Доступність посилання

ТОП новини

Великобританія заявляє про перехоплення ще одного російського бомбардувальника


Військово-повітряні сили Великобританії перехопили російський бомбардувальник Ту-95, коли той наближався до британського повітряного простору в п’ятницю, 31 жовтня. Про це в суботу, 1 листопада, повідомило видання The Guardian з посиланням на речницю Міністерства оборони цієї країни.

Російський військовий літак був перехоплений під час польоту в міжнародному повітряному просторі винищувачами, піднятими за тривогою з авіабази в Лоссімуті в Шотландії.

Це був другий такий випадок за останні три дні. 29 жовтня два російські бомбардувальники були зафіксовані у просторі над Північним морем. Тоді радари НАТО помітили цілу групу російських літаків, що здійснювали «значні військові маневри» у просторі від Чорного моря до Атлантичного океану.

«Зважаючи на інцидент, що мав місце 29 жовтня, пілоти візуально ідентифікували російський літак та супроводжували його через увесь повітряний регіон, за який відповідає Об’єднане Королівство», – заявила речниця відомства.

Загалом, упродовж кількох останніх днів сили НАТО зафіксували чотири групи військових літаків Росії, до яких входили, зокрема, бомбардувальники ТУ-95 та винищувачі МіГ-31, у повітряному просторі над Північним, Балтійським та Чорним морями, а також над Атлантичним океаном.

У відповідь на це за тривогою були підняті винищувачі країн-членів альянсу: Норвегії, Великої Британії, Португалії, Німеччини й Туреччини.

Так, перед Великобританією про перехоплення чергових російських бомбардувальників заявила Португалія. Вдруге за тиждень вона вимушена була підняти винищувачі F-16, щоб перехопити російські бомбардувальники, помічені в міжнародному просторі поблизу узбережжя країни, поряд з південними кордонами НАТО.

У НАТО відзначили, що фіксували в цьому році присутність російських військових літаків у повітряному просторі Європи уже понад 100 разів, що втричі більше, ніж торік.

При цьому там наголошують, що це становить потенційний ризик для цивільної авіації, адже російська сторона часто не попереджає про свої польоти в міжнародному просторі.

XS
SM
MD
LG