Доступність посилання

ТОП новини

Україна піде на поступки Росії в газовому питанні?


Київ – Сьогодні в Брюсселі розпочинається черговий раунд тристоронніх консультацій у форматі Україна-ЄС-Росія з енергетичних питань. У «Нафтогазі» очікують підписання угоди, яка б гарантувала постачання газу в Україну та стабільність його транзиту в країни ЄС цієї зими. Водночас, енергетичні експерти запевняють: суттєвих результатів зустріч не принесе, Росія «дотискатиме» Київ і далі.

Представники України та ЄС дійшли згоди щодо бажаних проміжних результатів тристоронньої зустрічі в Брюсселі. Як повідомляє «Нафтогаз», прем’єр Арсеній Яценюк, Міністр енергетики Юрій Продан, голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв і єврокомісар з питань енергетики Гюнтер Еттінгер очікують, що на переговорах підпишуть угоду, яка гарантуватиме постачання газу в Україну та стабільність його транзиту в країни ЄС цієї зими.

Узгоджена позиція Єврокомісії та України передбачає необхідність підписання між «Нафтогазом» та «Газпромом» документів, які будуть обов’язковими для виконання обома сторонами та виключатимуть можливість зміни умов в односторонньому порядку будь-якою зі сторін.

Ціну треба узгодити, зважаючи на те, як буде платитися борг, тобто зважаючи не на обсяг боргу, а на ціну газу
Мерлен Гользнер

«Остаточна угода повинна спиратися на декілька моментів. По-перше, ціну треба узгодити, зважаючи на те, як буде платитися борг, тобто зважаючи не на обсяг боргу, а на ціну газу. А також зважаючи на те, коли це станеться і скількома траншами. По-друге, питання в тому, яку ціну Україна платитиме за нові поставки газу, а також, скільки Україна отримає від Росії в зимовий період», – зазначила спікер Єврокомісара з питань енергетики Гюнтера Еттінгера Марлен Гользнер.

Поступка з чийого боку?

Європейський союз зобов’язаний допомогти Україні і зараз вирішується, яким саме чином це зробити найкраще, заявив міністр закордонних справ Сполученого Королівства Філіп Хеммонд перед зустріччю зі своїми колегами з Євросоюзу в Люксембурзі:

Ми дійсно повинні допомогти українцям впоратися з кризою, з якою вони стикаються в сфері енергопостачання цієї зими
Філіп Хеммонд

«Щодо України, ми дійсно повинні допомогти українцям впоратися з кризою, з якою вони стикаються в сфері енергопостачання цієї зими. Як найкраще це зробити, ми повинні ще обговорити, але ми, звичайно, повинні допомогти».

Зі свого боку міністр іноземних справ Росії Сергій Лавров заявив, що «Газпром» готовий піти на «досить гнучкі умови» в частині обсягів постачання газу Україні взимку за узгодженою ціною 385 доларів за тисячу кубометрів однак лише на найближчі 5 місяців, повідомляє російське інформаційне агентство «РІА Новости».

Ціна у 385 доларів за 1000 кубометрів газу неринкова, неадекватна – і навпаки – є поступкою України Росії. Зазначив у коментарі Радіо Свобода енергетичний експерт Володимир Саприкін. За його словами, ніяких суттєвих результатів на зустрічі в Брюсселі досягти не вдасться.

Росія чекає лютих морозів

Україна, безумовно, піде на поступки, але питання, чи вони будуть незначні чи глобальні – такі, як вона робила останнім часом
Володимир Саприкін

«Нема поки сильних морозів, Росія їх буде чекати. Ближче до кінця року буде намагатися дотиснути Україну, використовуючи зиму, дефіцит газу в українському газовому балансі. Бо газова сфера є лакмусовим папірцем для Росії, в якому не може бути жодних поступок. Його Росія використовує як зброю, яка найбільш ефективна саме взимку. Україна, безумовно, піде на поступки, але питання, чи вони будуть незначні чи глобальні – такі, як вона робила останнім часом», – зауважує Саприкін.
Незважаючи на те, що експерт не очікує від брюссельської зустрічі суттєвих результатів, він наголошує: переговори продовжувати треба.

«Навіть, якщо сторони не домовляться зараз. Таким чином всі побачать підступність Росії, її неадекватні вимоги, небажання йти на розумні і взаємовигідні домовленості. Росія буде красуватися перед усім світом», – сказав Саприкін.

Питання нового контракту на газ між Україною та Росією, нових цін на нього, врегулювання проблеми українського боргу та покриття балансу газу, якого Києву не вистачає перед зимою (експерти кажуть про 5–6 мільярдів кубічних метрів газу) залишаються відкритими. І якщо російська сторона заявляє, що ціна в 385 доларів за 100 кубометрів блакитного палива узгоджена, Україна таку інформацію спростовує.

«Газпром» нарахував Україні 4,5 мільярди доларів боргу за газ. На переговорах в Мілані президент Росії Володимир Путін натякнув, що ЄС міг би «підставити плече» Україні і допомогти розплатитися з боргами. Водночас, Росія і Україна обраховують борг по-різному. З урахуванням того, що Україна передплатила певний обсяг газу за підвищеними цінами, то російська сторона теж винна Україні. Україна подала кілька позовів до Стокгольмського арбітражного суду. У базовому позові щодо російської компанії «Газпром» Україна вимагає відшкодуванти 6 мільярдів доларів США і встановити справедливу ціну на газ.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG