Доступність посилання

ТОП новини

Чи можлива «антитерористична операція» в інтернеті?


Київ – Угруповання «ДНР» і «ЛНР», що визнані в Україні терористичними, мають свої офіційні сайти, новинні портали та інформаційні агенції. МВС говорить, що наразі їх неможливо заблокувати: не тільки з технічних причин, а й із нормативно-правових. Водночас, в Інтернет-асоціації України кажуть, що з адміністраторами деяких ресурсів про блокування сепаратистських сторінок можна домовитись.

Сторінка Novorossia.su наприклад, попри використання доменного імені Радянського Союзу, створена у березні цього року і оновлюється майже щодня. А її тезка Novorossia.org створена набагато раніше – у жовтні 2005-го. Частина сторінок зареєстровані на конкретних фізичних осіб, вся ця інформація – у вільному доступі.

Зараз триває розробка змін до українського законодавства, які дозволили би блокувати такі ресурси, зазначає у коментарі Радіо Свобода радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

«Закривати сайти потрібно, у будь-якому разі – за рішенням суду. Ну, окрім умов воєнного стану, який у нас не впроваджений. Для того, щоб суд не тривав роками, треба розробити прискорену процедуру для такого роду справ, щоб розгляд тривав 3-5 днів», – говорить він.

Закривати сайти потрібно, у будь-якому разі – за рішенням суду
Антон Геращенко

Також, за його словами, пропонується законодавчо зобов’язати провайдерів блокувати інформацію, яка надходить із закордонних сайтів, що розпалюють ворожнечу.

Не можна змусити, можна домовитись?

Взяти і заблокувати сайт реально можливо – тільки якщо він перебуває під юрисдикцією України, наприклад, відімкнувши його сервери, зауважує голова правління Інтернет-асоціації Тетяна Попова. Зараз багато розмов про спеціальний програмно-апаратний комплекс, який би дозволив здійснювати таку операцію, однак поки що про блокування можна тільки домовитись, констатує вона. Особливо, якщо йдеться про соцмережі.

Якщо ж йдеться про ресурс, який перебуває під юрисдикцією, скажімо, Російської Федерації, то тут все складніше
Тетяна Попова

«Якщо йдеться про сторінку у соціальних мережах типу Facebook’у, тобто якщо мережа заснована в умовно «дружніх» до нас країнах, то там є процедура, що дозволяє це зробити шляхом звернення до адміністрації ресурсу. Якщо ж йдеться про ресурс, який перебуває під юрисдикцією, скажімо, Російської Федерації, то тут все складніше. Тобто реально обмежити доступ на сторінку в «Одноклассниках» можна, тільки всі «Одноклассники» заблокувавши», – пояснює Попова.

Водночас експерт називає ефективним метод блокування, популярний під час Майдану, коли багато користувачів скаржились на ту чи іншу сторінку, а також ddos-атаки так званих інтернет-партизанів, хоча цей спосіб діє тільки тимчасово. Його ж часто використовують і до українських інтернет-медіа.

Раніше СБУ надсилала листи до Інтернет-асоціації, рекомендуючи обмежити доступ до 24 інтернет-ресурсів.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG