Доступність посилання

ТОП новини

Без російського газу ЄС переживе зиму відносно безболісно – Єврокомісія


Брюссель – Можливі перебої з постачанням російського газу протягом наступних зимніх місяців Євросоюз та держави Енергетичного співтовариства вистоять. Так заявляють у Єврокомісії, яка провела стрес-тест, метою якого було відповісти на питання: «А що буде, якщо...». Однак, для успішної тривалої зимівлі без російського газу потрібна співпраця між країнами, солідарність та вміла організація роботи європейських та зовнішніх енергомереж, кажуть у євроустанові.

Україна має великі потреби у газі та на ній лежить відповідальність забезпечення транзиту блакитного палива до Євросоюзу, констатує єврокомісар із питань енергетики Ґюнтер Еттінґер. Але, у разі повного припинення постачань російського газу, Європейський союз зиму переживе. Однак, тільки за умови добре організованого співробітництва між країнами співдружності.

Ґюнтер Еттінґер
Ґюнтер Еттінґер

Щойно Єврокомісія, з огляду на загрозу можливих відключень газопостачань Росією, провела випробування енергетичної безпеки ЄС. Результат цього уявного сценарію такий: зиму відносно безболісно переживуть.

Як заявив єврокомісар Еттінґер, результати стрес-тестів «демонструють, що ми не чекаємо склавши руки, а робимо все можливе, щоб бути готовими до будь-яких несподіванок. Сьогодні ми вперше створили картину ризиків та їхніх можливих рішень.

Німецький європосадовець додає, що коли Євросоюз та країни Енергетичного співтовариства працюватимуть разом, продемонструють солідарність, то жодна оселя в Європейському союзі взимку не мерзнутиме.

Газові перебої взимку можливі – Еттінґер

У Єврокомісії дійшли висновку, що якщо країни-члени між собою співпрацюватимуть і організують надходження газу у різних напрямках, використовуючи максимально фізичні можливості енергомереж, то європейські споживачі будуть значно краще готовими до несподіваних відключень на кшталт тих, які сталися взимку 2009 року.

Оприлюднена у четвер доповідь Єврокомісії свідчить, що у разі повного припинення постачань газу, що йде транзитом через Україну, жодної шкоди не зазнають країни Балтії, а також Фінляндія. Йдеться про держави, до яких блакитне паливо з Росії надходить напряму. Так само у цьому випадку не відчують відключень держави Південно-Східної Європи.

Водночас, розробка Брюсселем подібних сценаріїв свідчить про те, що Євросоюз припускає саму можливість блокування Москвою газових надходжень до ЄС, причому на тривалий період. У разі їх зупинення, Фінляндія та Естонія недоотримають щонайменше 60% блакитного палива, відзначають в Єврокомісії.

«Питання в тому, чи зможемо ми пережити зиму без проблем», – зауважив у четвер у Брюсселі Ґюнтер Еттінґер, представляючи прогнози Єврокомісії на випадок екстремального розвитку ситуації.

Криза в Україні засвідчила важливість енергетичної незалежності – Меркель

Як пояснив представник Єврокомісії, на сьогодні газ у Росії закуповують 18 країн ЄС і ступінь їх залежності від російських газових постачань коливається від 18% до 80%. Також, за його даними, газові сховища ЄС нині заповнені на 80%, а запаси газу в Україні становлять 17 мільярдів кубометрів.

Про те, що українська криза засвідчила, наскільки важлива Європі енергетична незалежність у четвер заявила і канцлер Німеччини Анґела Меркль. За її словами, «ЄС мусить працювати над зниженням зовнішніх постачань енергоносіїв». І тут, на її думку, вирішальним є розвиток відновлюваних джерел енергії та збільшення енергоефективності, які скорочуватимуть потребу в імпорті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG