Доступність посилання

ТОП новини

Порошенку в новій Раді доведеться домовлятись з Яценюком і його депутатами – експерт


Арсеній Яценюк (ліворуч) і Петро Порошенко
Арсеній Яценюк (ліворуч) і Петро Порошенко

Київ – Провідні політичні сили, які зібралися на вибори до Верховної ради 26 жовтня, вже оприлюднили свої списки кандидатів. Особливістю цього разу стало поповнення лав майбутніх обранців командирами батальйонів зони АТО, волонтерами з Майдану і тими, хто відзначився допомогою Сходу. Вчергове до Ради «просяться» артисти, спортсмени, колишні і нинішні політичні в’язні, а також вже відомі обличчя, які традиційно мігрують від скликання до скликання. Як заявив в інтерв’ю Радіо Свобода політтехнолог Сергій Гайдай, спроби оновлення головного законодавчого органу країни загалом позитивні, втім пропрацювати йому повну каденцію навряд чи вдасться.

– Чи вимальовується вже сьогодні якою буде більшість у новому парламенті?

Сергій Гайдай, політтехнолог
Сергій Гайдай, політтехнолог

– Так, вимальовується, бо зрозуміло, що більшість буде формуватися із таких політичних сил як «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт» Арсенія Яценюка і я думаю, що це може бути «Батьківщина», якщо вона здолає 5-відсотковий бар’єр, а це, як кажуть соціологи, дуже ймовірно. Тому з цих трьох сил і буде складатися більшість.

– А які шанси в «Радикальної партії» Олега Ляшка?

Думаю, що як і блок Гриценка, Ляшко традиційно займе опозиційну нішу і ми побачимо його в опозиції до тої більшості, яка буде створена навколо президентського блоку

– Вона пройде бар’єр. У Ляшка досить високий рейтинг, хоча соціологи кажуть, що в останні декілька тижнів він зупинив свій ріст і падає. Я думаю, що як і блок Гриценка, Ляшко традиційно займе опозиційну нішу і ми побачимо його в опозиції до тої більшості, яка буде створена навколо президентського блоку.

– Що Ви думаєте з приводу того, хто потрапляє до партійних списків? І як Ви ставитесь до продовження традиції, коли у списках опиняються співаки, спортсмени і так далі?

Сьогодні «трендом» є включати у списки фронтовиків, командирів батальйонів, і, мабуть, саме блок Яценюка має найбільшу їх кількість, особливо в прохідній частині

– Співаки і спортсмени – це для мирних часів, а от сьогодні «трендом» є включати у списки фронтовиків, командирів батальйонів, і, мабуть, саме блок Яценюка має найбільшу їх кількість, особливо в прохідній частині. В партії «Народний фронт» навіть існує такий окремий орган, якого немає ніде – це військова рада, куди входить дуже велика кількість тих, хто саме зараз знаходиться на фронті і є командирами. Більше того, мабуть, саме тому партію Яценюка називають «партією польових командирів». Їх там приблизно близько восьми осіб, і вони там, дійсно, присутні. Є і в інших, у президентському блоці Юлій Мамчур, в «Самопомочі» Садового – Семен Семенченко, але ж це 1-2 чоловіки.

– Більшість у парламенті буде формувати уряд. Вже зараз лунають закиди про те, що, блоку Порошенка нікого протиставити як гідну кандидатуру Арсенієві Яценюку. Що Ви з цього приводу думаєте?

Мені здається, що президенту немає іншої альтернативи як Арсеній Яценюк

– Це так, і Порошенко, розуміючи це, до останнього моменту сам домовлявся з Арсенієм Яценюком про те, щоб йти на вибори разом. Але різні позиції і дуже велика кількість людей, яка йде з Арсенієм Яценюком, не дозволила це зробити, тож пішли нарізно. Але це є виборча інтрига. І нині питання яка кількість людей, які йдуть з Арсенієм Яценюком, пройде і який процент вони наберуть? Мені здається, що президенту немає іншої альтернативи як Арсеній Яценюк. Саме тому Порошенку доведеться домовлятися з Яценюком і його депутатами, які будуть у новій Верховній Раді, тому що більшість українців, як кажуть соціологи, саме Арсенія Яценюка бачать в парламенті і це робить «Народний фронт» однією з партій, яка обов’язково буде в парламенті.

– Чи є ризик, що проведення виборів в умовах війни (а перемир’я не є завершенням війни) може призвести до розколу України? Вже очевидно, що Схід повноцінно проголосувати не зможе…

– Я думаю, ні. Ми ж проголосували за президента і це призвело не тільки не до розколу, а до консолідації. Зі складом нинішньої Верховної Ради виглядає, що ми не маємо Верховної Ради, бо вона не працює. Саме вибори можуть зробити так, що буде єдина ідеологічно більшість, яка прийматиме закони, вкрай необхідні країні.

– Чи праві ті скептики, які стверджують, що новий склад парламенту не пропрацює всю свою каденцію?

Ми будемо бачити, мабуть, велику зміну взагалі влади, тому що все ж таки живемо в часи, коли міняється еліта

– Я теж вважаю, що навряд чи пробуде ця Рада весь термін. Ситуація дуже сильно змінюється. Ми будемо бачити, мабуть, велику зміну взагалі влади, тому що все ж таки живемо в часи, коли міняється еліта. І в цю Верховну Раду прийде дуже багато нових людей, особливо, як я вже сказав, з’являться люди, яких породив фронт – це військові. У всьому світі військові завжди були людьми, з якими пов’язували слово «еліта». Саме з військових народжується національна еліта. І вважаючи, що цей парламент цю еліту не змінить, а приведе лише «піших» людей, ми будемо ще багато бачити як вона буде мінятися. Країна вимагає змін, країна вимагає реформ, і в час коли в країні війна і в країні реформи – влада міняється дуже часто.

  • Зображення 16x9

    Ірина Сарахман (Гнатишин)

    На Радіо Свобода – з 2013-го, на радіо взагалі – понад 10 років. Починала з ФМ-радіостанцій у Львові, продовжила – в Києві. Сім років працювала ведучою інформаційних програм на радіо «Ера». Люблю новини, особливо, якщо вони добрі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG