Доступність посилання

ТОП новини

Стабільна Україна відповідає російським інтересам – екс-посол США в Росії


Екс-посол США в Росії Майкл Макфол та канадський депутат Христя Фріланд
Екс-посол США в Росії Майкл Макфол та канадський депутат Христя Фріланд

Лондон – Російська агресія в Україні і політика Путіна загалом виявили крах надій багатьох західних діячів на залучення Росії до західної системи цінностей. Одна з останніх дискусій на цю тему в лондонському аналітичному центрі «Чатам Гаус» показала, що в основі протистояння залишається ідея поділу світу на центри впливу і переконання, що наддержави повинні диктувати волю сусідам.

Глибина розбіжностей в оцінках може дивувати хоча б тому, що всі учасники були фактично західними представниками. Навіть росіянин Дмитро Тренін є директором Московського центру американського фонду Карнеґі.

«Для більшості росіян це не закордонна війна, – пояснював Дмитро Тренін російську позицію щодо України, – Здалеку виглядає, що Росія й Україна це різні утворення, що між ними є кордон. Але цьому кордону лише трохи більше 20 років».

Не виправдовуючи всіх дій Путіна, російський оглядач усе ж таки намагався знайти їм логічне пояснення, наголошуючи на близькості та схожості українців та росіян.

Визнання права сильнішого

Несподівано для багатьох найбільш послідовно дії Путіна виправдовував американський професор політології з університету в Чикаго Джордж Меаршеймер, який кількаразово викликав в аудиторії гучну реакцію, заявивши, що українці, на його думку, не мають права вибирати євроінтеграцію.

Коли ви ведете справу з політикою супердержави, і ви поруч з такою країною як Росія, то немає сенсу вступати з нею в конфлікт
Джордж Меаршеймер

«Таке поняття, що українці мають право обирати собі зближення з Заходом. Чи мають вони те право? Ні… Дайте мені пояснити. Коли ви ведете справу з політикою супердержави, і ви поруч з такою країною як Росія, то немає сенсу вступати з нею в конфлікт. Так само і зі США. Якщо ви думаєте, що Куба мала право запросити радянські війська у західну півкулю, то ви живете у вигаданій реальності», – переконував професор Меаршеймер.

Але учасником дискусії була також депутат канадського парламенту Христя Фріланд, яка назвала себе українкою за походженням і виявилася свідченням того, що повне ототожнення українців та росіян – хибне.

«Британія також пережила подібне і мусила вибирати, чи їй боротися, чи здатися під владу авторитарного лідера, який хотів її підкорити. Це не простий шлях. Але Україна і Донбас зробили свій вибір», – сказала Христя Фріланд, яка має досвід багаторічної журналістської роботи і в Україні, і в Росії.

Розуміння національних інтересів

Американський посол в Росії Майкл Макфол, який лише недавно завершив свою каденцію у Москві, неодноразово шкодував за те, що йому, як представникові адміністрації президента Обами, не вдалося налагодити доброзичливих взаємини Росії з Америкою.

Сильна, заможна, стабільна Україна – чому це не у ваших інтересах? Я точно знаю, що це в інтересах бізнесового середовища в Росії
Майкл Макфол

«Ми пропонували Росії дивитися інакше. Сильна, заможна, стабільна Україна – чому це не у ваших інтересах? Я точно знаю, що це в інтересах бізнесового середовища в Росії. А твердження, що українці і росіяни приречені на конфлікт – це вигадано. Згадайте, скільки людей гинули 6 місяців тому у Східній Україні? Ніхто не гинув. Скільки людей вмирали в Криму? Ніхто не вмирав. Це не боротьба стратегічних інтересів. Цей конфлікт був штучно створений. Я вважаю, що на перспективу цей конфлікт робить Росію слабшою», – доводив американський дипломат, який щиро визнав провал своїх надій на швидке покращення взаємин із Росією.

Щодо пропозицій на майбутнє, то учасники гострої дискусії зійшлися на тому, що президент Путін перетворює Росію на більш націоналістичну країну, і що загроза нової «холодної війни» реальна.

Тим часом Донбасу загрожує доля перетворення на Придністров’я, але лише у тому разі, якщо Україна виявиться неспроможною до національної консолідації та економічного відродження, чого їй буде дуже важко робити без підтримки міжнародної спільноти.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG