Доступність посилання

ТОП новини

Російський призов: із Криму – до Сибіру (огляд преси)


Щодня українські військові на Сході виявляють героїзм. У різних ситуаціях. Більшість із цих випадків лишаються невідомими широкому загалу, констатує газета «День». Найчастіше українці дізнаються про героїчні вчинки тих, хто загинув у боротьбі проти сепаратистів. А загалом про щоденні сміливі дії, безстрашність та відвагу співвітчизників українці знають мало. А дарма, зазначає видання. Такі історії можна почути на передовій з вуст бійців, медиків та волонтерів. Про те, як нинішні складні обставини спонукають українців до відважних вчинків, гідних увійти в історію незалежної України – тема сьогоднішнього числа «Дня».

Уже з наступного року кримську молодь окупаційна російська влада призиватиме на службу до різних регіонів Російської Федерації аж до Сибіру, Далекого Сходу та гарячих точок, яких чимало. Це й кордон з Афганістаном, Дагестан та Чечня, інформує газета «Голос України». А ось військовослужбовців української армії, які перейшли на службу в армію російську, після захоплення півострова, визнали такими, що «мають схильність до зради Батьківщини». Також колишнім українським військовим забороняється виїжджати з окупованої території протягом трьох років. Крім того, їхня зарплата набагато нижча, ніж у росіян.

Воєнні дії на Сході істотно змінять Донеччину й Луганщину. Якими вони стануть, значною мірою залежить від того, хто і як підніматиме їх із руїн, констатує «Український тиждень». Видання зауважує, що будь-яку державну проблему національного масштабу в Україні розглядають крізь призму грошей. І хоча це кардинально хибний підхід, особливо у питаннях із суттєвою гуманітарною складовою, так було завжди. Мотив зрозумілий: що більший державний проект, то серйозніші суми потраплять у кишені конкретних людей. Схожий стиль мислення зберігся і в нової влади, пише видання. Навіть якщо вона не збирається нагріти руки на відновленні Донбасу, то принаймні підходить до питання по-старому. Скільки потрібно грошей, щоб відродити Донеччину й Луганщину, яким тягарем необхідна сума ляже на бюджет, хто крім уряду цей проект фінансуватиме? На таких запитаннях не втомлюється наголошувати Кабмін, залишаючи поза увагою значно важливіші не фінансові аспекти проблеми. Про них йдеться в статті «Ціна відбудови».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG