Доступність посилання

ТОП новини

Вибори на прилеглих до АТО територіях: спроби провокацій, диверсій, низька явка


Київ – Уряд та правоохоронці України посилюють заходи безпеки на прилеглих до зони АТО територіях. У такий спосіб влада намагається гарантувати безпечні вибори у звільнених від проросійських бойовиків населених пунктах. Тим часом мешканці Донбасу стверджують, що місцеве населення залякане, тому явку тут очікують низьку.

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк доручив силовим структурам посилити безпеку під час парламентських виборів в Україні. Особливу увагу, на його думку, слід звернути на міста, «там, де є імовірність терористичних атак, чи нападів, чи зриву виборчого процесу». Відповідальність за безпечне волевиявлення українців він поклав на Міністерство внутрішніх справ, Службу безпеки, Національну гвардію та Міністерство оборони.

Прем’єр зауважує, що правоохоронці мають захищати виборчі дільниці, щоб «кожна людина, яка йде голосувати, чи кожна людина, яка є членом виборчої комісії, знала, що її життя в безпеці».

Будь-кого, хто незаконно зі зброєю навіть думає про можливість зриву виборчого процесу, – заарештовувати і притягати до кримінальної відповідальності
Арсеній Яценюк

«Будь-кого, хто незаконно зі зброєю навіть думає про можливість зриву виборчого процесу, – заарештовувати і притягати до кримінальної відповідальності. Вибір здійснюється через бюлетень і чесне волевиявлення. Ще Лінкольн (16-й американський президент – ред.) сказав, що бюлетень – набагато сильніша зброя, ніж куля», – додав Яценюк.

Продав голос – заплати п’ять тисяч гривень

Території, прилеглі до зони АТО, контролюватимуть особливо. Там про безпеку дбатимуть кадрові офіцери, регулярний склад Міністерства внутрішніх справ, Національної гвардії та інших силових підрозділів.

Водночас від 23 жовтня набрав чинності закон про посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян.

Таким чином, виборця, який продав свій голос, штрафуватимуть на суму від 1,7 до 5,1 тисячі гривень або каратимуть виправними роботами на строк до двох років чи обмеженням волі на той самий строк. Тих, хто підкуповує виборців, каратимуть обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий термін без права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю також на строк до трьох років. Окрім того, вводиться відповідальність за крадіжку або приховування виборчої скриньки з бюлетенями чи протоколу підрахунку голосів. За такі дії каратимуть позбавленням волі на термін від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років.

СБУ полює на диверсантів на Донбасі

Також Служба безпеки України переконує, що посилила контррозвідку та протидію диверсійній діяльності, щоб вибори на прилеглих до АТО територіях минули без ексцесів.

Прес-служба СБУ, крім іншого, звітує про затримання на трасі Донецьк – Маріуполь бойовика-розвідника незаконного воєнізованого формування «Восток». Чоловік планував провести розвідку і передати своїм ватажкам інформацію про дислокацію українських військ та обстановку у мирних містах. За свідченнями затриманого, бойовики «Востока» планують низку підривних акцій напередодні та під час проведення позачергових виборів до Верховної Ради.

Спецслужбам України відомо, що подібні плани мають ще кілька проросійських бандформувань.

РНБО: проросійські бойовики шиють військові шеврони української армії

РНБО теж підтверджує інформацію, що напередодні виборів посилилась диверсійна діяльність бойовиків на прилеглих до АТО територіях. За словами речника РНБО Андрія Лисенка, бойовики готуються до обстрілів житлових кварталів і цивільних об’єктів для дискредитації військових підрозділів України.

«Так, на околиці населеного пункту Суходольськ Краснодонського району Луганської області розташовано техніку бойовиків у складі 1 БТР та 1 установки «Град» на базі автомобіля КрАЗ, із намальованими білою фарбою двома лініями, що є розпізнавальними знаки належності бойової техніки до складу Збройних сил України. Крім того, на одному з підприємств Луганська замовлено виготовлення військових шевронів з українською символікою», – сказав Лисенко.

До АТО в Костянтинівці був лише один працівник СБУ – мешканець міста

Олександр Мелащенко живе в місті Костянтинівка Донецької області, контроль над яким українська армія повернула на початку липня. За його словами, місто досі приходить до тями після окупації проросійськими бойовиками та готується до позачергових парламентських виборів. Мелащенко розповідає, що до бойових дій на сході в його рідній Костянтинівці працював лише один представник СБУ, та його роль, вважає чоловік, «була незначущою».

«СБУ дуже намагається працювати. На сьогоднішній день вони мають посилитись і кадрово, і матеріально: зброя, балаклави, бронежилети. Адже їм доводиться якраз зустрічатися з цими диверсантами, а ті можуть відстрілюватись, це дуже небезпечно. От недавно, я знаю, вони «взяли» п’ятьох «дзержинських» (Дзержинськ – місто у Донецькій області – ред.), і у нас в місті арештовували», – каже чоловік.

Бойовики кидали гранату в двій військкомату в Костянтинівці – мешканець міста

Мелащенко розповідає, що зараз у прилеглих до АТО містах працюють багато працівників СБУ із інших міст, арештовують тих, по кому є інформація – «робота ведеться цілеспрямовано». Чоловік розповідає, що Служба безпеки змушена дотримуватись усієї бюрократичної процедури, тож процес затримання злочинців затягується.

Зараз усе на розгляд суддів, а вони дуже гуманно ставляться до сепаратистів. Тому загалом дезертири продовжують діяльність
Олександр Мелащенко

«Втім, зараз усе на розгляд суддів, а вони дуже гуманно ставляться до сепаратистів. Тому загалом дезертири продовжують діяльність. От, наприклад, кидали гранату в двір військкомату. Для чого це робилось – неясно, адже там нікого вночі не було, шкоди великої це не завдало. Втім, такі речі дуже дестабілізують ситуацію», – розповідає Мелащенко.

Результати голосування на Донбасі можуть бути несподіваними

На думку Олександра Мелащенка, результати голосування сходу України «будуть несподіваними». Він каже, що промисловість, зокрема, у його місті вже давно зруйнована, ще до появи на тих територіях угруповання «ДНР». Тож люди відвикли ходити на вибори, «для них не голосувати на дільниці – значить виразити свій пасивний протест владі», розповідає чоловік. Він прогнозує, що і на цих парламентських виборах мало костянтинівців прийдуть віддати голос.

«Ідуть залякування по соцмережах з боку «ДНР» чи їхніх однодумців. Вони пишуть, мовляв, «усіх, хто піде на вибори, ми покараємо, будемо зривати вибори». Тобто іде таке нагнітання обстановки», – скаржиться Медащенко.

Перемогти може будь-який мажоритарний кандидат – мешканець Костянтинівки

Чоловік розповідає: якщо раніше всі жителі міста знали, що переможе мажоритарний кандидат від Партії регіонів, то тепер «може перемогти будь-хто».

«Чиї виборці прийдуть при мінімальній явці – той і переможе. Несподівана людина, на яку ніхто не думав. Електоральні вподобання можуть бути інші, але хто зможе привести своїх виборців на дільниці – той і переможе», – резюмує Мелащенко.

У місті Костянтинівка Донецької області, що є центром округу № 49, зареєстровано 19 кандидатів у депутати. 14 із них – самовисуванці та по одному від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка», «Свободи», «Сильної України» та «Твоєї України».

За даними Комітету виборців України, з 21 округу Донецької області голосування може відбутися на більшості дільниць у 8 округах, та ще на 4 – лише частково. У Луганській же області вибори мають відбутися в 5 округах із 11: в одному окрузі – на всіх дільницях, а в решті 4 – частково на тих дільницях, де є українська влада.

Позачергові парламентські вибори відбудуться 26 жовтня нинішнього року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG