Доступність посилання

ТОП новини

Важливо не призначити «Гелетея-2» – експерт про нового главу Міноборони


Київ ­– У Міноборони України знову – новий керівник. Звільнивши напередодні з цієї посади Валерія Гелетея, президент пообіцяв не баритися із заміною і внести до парламенту відповідне подання. Деякі фахівці вважають помилкою рішення Порошенка довірити оборонне відомство Гелетею. І як висловився військовий експерт Олексій Мельник, головне тепер, щоб не було заміни «шила на мило». Натомість інші експерти закликають не поспішати з критичними висновками щодо кадрової політики Порошенка. Адже глава держави змушений діяти у форс-мажорних умовах війни.

«Настав час змінити керівництво військового відомства». Таким чином на своєму офіційному інтернет-представництві президент пояснив рішення задовольнити рапорт про відставку міністра оборони Валерія Гелетея.

При цьому Петро Порошенко не уточнив – чому саме зараз настав час для таких кадрових ухвал, а не, наприклад, наприкінці серпня цього року, після подій у районі Іловайська (на Донеччині), де у «котлі» загинули 200 українських бійців (за даними генпрокурора Віталія Яреми).

Звільнення керівництва Держприкордонслужби та утворення Комітету з питань розвідки і призначення його головою Ігоря Смешка, серйозно посилять силові структури і зміцнять обороноздатність України
Петро Порошенко

Глава держави зазначив, що «рішення щодо зміни очільника Міністерства оборони та низка інших кадрових рішень, зокрема, щодо звільнення керівництва Держприкордонслужби та утворення Комітету з питань розвідки і призначення його головою Ігоря Смешка, серйозно посилять силові структури і зміцнять обороноздатність України».

Інтригу – хто саме виявиться наступником Валерія Гелетея – президент наразі не розкриває. Він лише пообіцяв внести у понеділок до парламенту відповідне подання. А розглянути його депутати зможуть у вівторок.

Парад Перемоги в українському Севастополі Гелетей не прийняв

Таким чином після перемоги Майдану і початку агресії Росії в Україні втретє міняють керівника Міноборони. Після виконувачів обов’язки Ігоря Тенюха і Михайла Коваля, цю посаду втратив міліціонер за фахом і майже 20-річним досвідом роботи в органах МВС, колишній начальник Управління державної охорони України Валерій Гелетей.

Відразу після затвердження його кандидатури він пообіцяв із трибуни Верховної Ради парад Перемоги в українському Севастополі.

Такого успіху йому досягти не вдалося, хоча саме при міністрові оборони Гелетею українські силовики змогли звільнити від підтримуваних Росією бойовиків більшу частину території Донбасу. Зокрема, Слов’янськ, де було гніздо сепаратистів на чолі із «командувачем» «збройними силами ДНР» Ігорем Гіркіним (Стрєлковим).

Після цього наступ сил АТО проти проросійських бойовиків загальмував, а в другій половині серпня, коли Росія на додачу до важких озброєнь і «добровольців» ввела свої регулярні війська (що констатувала не лише київська влада, а й міжнародні спостерігачі), ситуація для українських вояків різко погіршилася. Саме тоді трапилося оточення українських підрозділів в районі Іловайська. Напередодні про загрозу такого розвиту подій повідомляли розвідники та окремі військові експерти. Натомість, як зазначають деякі фахівці, прес-центр АТО та очолюване Валерієм Гелетеєм Міноборони повідомляли про події з запізненням, а точна кількість жертв, полонених та зниклих безвісти в іловайському котлі, досі не відома. Вже тоді з боку деяких військових оглядачів й політиків стали лунати заклики до відставки Гелетея.

А сам Валерій Гелетей переконував, що бої в районі Іловайська не були поразкою для України. Вони, за його словами, зупинили просування військ Росії вглиб України. Колишній вже міністр оборони поскаржився на потужну інформаційну війну, яка, за його словами, ведеться проти Збройних сил України

«Важко взагалі зрозуміти мотивацію Порошенка, коли він призначав Гелетея»

У коментарі Радіо Свобода співдиректор програм з міжнародної безпеки центру Разумкова Олексій Мельник зауважив, що призначення Гелетея на посаду глави Міноборони було помилкою президента Порошенка. І глава держави виправив її із величезним запізненням, констатує експерт. Тепер важливо не допустити призначення «Гелетея-2», каже Олексій Мельник.

Є певні критерії до цієї посади. Гелетей абсолютно цьому не відповідав і важко взагалі зрозуміти мотивацію Порошенка, коли він його призначав
Олексій Мельник

«Є певні критерії до цієї посади. Гелетей абсолютно цьому не відповідав і важко взагалі зрозуміти мотивацію Порошенка, коли він його призначав. Його треба було звільнити одразу після призначення, коли він заявив із трибуни Верховної Ради, що буде парад в українському Севастополі. Головне, щоб після зміни керівника Міноборони не було зміни «шила на мило», – наголосив Олексій Мельник.

Зі свого боку, політолог Євген Магда, оцінюючи політичні наслідки кадрових рішень президент Порошенка, закликав не поспішати з критичними висновками. Адже і в мирний час усім не догодиш, а під час війни – поготів.

Зарано давати якісь кардинальні висновки про те, що Порошенко все робить погано чи він усе робить добре
Євген Магда

«Ситуація, яка склалася на сьогоднішній момент, є багато в чому унікальною і зарано давати якісь кардинальні висновки про те, що Порошенко все робить погано чи він усе робить добре», – вважає Євген Магда.

А як зауважив телеканалу «Інтер» екс-глава МВС та радник президента Юрій Луценко, у нового міністра оборони будуть нові функції. І їх можна буде зрозуміти по прізвищу і бойовому шляху наступного керівника військового відомства. Яким є це прізвище – Луценко не розкрив.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG