 статті Конституції щодо місцевих державних адміністрацій. Місцеві державні адміністрації мають існували, але їхні функції мають принципово змінитися. Вони повинні припинити формувати та виконувати бюджети цих рад та виконувати місцеві програми соціально-економічного розвитку.

– А яких функцій мають набути місцеві адміністрації?

Дуже принципово, щоб голів місцевих державних адміністрацій призначав не президент, який ними не має ніяких функціональних відносин

– Йдеться про нагляд за законністю діяльності органів місцевого самоврядування, можливість оскаржити незаконні акти в адміністративних судах, координацію державних інспекційних органів на місцевому рівні. Дуже принципово, щоб голів місцевих державних адміністрацій призначав не президент, який з ними не має ніяких функціональних відносин за новою Конституцією, а кабінет міністрів.

– А як Ви оцінюєте пропозиції щодо виборності керівників місцевих адміністрацій?

– Це абсурдна пропозиція тому, що виборна посада означає політичну посаду. Вибори – це завжди політика. Це означає, що ця людина прийде з якоюсь політичною програмою, як представник якоїсь політичної сили. А завдання керівника державної адміністрації – бути представником уряду на території і забезпечувати виконання державної політики від імені уряду. Це може робити тільки державний службовець.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG