Доступність посилання

ТОП новини

Чи натисне Путін на проросійських бойовиків на Донбасі?


Президент Росії Володимир Путін
Президент Росії Володимир Путін

У вівторок спливає термін, який дали європейські лідери Володимирові Путіну, щоб той натиснув на проросійських бойовиків в Україні. Зі свого боку президент Росії запевнив, що його держава зробить усе можливе, щоб конфлікт на Сході України вирішували тільки мирними засобами. Опитані Радіо Свобода експерти відзначають непереконливість запевнень Кремля. Фахівці констатують: авіакатастрофа на Донбасі малайзійського літака може виявитися останньою краплею, після якої секторальні санкції проти Росії стануть реальними.

Росії загрожують наслідки у разі, якщо вона не вплине на бойовиків на Донбасі, які перешкоджають розслідуванню обставин катастрофи малайзійського літака. Про це у своїй заяві раніше наголосили лідери Німеччини, Великобританії і Франції. Використати свій вплив на сепаратистів Росію, зі свого боку, закликав і президент США Барак Обама. «Росія і зокрема президент Путін несуть пряму відповідальність за те, щоб змусити їх (сепаратистів) співпрацювати з розслідуванням. Це найменше, що вони можуть зробити», – зазначив глава Білого дому.

При цьому президент США наголосив, що бойовики і російська сторона несуть відповідальність за катастрофу «Боїнга-777». «Це все викликає питання, що саме вони намагаються приховати?», – зауважив Барак Обама.

А господар Кремля на четвертий день після збиття малайзійського «Боїнга», вночі за московським часом, оприлюднив відеозвернення стосовно цієї катастрофи. За твердженням Володимира Путіна, «Росія зробить усе, що залежить, щоб конфлікт на сході України перейшов із сьогоднішньої воєнної фази до фази обговорення за столом переговорів мирними і винятково дипломатичними засобами».

Що ж до роботи комісії міжнародних експертів на місці трагедії він підкреслив, що «потрібно зробити все для гарантування її повної, абсолютної безпеки, гарантування необхідних для її роботи гуманітарних коридорів». І це має бути «повноцінна група експертів під егідою IКAO (Міжнародної організації цивільної авіації)».

«Москва і, зокрема, Путін, перебуває у патовій ситуації»

На думку українського політичного експерта Тараса Березовця, намагання Путіна постати в образі людини, яка прагне миру для України і сприяє об’єктивному розслідуванню авіакатастрофи на Донбасі малайзійського літака, є непереконливими. Провідні держави світу все різкіше засуджують Росію за підтримку зброєю сепаратистів на Сході України і спроби господаря Кремля вкотре заговорити проблему успіху не принесуть.

«Москва і, зокрема, російський президент, перебуває у складній ситуації, по суті патовій. Вони розуміють, що їхні аргументи сьогодні не працюють і весь світ (за винятком самої лише Росії) вважає саме Росію винною в загибелі майже трьохсот пасажирів малайзійського «Боїнга», – сказав Тарас Березовець.

У цьому зв’язку аналітики констатують – широкі секторальні санкції проти Росії, про можливість яких так довго говорили на Заході, нарешті можуть стати реальністю, а не погрозою. Щоправда, як стверджує Тарас Березовець, цього для України буде замало.

Навіть без погодження з рештою європейських союзників окремі країни ЄС можуть піти на пряму військову допомогу Україні
Тарас Березовець

«Реакція світу – насамперед, Сполучених Штатів Америки і окремих держав Євросоюзу – може полягати в тому, що Україні нададуть військову допомогу спорядженням і технікою. Навіть без погодження з рештою європейських союзників окремі країни ЄС можуть піти на пряму військову допомогу Україні», – зазначив експерт.

До речі, президент України Петро Порошенко вважає, що у разі, коли санкції не працюють, є підстави для звернення до Конгресу США про надання Україні спеціального статусу – головного союзника поза блоком НАТО (MNNA Major Non-NATO Ally of the United States), як Ізраїлю, Австралії та Філіппінам. Про це повідомила прес-служба Порошенка.

«Смуги Гази в Україні не буде»

Події на Донбасі, передусім збиття малайзійського літака, опинилися в центрі уваги світових засобів масової інформації поряд із протистоянням між бойовиками руху «Хамас» та Ізраїлем. Сподівання деяких російських прокремлівських оглядачів, що конфлікт на Близькому Сході затьмарить конфлікт на Сході України, є марними, констатує Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Це не може бути Смугою Гази в Україні. Українсько-російське протистояння має, звісно, свою історію і воно теж чимале, однак воно все-таки не схоже на палестинсько-ізраїльське
Ігор Семиволос

Також Ігор Семиволос не поділяє ще одне твердження деяких російських пропагандистів, що, мовляв, Україна тепер має свою Смугу Гази.
«Ні, ні – це не може бути Смугою Гази в Україні. Українсько-російське протистояння має, звісно, свою історію і воно теж чимале, однак воно все-таки не схоже на палестинсько-ізраїльське протистояння», – переконаний Ігор Семиволос.

Тим часом Рада безпеки ООН одноголосно ухвалила резолюцію, в якій засуджує факт збиття «Боїнга» на Донеччині. У документі міститься вимога до бойовиків негайно забезпечити «безпечний, повний і необмежений доступ» фахівців до місця авіакатастрофи.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG