Доступність посилання

ТОП новини

У «Стратегії» Порошенка є цілі, але немає економічної складової – Лановий


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Київ – У понеділок, 29 вересня, розпочинається громадське обговорення «Стратегії-2020» президента України Петра Порошенка. Дискусію у рамках роботи Національної ради реформ ініціює адміністрація глави держави. Нині до обговорення запросили представників громадських організацій, громадських діячів, експертів і науковців, а також представників бізнес-асоціацій. Радіо Свобода також поговорило з експертами про перспективи реалізації президентської «Стратегії».

План реформ «Стратегія-2020» президента Петра Порошенка обіцяє подвоїти річний ВВП України – до 16 тисяч доларів на громадянина. У проекті також ідеться, що з 2015 до 2020 року Україна може отримати 40 мільярдів доларів інвестицій. Такі цифри могли би бути реалістичними, якби «Стратегія» говорила і про зміст реформ, про демонополізацію, про перехід від олігархічного до підприємницького ладу, коли більшість засобів виробництва належить підприємцям, не залежним від влади, які діють у ринкових умовах, а не за правилами, встановленими корупціонерами. Про це у коментарі Радіо Свобода каже економіст Володимир Лановий. Утім, запропонований президентом план реформ не говорить ані про зміст, ані про механізми здійснення цих реформ, каже експерт.

Поки що ми не маємо стратегії, ми маємо цілі, цілі президента. Не видно у цих акцентах, які зробив президент, економічної складової
Володимир Лановий

«Поки що ми не маємо стратегії, ми маємо цілі, цілі президента. Але вони поки що не розкриті тими стежками, тими дорогами, якими треба йти до цих цілей. Не видно у цих акцентах, які зробив президент, економічної складової. Наша проблема падіння виробництва, скорочення робочих місць, падіння життєвого рівня, доходів, зарплат, депресія в економіці, інвестицій немає, йде відтік капіталу. В цьому напрямку жодного слова немає, нажаль», – зазначає Лановий.

Не президент визначає чисельність Збройних сил – Поляков

Петро Порошенко також пропонує протягом найближчих 5 років збільшити чисельність української армії до понад 300 тисяч професійних військових та підвищити фінансування Збройних сил до 5 відсотків від ВВП на рік. Доки немає остаточного рішення, чи Україна має намір вступати в НАТО, такі зміни є актуальними, вважає військовий експерт Леонід Поляков. За його словами, підвищення обороноздатності України не можна відкладати через наявність агресивного сусіда – Росії. У будь якому разі інтеграція в НАТО можлива лише після відповідних перетворень в українській армії, які можуть розтягнутися на роки, зауважує експерт. Водночас показники, визначені «Стратегією-2020», Леонід Поляков вважає більше демонстрацією намірів, аніж планом дій.

Економіка залежить від дій уряду, а не президента
Леонід Поляков

«Я би назвав цю цифру якимось орієнтиром, яким має стати концептуальним. Це ще не план. При цьому треба пам’ятати, що парламент, а не президент визначає чисельність Збройних сил, це буде рішення, безумовно, парламенту, а не президента. Економіка залежить від дій уряду, а не президента. Тому я би дивився поки що на ці цифри, як на якісь запропоновані президентом орієнтири», – каже Поляков.

Цифри дещо закривають собою факти – Магда

«Стратегія» Петра Порошенка також оптимістично декларує, що вже у 2020 році 90 відсотків українців будуть відчувати гордість за свою країну. Політолог Євген Магда найбільший позитив вбачає у тому, що тут не йдеться про 100 відсотків громадян. Це означає, що про тоталітаризм в Україні поки що не йдеться, наголошує експерт.

Автори «Стратегії-2020» шукали шляхи для визначення певної наочності, то часом цифри дещо закривають собою факти
Євген Магда

«Звісно, не все можна викладати в цифрах, але з огляду на те, що автори «Стратегії-2020» шукали шляхи для визначення певної наочності, то часом цифри дещо закривають собою факти, тому вони потребують певного роз’яснення. Важко повністю влізти в логіку авторів стратегії, але очевидно вони намагалися визначати орієнтири», – припускає Магда.

Євген Магда зазначає: попри те, що багато показників зі «Стратегії 2020» є доволі умовними, без конкретних цифр, вочевидь, обійтися було не можна, адже тобі документ зазнав би критики через беззмістовність.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG