Доступність посилання

ТОП новини

Режим «тиші» на Донбасі: підготовка до виборів і артилерійський обмін «смс-ками»


Неподалік Донецького аеропорту
Неподалік Донецького аеропорту

Київ – Після оголошення режиму «артилерійської тиші» 21 жовтня кількість обстрілів українських блокпостів зменшилася у кілька разів, повідомляють в РНБО. Водночас, в окремих батальйонах «тиші» не відчувають. Проблемними у регіоні залишаються питання електро- та водопостачання, а також отримання заробітної плати в окремих установах та на окремих підприємствах.

Попри оголошення припинення вогню, «гарячими точками» на Донбасі залишаються Авдіївка, Донецький аеропорт і Дебальцеве, заявив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко. За його словами, п’ятеро військових були поранені, вбитих немає.

Двічі відбили штурми донецького аеропорту, бойовики понесли великі втрати
Андрій Лисенко

«Українські військові двічі відбили штурми донецького аеропорту, бойовики понесли великі втрати. Наші позиції на цьому об’єкті були обстріляні чотири рази», – сказав Лисенко.

Окрім того, зазначає речник, артилерійських обстрілів зазнали українські військові і поблизу інших населених пунктах на Донбасі у Мар’їнському, Ясинуватському і Волноваському районах Донеччини. Але загалом кількість обстрілів українських блокпостів після оголошення припинення вогню зменшилась, зазначає він.


Батальйон «Київ-2»поділять надвоє: одні залишаться у Волновасі, інші поїдуть на Київ – комбат

Командир батальйону «Київ-2» Богдан Войцеховський розповів Радіо Свобода, що у Волновасі на Донеччині, де зараз перебувають бійці батальйону, режиму «тиші» не відчувають взагалі.

«На нашій ділянці як воно було, так і є зараз, навіть по часу приблизно однаково: як раніше був ранковий і вечірній «обмін смс-ками», так і зараз є», – розповідає він.

За словами Войцеховського, батальйон здійснюватиме контроль за безпекою на виборах, і найближчим часом його поділять на дві частини: одна залишиться у Волновасі, інша поїде на Київ.

«Всіх людей я не виводжу звідти (із Донецької області – ред.), бо ми кинемо величезний шмат території без нашого забезпечення і фактично без української влади, тому що в армії інше завдання, вона виборів не забезпечує», – пояснює комбат.

Чи вдасться проголосувати самим бійцям батальйону, йому поки що не відомо. Водночас, як заявив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, 10 тисяч військовослужбовців у Донецькій і Луганській областях скористалися з можливості тимчасової зміни місця голосування.

У Донецьку чують постріли, про постраждалих не повідомляли – міськрада

У Донецьку в середу було чути постріли із крупнокаліберної зброї, залишаються знеструмленими 30 трансформаторних підстанцій, повідомляє міськрада станом на 18:00. Однак, за інформацією прес-служби відомства, даних про руйнування житлових будинків і постраждалих серед населення не надходило. Водночас, відповідно до зведень на їхньому сайті, 21 жовтня один цивільний мешканець загинув і ще п’ятеро отримали поранення.

Донецька облдержадміністрація повідомляє про напружену ситуацію із виплатою заплати на окремих підприємствах. Зокрема, борг «Славміськводоканалу» перед працівниками становить 3,5 мільйони гривень, тоді як заборгованість абонентів перед цим комунальним підприємством сягає 13 мільйонів. Попри це опалювальний сезон на Донеччина обіцяють почати із 23 жовтня.

На Луганщині протягом доби не стріляли – речник ОДА

На Луганщині, однак, за добу не повідомлялось про жоден обстріл. Про це Радіо Свобода розповів керівник прес-служби облдержадміністрації Ярослав Галас. За його словами, проблеми із електропостачанням залишаються у Станично-Луганському та Попаснянському районах.

«Була досягнута із представниками «ЛНР» домовленість, що вони дозволяють пропустити наші ремонтні бригади обленерго у буферну зону на краю Станиці Луганської. Вони відремонтували кілька обривів, і сьогодні десь половина Станиці Луганської – вже зі світлом. Це за три місяці», – говорить Галас.

Борги із заробітної плати на підконтрольних Україні територіях майже повністю виплатили, зауважує речник. Винятком, за його словами, поки що залишається лікарня у місті Щастя. Як зазначав раніше у коментарі Радіо Свобода тамтешній головний лікар Олег Супрун, станом на початок вересня персонал клініки працював без зарплати вже три місяці.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG