Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане послом США в Росії дипломат, якого боїться Кремль?


Джон Теффт, американський дипломат
Джон Теффт, американський дипломат

У США його знають як високо професійного дипломата старої школи, який тихо і спокійно робить свою роботу. В Росії твердять, що це він влаштував «кольорові революції» у Грузії й Україні, і називають його «експертом зі зміни режимів» і «дипломатичним диверсантом» із Вашингтона. Тепер, як виглядає, він прямує до Москви. Це Джон Теффт – колишній посол США в Україні і Грузії і, найімовірніше, майбутній у Росії.

Президент США Барак Обама, як очікують у США, офіційно подасть кандидатуру Джона Теффта на посаду нового посла в Росії. Російські засоби інформації кажуть, що Москва вже схвалила це призначення. Якщо ці повідомлення правдиві і Сенат США затвердить його, дипломат-ветеран вирушить до Москви в час найгірших відносин із Вашингтоном від Холодної війни – після анексії Росією українського Криму і в час її підтримки збройних сепаратистів у частині Сходу України.

Мало хто з кар’єрних дипломатів так «настовбурчує шерсть» Москві, як 64-річний Джон Теффт, фахівець із пострадянської частини світу. Підозри і страхи Росії походять із його дипломатичної служби при прозахідних урядах України і Грузії, що прийшли до влади внаслідок «кольорових революцій», у влаштуванні яких Москва звинувачує Вашингтон.

Теффт відіграв помітну роль у реакції США на Помаранчеву революцію в Києві 2004 року. А 2008-го він був послом у Тбілісі в час короткої війни Росії проти Грузії, і Москва вірить, що, зокрема, він заохотив президента Грузії Міхеїла Саакашвілі до різких дій обіцянками військової підтримки.

Ще одна з посад Теффта – посол у Литві на початку 2000-х. Росія вважає, що й там він «накручував» цю країну проти Кремля.

Тож у Москві впевнені, що саме Джон Теффт заклав і підвалини для скинення режиму Віктора Януковича в Україні, хоча на час початку тих подій восени 2013-го він уже залишив посаду посла.

Антиросійський чи просто один з найкращих?

Член Громадської палати Росії, призначена Кремлем, Вероніка Крашенинникова так коментувала в інтерв’ю державному російському радіо у квітні діяльність Джона Теффта у Грузії й Україні: «Ці роки позначені, звичайно, атакою Саакашвілі на Південну Осетію і Абхазію у «восьмиденній війні», і також в Україні, де, звичайно, його роль в організації поточних подій ні в якому разі не можна недооцінювати».

Таке бачення непокоїть навколокремлівські кола, де бояться, що втратити владу може і російське керівництво. Коментуючи можливе призначення Теффта до Москви, Крашенинникова каже: «Ми отримуємо в Росії не тільки спеціаліста з підривної діяльності, в лапках, «мирного характеру», шляхом зміни режимів, а й також, як видно, людину, яка причетна, чи принаймні знає, поінформована про те, як працювали терористичні підрозділи, в рамках стратегії «тероризму під чужим прапором», і схожі дуже небезпечні речі».

Сам Джон Теффт іще відразу після призначення 2009 року до Києва після Тбілісі в інтерв’ю українській пресі запевняв, що не є антиросійським.

І його колишній колега в Державному департаменті Дейвід Креймер, який нині очолює правозахисну організацію Freedom House, упевнений, що нічого антиросійського в такому призначенні немає. «Не думаю, що це мало на меті дати сигнал, що він зараз їде до Росії тому, що вже побував послом в Україні, Литві і Грузії. Думаю, він просто один із найкращих», – каже Креймер.

За його словами, він очікує, що до Теффта в Москві поставляться краще, ніж до попереднього посла США, хоча б через його великий дипломатичний стаж. Попередній посол Майкл МакФол, який залишив посаду в лютому з родинних міркувань, був політичним призначенцем: учений, він багато займався продемократичними рухами в колишньому Радянському Союзі і на посаді посла часто зустрічався з російською опозицією.

І, врешті, Джон Теффт уже має й певний досвід керування посольством США в Москві: в 1996–1997 роках він десять місяців був тимчасовим повірником у справах США в Росії.

Матеріал підготували Carl Schreck та Сергій Драчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG