Доступність посилання

ТОП новини

Українці стали менше допомагати армії через «перемир’я»?


Фото Лєшека Імельського
Фото Лєшека Імельського

Київ – Холодна пора року загострила проблеми із забезпеченням українських військових у зоні бойових дій, розповідають волонтери. За їхніми словами, Міністерство оборони обіцяє надати зимові однострої лише у середині жовтня, відтак нині «утеплення» бійців цілком залежить від простих громадян. Щоправда, через режим припинення вогню на Донбасі кошти на допомогу армії українці стали жертвувати менш активно, кажуть волонтери.

У Дебальцевому велика частина українських бійців через похолодання та вологу погоду застуджені, є солдати з запаленням легенів. Відтак потрібні протизастудні й імуностимулюючі засоби, повідомила Радіо Свобода представниця волонтерської ініціативи «Армія-SOS» Антоніна Баюра. Вона розповідає, що через наближення зими добровільні помічники армії намагаються забезпечити військових насамперед теплими натільною білизною, шкарпетками, гумовими чоботами, штанами й бушлатами, «балаклавами» та рукавицями. Готуючи бійців до зими, волонтери закуповують дизельні генератори, яких в Україні практично немає, а також пічки-буржуйки.

Крім того, у будь яку пору року армії не вистачає інструментів для ремонту техніки, артилерійських калькуляторів, біноклів, тепловізорів та іншої оптики, нагадує Баюра. За її словами, є також велика потреба у наколінниках, налокітниках, які взагалі не передбачені нормами військового статуту, як не передбачені й сучасні індивідуальні польові аптечки.

Зменшилася кількість запитів на бронежилети – волонтерка

Волонтерка каже, що новина про так зване «перемир’я» вплинула на людей, які перераховують гроші волонтерським організаціям та допомагають речами: активність такої благочинності скоротилася удвічі, зазначає вона. Щоправда, в останні дні українці знову почали більше перераховувати коштів та приносити необхідних речей. Вочевидь тому, що люди самі відчули холод, та й ЗМІ регулярно повідомляють про те, що військові у зоні бойових дій мерзнуть, а зимову форму згідно з військовим статутом видаватимуть лише у середині жовтня, припускає Антоніна Баюра.

Якщо раніше дзвонили кожного дня, то зараз це – ті, хто йдуть на передову, чи мобілізовані, чи добровольці для себе шукають. Це такі поодинокі запити
Антоніна Баюра

«Волонтери зустрічалися з представниками міністерства (оборони – ред.), йшла мова про теплий одяг. Ми запитували, але там стоять терміни – до 10 чи до 15 жовтня мають пошити весь одяг, а потім будуть передавати. Що стосується бронежилетів – я бачу по кількості запитів, що вони зменшилися. Якщо раніше дзвонили кожного дня, то зараз це – ті, хто йдуть на передову, чи мобілізовані, чи добровольці для себе шукають. Це такі поодинокі запити», – розповідає волонтерка.

Про зустріч із волонтерами раніше цього тижня поінформував і сам міністр оборони Валерій Гелетей. У своєму «Фейсбуці» він зокрема написав, що запропонував активістам «налагодити ретельну координацію та взаємодію з Міністерством оборони України».

Багатьом переселенцям нічого вдягнути та взути – волонтер

Через наближення зими побільшало турбот і у волонтерів, які допомагають вимушеним переселенцям з Донбасу. Вони виїжджали з рідних міст улітку, тому у багатьох тепер немає відповідних до пори року одягу та взуття, каже у коментарі Радіо Свобода представник ініціативи «Восток-SOS» Костянтин Реуцький. Крім того, додає він, на звільнених територіях пошкоджено багато житла. Люди так і живуть у напівзруйнованих будинках, оскільки не мають коштів навіть наново засклити вікна. Багато хто з переселенців і більшість жителів звільнених територій не отримують соціальних виплат, зокрема пенсій, працівники бюджетної сфери не отримують зарплат, відтак багатьом просто нічого їсти. Люди можуть розраховувати лише на волонтерів та гуманітарну допомогу, розповідає Костянтин Реуцький.

Держава задовольняє відсотків 20, в кращому випадку 30-40 відсотків, потреб людей у гуманітарній допомозі. Нічого не робиться. Щоб відновити зруйноване житло
Костянтин Реуцький

«М’яко кажучи, участь держави недостатня. За моїми спостереженнями держава задовольняє відсотків 20, в кращому випадку 30-40 відсотків, потреб людей у гуманітарній допомозі. Нічого не робиться. Щоб відновити зруйноване житло. Якщо б не було солідарності і допомоги простих людей, простих українських громадян, то доля і переселенців і людей на звільнених територіях була б дуже і дуже сумною», – зауважує волонтер.

Костянтин Реуцький також визнає, що після оголошення «перемир’я» українці стали менш активно надавати допомогу переселенцям із Донбасу. Водночас від 60 до 80 відсотків потреб вимушених переселенців задовольняється волонтерами, зауважує Реуцький.

Сепаратисти також готуються до зими

Раніше міністр соціальної політики Людмила Денисова заявила, що органи соцзахисту «надають повну підтримку переселенцям у відновленні всіх соціальних і страхових виплат та пенсій за новим місцем проживання», а служби зайнятості «працюють із цими громадянами, надаючи їм допомогу у пошуку роботи». Всього, за даними міністра, щодо вирішення різних питань соцзахисту до відомства вже звернулися понад 180 тисяч переселенців.

Тим часом озброєні сепаратисти та російські військові також готуються до холодів. Вони починають переселятися із так званої «зеленки» в полях у житлові будинки Донецька. Про це повідомляє речник інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко. За його словами, бойовики продовжують руйнувати інфраструктуру Донбасу, обстрілювати житлові квартали в Донецьку та інших населених пунктах.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG