Доступність посилання

ТОП новини

Війна проти України і росіяни, об’єднані ненавистю


(Рубрика «Точка зору»)

Експерти, що коментують результати чергового соціологічного опитування «Левада-центру», наголошують на зростанні критичних настроїв росіян щодо війни в Україні. Але це – скоріше самозаспокоєння самих аналітиків, які намагаються знайти позитивні тенденції в настроях російського суспільства. Дійсно, частка опитаних, які вважають, що Росія несе відповідальність за кровопролиття і загибель людей на сході України, дещо зросла, порівняно з серпнем – із 17 до 20 відсотків. Але таке зростання – в межах статистичної похибки.

Так, можна припустити, що якби Росія не була б авторитарною державою, в країні могла б існувати відносно впливова антишовіністична опозиція, яка мала б голоси приблизно 20 відсотків електорату – при тому, що не менше ніж 80 відсотків, при всій відмінності політичних поглядів, були б основою для шовіністичного, готового до війни і репресій уряду.

Мітинг 4 листопада, на якому лідери псевдоопозиції з КПРФ, ЛДПР і «Справедливої Росії» трималися за руки з представником «єдиноросів», продемонстрував це об’єднання реваншистів з усією очевидністю. І результати соціологічного опитування підтверджують: ні про яке «прозріння» російського суспільства говорити не доводиться. Переважна більшість (70%), як і раніше, негативно відповідають на питання про відповідальність Росії за війну в Україні.

Тільки половина опитаних – при тяжкому стані економіки та стрімкому знеціненні національної валюти – вважає, що російській владі варто було б зайнятися внутрішніми проблемами країни. 36% вважають більш важливими геополітичні інтереси Росії. При цьому кількість росіян, які вважають, що потрібно займатися Росією, навіть зменшилася на 5 відсотків, порівняно з літом. Втім, і це можна списати на похибку. А сутність – приблизно 40 відсоткам громадян взагалі плювати на власну державу, вони готові жити на її руїнах – аби Росії «боялися» ті, кому жителі цієї деградуючою на очах країни по-чорному заздрять.

Прийнято вважати, що у всіх бідах російського суспільства винні Путін і телебачення. Але, як бачимо, 20 відсотків громадян не піддалися ані телебаченню, ані Путіну. А ось 80 відсотків успішно не піддавалися правді навіть тоді, коли їм її розповідали у 90-і роки, не криючись очікували повернення Радянського Союзу і вважали піком радянської могутності часи Сталіна. Путін просто точно прочитав ці суспільні настрої – і, побачивши потенційні можливості опозиції після Болотної, вирішив спертися на шовіністично налаштовану більшість.

Саме тому не варто чекати «протверезіння» росіян – вони тверезі, як ніколи. А влада просто каже їм те, що вони хотіли почути всі ці десятиліття. Інша справа, що в Росії може з’явитися відповідальний політичний клас людей, здатних не потурати поглядам люмпена, а змінити країну і розповісти їй правду і про історичні помилки та злочини, і про економічну деградацію. Але для цього російському суспільству необхідно опуститися на саме дно кризи і зрозуміти, яка справжня відповідальність за шовінізм і братовбивство. Без такого розуміння росіяни так і залишаться спільнотою, об’єднаною агресією і ненавистю.

Віталій Портников журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG