Доступність посилання

ТОП новини

Росію треба покарати за підтримку тероризму – експерти


Озброєні сепаратисти на місці падіння «Боїнга», Донецька область, 22 липня 2014 року
Озброєні сепаратисти на місці падіння «Боїнга», Донецька область, 22 липня 2014 року

Київ – Росія порушила територіальну цілісність України, окупувавши Кримський півострів. Наразі російські військовослужбовці і найманці ведуть бойові дії на сході України, вбиваючи українських військових і мирних громадян, наголошують експерти. Москва постачає на Донбас своїм воякам і місцевим сепаратистам різні види озброєнь – від автоматів до зенітних комплексів і танків. Російський ракетний комплекс «Бук», за даними спецслужб США й України, 17 липня збив пасажирський літак малайзійських авіаліній. Список подібних злочинів – а саме так дії Російської Федерації кваліфікує міжнародне право – можна продовжувати. Але, на думку українських і західних фахівців, цього досить, щоб покарати Росію, її політичних лідерів.

Експерти в Україні стверджують, що економічних санкцій, які проти Росії або вже застосували, або ще готуються застосувати США, Канада, Японія і держави Євросоюзу, недостатньо. Постраждають хіба що окремі політики, чиновники, фінансово-промислові групи, але найбільше постраждають пересічні росіяни. Хтось не отримає пенсію, хтось втратить роботу, тощо, вважають фахівці.

Правник, експерт міжнародної організації «Парламентарі проти корупції» Володимир Стретович упевнений, що чимало можливостей для покарання Росії надає міжнародне право. Головне – зібрати і задокументувати факти, які доводять причетність Російської Федерації до злочинів проти людяності і порушень прав людини у Криму і на територіях, що були чи ще залишаються під контролем бойовиків угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними.

Того фактажу, який збирають військові, громадські активісти, буде достатньо, щоб визнати Росію агресором і воюючою стороною
Володимир Стретович

«Я вважаю, що те, що відбувається на Донбасі більш як півтора місяця, і того фактажу, який там збирають наші військові, громадські активісти, буде достатньо, щоб визнати Росію агресором і воюючою стороною, з відповідними покараннями», – пояснив Стретович у розмові з Радіо Свобода.

Із фактажем в України і міжнародних правозахисних організацій проблем немає, стверджує помічник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Фахівці МВС і Служби безпеки України опитують мешканців населених пунктів Донбасу, які постраждали від сваволі місцевих сепаратистів і російських бойовиків. Експерти у ці дні проводять ексгумацію останків, знайдених у масових похованнях у Слов’янську, з них 14 – тіла місцевих мешканців.

У Слов'янську розкопали братську могилу закатованих бойовиками
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:19 0:00

Ще понад 50 останків, швидше за все, належать російським найманцям. У разі підтвердження цього Київ отримає вагомий доказ причетності Росії до воєнного конфлікту на Донбасі, зазначив Геращенко.

«Ми готові забезпечити громадян Російської Федерації, які знають, що їхні родичі поїхали воювати за так звану «Новоросію» і не повернулись, готові забезпечити цим громадянам Росії можливість провести тест на ДНК. Це дозволить з’ясувати, чи їхні родичі тут поховані», – звернувся до росіян Геращенко.

ООН: бойовики тероризують місцеве населення і перешкоджають експертам

До міжнародних конвенцій із захисту прав людини апелюють і в Організації Об’єднаних Націй. Експерти ООН, починаючи з весни, збирають інформацію про порушення прав людини в анексованому Криму і на Донбасі. Моніторингова група Організації у своєму звіті повідомила, що на сході країни озброєні групи своїми діями спричинили крах правопорядку, нав’язали населенню регіону владу страху і терору.

Озброєні групи мають добру організацію, забезпечені військовою технікою. Вони продовжують викрадати, піддавати катуванням і вбивати людей
Армен Арутюнян

«Місія ООН має докази того, що озброєні групи мають добру організацію, забезпечені військовою технікою. Вони чинять активний спротив Збройним силам України, вони продовжують викрадати, піддавати катуванням і вбивати людей. Це все ми кваліфікуємо як порушення засадничих прав і свобод людини. Наша місія закликає зробити все можливе для стабілізації ситуації в Східній Україні та притягнути до відповідальності осіб, винних у порушенні прав людини», – заявив під час представлення звіту 28 липня керівник моніторингової місії ООН Армен Арутюнян.

На сході України було вбито щонайменше 1129 осіб – ООН
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:34 0:00

Докази, наведені міжнародними експертами й українськими правоохоронцями і працівниками спецслужб, до певного моменту цікавили здебільшого потерпілих, їхні родини, правників і журналістів. Але все змінилось після 17 липня, коли представники «ДНР» російською ракетою збили пасажирський авіалайнер. В українських і західних ЗМІ політики і спеціалісти з питань безпеки заговорили про причетність Росії, а точніше – президента Володимира Путіна, до конфлікту на сході України і до знищення мирного літака.

Бойовики угруповання «Донецька народна республіка», яку Генеральна прокуратура України визнала терористичною організацією, активно додають нові пункти до власного обвинувального вироку. Вони виставляють у соціальних мережах докази свого мародерства, не надають міжнародним криміналістам доступу до місця падіння уламків літака, відкрито заявляють про наміри вивезти до Москви решту речових доказів з місця катастрофи.

В Україні і на Заході чимало фахівців вважають, що ДНРівці таким чином знищують докази, які підтверджують факт збиття «Боїнгу» російською ракетою.Та правду, хоч як би довго не тривало розслідування, не сховати, адже розвідка США оприлюднила дані, які підтверджують причетність Росії, пишуть американські й європейські ЗМІ.

Організація Об’єднаних Націй не виключає, що кваліфікуватиме дії, які спричинили катастрофу малайзійського літака, як військовий злочин. Про це заявила верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллей. За її словами, обставини трагедії вимагають «негайного, ретельного, ефективного, незалежного й неупередженого розслідування».

Піллей попередила усі сторони, причетні до конфлікту на сході України – в тому числі іноземних бойовиків, про наміри ООН і міжнародного співтовариства докласти усіх зусиль для покарання винних.

Україна повинна боротися за визнання Росії спонсором тероризму – експерти

Правник, засновник Української правничої фундації Сергій Головатий вважає, що питання, чи буде кваліфіковано даний злочин як воєнний, залежить не лише від міжнародного права, а й від міжнародної політики. Росія, котра у даному випадку виступає звинувачуваною стороною, є постійним членом Ради безпеки ООН і може накласти «вето» на подібне рішення. Україна та її західні партнери повинні спільно боротися не лише за визнання збиття пасажирського авіалайнера воєнним злочином, а й за те, щоб на рівні ООН Росія була визнана державою-спонсором тероризму.

«Це залежить і від дій української сторони. Це можна робити не лише на рівні Радбезу ООН, але й у рамках резолюції ООН, будь ласка! Має бути лобіювання, допомога Сполучених Штатів – тобто, треба іти на резолюцію ООН. Її готувати і виносити треба на сесію Генеральної асамблеї ООН, яка відкриється у вересні», – наголосив Головатий у розмові з Радіо Свобода.

Ще одна можливість покарати Кремль – це надати підтримку британським юристам, які готують позов до російського президента Володимира Путіна щодо відшкодування родинам загиблих пасажирів «Боїнга». Британські журналісти не виключають, що відповідачами у справі буде також вище військове командування Збройних сил Росії, про що повідомило своїм читачам видання The Telegraph.

Ця справа підкреслить роль Росії в ескалації конфлікту на сході України. Імовірно, це стане і першим кроком до покарання Росії за підтримку нею тероризму і сепаратизму в Україні, зауважив посол з особливих доручень, колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко.

Унаслідок анексії Криму і втрати видобутку енергоносіїв на Чорноморському шельфі, Україна втратила (втрачає, чи буде втрачати) понад 300 мільярдів доларів. Якби Київ пішов шляхом юридичного наступу, він був би надзвичайно чутливим для Російської Федерації
Володимир Огризко

«У такому випадку суди, маючи відповідну доказову базу, охоче за таку справу беруться. Якщо британці все належним чином підготують, можна лише уявити, які суми будуть називатись як компенсація за загиблих. Але більше Росія постраждає, якщо ми, Україна, зможемо наші претензії оформити юридично. Так, за даними Міністерства енергетики, лише внаслідок анексії Криму і втрати видобутку енергоносіїв на Чорноморському шельфі Україна втратила (чи втрачає, чи буде втрачати) понад 300 мільярдів доларів США. Отже, якби Київ пішов шляхом юридичного наступу, він був би надзвичайно чутливим для Російської Федерації», – зазначив Огризко у розмові з Радіо Свобода.

Експерт також вважає, що проти Росії можуть висунути позов через порушення Кремлем міжнародних договорів щодо контролю над озброєннями, про що писали американські ЗМІ. Ідеться про договір, який 1978 року уклали Радянський Союз і Сполучені Штати, який вводив заборону на використання наземних балістичних або крилатих ракет радіусом польоту від 300 до 3400 миль. Дипломати і політики до останнього часу були упевнені, що це допомогло закінчити Холодну війну. Знищення малайзійського «Боїнга» однією з таких ракет може боляче вдарити по російській економіці міжнародними санкціями, що у свою чергу призведе до регресу всередині Росії і її повної ізоляції, вважає Огризко.

Наразі в Україні працюють спеціалісти, уповноважені збирати докази. Згідно з міжнародними процедурами, зібрані й задокументовані докази мають бути передані до органів прокуратури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG