Доступність посилання

ТОП новини

Як погратись у війну


Ілюстрація з Facebook
Ілюстрація з Facebook

Київ – Події на Донбасі стали причиною появи на ринку компʼютерних ігор нового продукту. Сепаратисти, зброя та засідки на ворогів – охочим пропонують віртуально захищати суверенітет України. Деякі розробники зізнаються, що через свою діяльність зазнають тиску з боку громадян сусідньої країни.

Герої Майдану беруть до рук зброю і воюють із бойовиками: український розробник Остап Ронжин переносить цю страшну реальність на екрани смартфонів. Гра Ронжина «Angry Ukrainians» («Злі українці») взимку 2013 року відтворила революційні події Євромайдану. Натомість друга частина гри, яку вже незабаром презентують, стосуватиметься війни на Донбасі.

50% прибутку іде нам, а на 50% будемо благодійну допомогу армії надавати
Остап Ронжин

«Ми плануємо зробити одну версію безкоштовною, але з обмеженою кількістю рівнів. А повну версію зробити платною. Система 50/50, тобто 50% прибутку іде нам, а на 50% будемо благодійну допомогу армії надавати», – розповів розробник.

Ілюстрація з Facebook
Ілюстрація з Facebook

Темі сепаратизму присвячена навіть спеціальна колода карт для вояків у зоні АТО під назвою «Вбий падлюку». Фактично це – ціла база даних: на картах зібрані фото ключових і найбільш розшукуваних представників угруповань «ДНР» та «ЛНР», які Україна визнала терористичними організаціями. Автор проекту Антон, який приховує своє прізвище з міркувань безпеки, розповідає: ідея колоди не нова. Ще у 2004 році аналогічні карти використовувала американська армія для розпізнавання офіцерів Саддама Хусейна.

«Є ціла низка діячів «ЛНР» та «ДНР», до яких є багато питань. Існує така ймовірність, що хтось із них буде проїжджати через наші блокпости, і за допомогою цієї колоди нашим воякам буде легко їх розпізнати», – розповів автор проекту.

За словами Антона, на фронт уже відправили 200 колод, що повинні слугувати, як розпізнавальний інструмент української армії в зоні АТО. На початку наступного тижня на схід України поїдуть ще 1000 колод.

Події на Донбасі надихнули також авторів гри «Kick out separatists», призначеної для планшетних компʼютерів. Ініціатори проекту уникають публічності, адже, за їхніми словами, росіяни агресивно реагують на гру та переслідують розробників. Гра дає можливість віртуально стати на захист суверенітету України та боротись із агресорами, що намагаються захопити схід України.

Завдання гравця – за обмежений час не дати сепаратистам потрапити у країну і розвалити її на частини, а також упіймати найбільш небезпечних бойовиків.

Ілюстрація з Facebook
Ілюстрація з Facebook

​Такі ігри-симулятори війни відіграють ту ж роль, що й російські «страшилки» про війну з Україною. Таку думку висловив соціальний психолог Олег Покальчук. На його думку, вони готують масову свідомість до ймовірних сценаріїв розвитку подій.

Психолог Світлана Бажеріна додає: гравці таким чином отримують змогу відчути себе по той чи інший бік барикад. На думку експерта, ними керує прагнення пережити те саме, що й персонажі гри.

Тут більше зацікавленість і бажання відчути себе воїном
Світлана Бажеріна

«Тут більше зацікавленість і бажання відчути себе воїном», – каже Бажеріна.

Експерти радять розмежовувати гру та реальність, пам’ятаючи, що перемога у грі не забезпечить перемогу в реальному бою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG