Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: повідомлення про масові поховання на Донбасі – дезінформація


Табличка на могилі: «Загинули за путінську брехню»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Табличка на могилі: «Загинули за путінську брехню»

Повідомлення про масові поховання, які начебто виявлені у районі селища Нижня Кринка Донецької області є дезінформацією, поширюваною російською стороною. Про це під час брифінгу заявив радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

«Днями з’явилася чергова російська пропагандистська брехня, що після відходу наших сил із деяких районів Донецької області там знаходять начебто масові поховання мирних громадян, яких катували, катували «українські карателі». Хочу сказати, що такі заяви є відвертою брехнею російської пропагандистської машини, яка зараз знайшла собі нову роботу після так званого перемир’я і ставить завдання скомпрометувати українську владу, армію, Нацгвардію в очах європейської та світової спільноти», – говорить Геращенко.

Він зазначив, що у сюжетах на російському телеканалі Life News не було наведено ніяких доказів того, що ці люди є мирними жителями Донбасу, і не були зазначені обставини цієї трагедії. «Це все є прикладом звичайної маніпуляції, властивої російським ЗМІ, що перебувають під п’ятою Кремля», – говорить радник керівника МВС.

Антон Геращенко наголошує, що Україна на весь світ заявила про намір відкрито розслідувати всі випадки масових поховань і вбивств громадян під час бойових дій на Донбасі.

У звіті ОБСЄ за 23 вересня йдеться, що бойовики «ДНР» повідомили представникам місії, що знайшли три безіменні могили, у яких міститься по кілька тіл. За повідомлення, два поховання знаходяться у шахті «Комунар» біля села Нижня Кринка (35 кілометрів на північний схід від Донецька), і ще одне – у самому селі.

«Представники місії ОБСЄ поїхали туди і побачили у шахті два відсіки, розташовані на відстані 50 метрів один від одного, на яких лежало по 2 тіла. Усі трупи почали розкладатися. Представники ОБСЄ також побачили вісім 9-міліметрових гільз від пістолета Макарова, які лежали на відстані приблизно 5 метрів від людських решток», – зазначили в ОБСЄ.

«Неподалік дороги на краю села, представники ОБСЄ побачили насип землі, який нагадує могилу, на якому була встановлена табличка з написом російською мовою були вказані імена (а в одному випадку ініціали) 5 осіб. На дошці зазначено, що ці люди померли 27 серпня 2014 року. На верхній її частині дошки був інший напис – «Померли за путінську брехню», – йдеться у повідомленні ОБСЄ.

23 вересня помічник Генерального секретаря ООН з прав людини Іван Симонович повідомив, що кількість загиблих на Донбасі перевищила 3 тисячі. За його словами, станом на 21 вересня у конфлікті на сході України зафіксовано 3 тисячі 543 загиблих.

XS
SM
MD
LG