Доступність посилання

ТОП новини

Новообраний парламент помолодшає і побіднішає


Київ – 25 вересня останній день подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати. наразі зареєстровано 2395 претендентів на депутатський мандат. І хоча в потенційних кандидатів у запасі ще один день, експерти вже припускають, що в наступному парламенті, порівняно із чинною Верховною Радою, депутати будуть молодшими і менш заможними.

Учасники АТО та громадські активісти посунули у виборчих списках професійних політиків та бізнесменів. Останні намагатимуться здобути депутатство переважно в одномандатних округах, подекуди користуючись прямою чи опосередкованою підтримкою впливових політичних сил.

«Демократичні політичні сили не домовилися про узгоджених кандидатів на мажоритарних округах. Отже, буде доволі брудна боротьба. На цьому тлі великі шанси пройти в екс-регіоналів, які йдуть самовисуванцями, часто прикриваючись підтримкою політичних сил, близьких до влади», – зазначає політолог Валерій Гончарук.

Коломойський посуне Фірташа й Ахметова

Політолог Володимир Фесенко зауважує, що бізнесова складова, хоча й послабла, але залишається важливим фактором української політики.

Спонсори в списках, можливо, не так помітні, але вони все ж таки є. Навіть у партіях, які ми пов’язуємо з Майданом, є й бізнесмени, і представники конкретних бізнес-політичних груп
Володимир Фесенко

«Спонсори в списках, можливо, не так помітні, але вони все ж таки є. Навіть у партіях, які ми пов’язуємо з Майданом, є й бізнесмени, і представники конкретних бізнес-політичних груп. Зокрема, зараз найбільш активна олігархічна група Коломойського», – вважає політолог Володимир Фесенко.

Олігархи й надалі намагаються впливати на виборчий процес та провести своїх людей до Верховної Ради. За словами експертів, якщо в розпущеному парламенті сильний вплив мали Ринат Ахметов та Дмитро Фірташ, то в новому парламенті найсильніші позиції можуть бути в Ігоря Коломойського. Загалом, хоча олігархи збережуть свої представництва в парламенті, однак їхній вплив на політиків послабне.

Зараз зв’язки не будуть настільки міцними. Олігархи не контролюватимуть ті політичні сили, які вони фінансують. Ті зможуть вести самостійну політичну гру
Валерій Гончарук

«Зараз зв’язки не будуть настільки міцними. Олігархи не контролюватимуть ті політичні сили, які вони фінансують. Ті зможуть вести самостійну політичну гру – в тому числі, у взаємодії із цими олігархами», – припускає Валерій Гончарук.

Дві партії влади замість однієї

На відміну від попередніх виборів, партія влади не відіграватиме вирішальної ролі. Адже, на відміну від виборів-2012, коли Партія регіонів мала вирішальний вплив на всі гілки влади, тепер владний ресурс розпорошений між двома політичними силами – Блоком Петра Порошенка та Народним фронтом, а застосування адмінресурсу після Майдану стало значно проблематичнішим.

На прохання намалювати портрет умовного середньостатистичного депутата нового парламенту експерти зазначають: на відміну від попередників, він буде молодшим, менш заможним і більш україномовним. За словами Володимика Фесенка, «це буде демократичний парламент навіть за соціальною структурою».

За даними ЦВК, за добу до закінчення прийому документів були зареєстровані виборчі списки лише 9 партій з 16-ти, що вже подали документи. Усього ж суб’єктами виборчого процесу є 32 політичні партії. Тож, кількість кандидатів до 30 вересня, коли буде завершено їхню реєстрацію, має істотно зрости. Дострокові парламентські вибори відбудуться через місяць – 26 жовтня.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG