Доступність посилання

ТОП новини

Вимушені переселенці можуть отримати по 870 гривень на оренду житла


В Україні нарахували понад 271 тисячу вимушених переселенців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

В Україні нарахували понад 271 тисячу вимушених переселенців

Київ – В Україні нарахували понад 271 тисячу офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. Втім в ООН вважають, що їх уже понад 310 тисяч. Аби захистити права цих людей, депутати разом із експертами майже півроку працювали над відповідним законопроектом, – на попередню редакцію президент Порошенко наклав вето. Нову редакцію закону розглянуть у парламенті сьогодні, 16 вересня.

Над законопроектом, що має захистити права вимушених переселенців, працювала команда з депутатів, експертів адміністрації президента, представників громадськості та юристів. Вони переконані: цей закон ставить потреби людей вище за потреби держави, адже враховує побутові проблеми та значно спрощує життя переселенців.

Півроку тому Верховній раді вже пропонували проголосувати за закон про вимушених переселенців. Втім тоді експерти на громадськість забили на сполох – законопроект більше створював, аніж вирішував проблем. Нова ж редакція передбачає: переселенці зможуть швидше та без додаткової паперової тяганини отримати допомогу від держави.

Геращенко: потрібно забезпечити переселенців житлом напередодні зими

Першочерговою проблемою вимушених переселенців є відсутність житла напередодні зими, зазначає уповноважений президента з питань мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко. Аби вирішити цю проблему, держава має впродовж 6 місяців давати переселенцям гроші на оренду житла. Хоч у законопроекті чітко не прописана сума допомоги, втім планується, що кожна вимушено переміщена особа отримає по 870 гривень.

«Очевидно, що це є може не така велика сума. Але якщо це є родина, то їй цілком вистачить, щоби зняти якесь тепле пристосоване житло», – вважає Ірина Геращенко.

Вона визнає, що в Києві складно зняти квартиру за такі кошти, а втім це цілком можна зробити в обласних центрах України.

Законопроект значно полегшує процедуру реєстрації переселенців, додає правозахисниця Ольга Скрипник. Передбачається, що особа матиме відповідний міжнародним нормам документ, який засвідчить її статус вимушеного переселенця.

«Ця посвідка буде давати можливість людині звернутися до міграційної служби і там вона зможе отримати місце реєстрації проживання», – додала експерт.

За її словами, зараз переселенцям дуже складно змінити місце прописки, як наслідок – це ускладнює роботу підприємців та влаштування в освітні заклади. Автори законопроекту обіцяють, що людина зможе отримати такий документ за один день, надаючи мінімум документів.

Також якщо закон сьогодні ухвалять, то допомога, яку інші країни надсилають українським переселенцям, більше не оподатковуватиметься. Наразі ж діє податок у розмірі 17%. Радіо Свобода звернулась до Агентства ООН у справах біженців, аби з’ясувати, що ще не врахував законопроект та які недоліки він має.

Закон не захищає вимушено переміщених іноземців

На думку Ноель Калхун, регіонального радника з правових питань Агентства, законопроект дійсно є вдалим та відповідає міжнародним нормам. Втім, додала вона, варто ще захистити права не лише українців, а й іноземців, яким теж довелось вимушено змінити місце проживання. Зокрема, іноземці та особи без громадянства, які легально проживають в Україні – чоловіки чи дружини громадян України, біженці, іноземні студенти – повинні також отримувати допомогу держав, вважає вона. Втім, додала Калхун, таким людям влада охоче іде на поступки і ставиться з розумінням.

«В різних областях місцева влада в основному буде лояльно ставиться до таких питань», – резюмувала експерт.

За даними Ірини Геращенко наразі налічується понад 271 тисяча внутрішньо переміщених осіб, із яких майже 87 тисяч – це діти та майже 35 тисяч – це інваліди та особи похилого віку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG