Доступність посилання

ТОП новини

АТО на Донбасі відбувається з порушенням законодавства – комбат «Торнадо»


«Ми не збираємось робити третій, озброєний Майдан» – бійці батальйону «Торнадо»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Антитерористична операція на Донбасі відбувається з порушенням законодавства. Про це в Дніпропетровську заявили бійці добровольчого батальйону МВС України «Торнадо» (сформованого на базі розформованого батальйону «Шахтарськ») на чолі зі своїм командиром, звертаючись до президента України.

За словами командира батальйону «Торнадо» Руслана Онищенка, за статтею 12 закону України «Про боротьбу з тероризмом», керувати антитерористичною операцією має начальник Антитерористичного центру при СБУ, але «в реальності всі документи щодо АТО підписує начальник Генштабу, а керують АТО генерали Міністерства оборони України, хоча це прерогатива начальників регіональних управлінь СБУ».

«Тобто всі накази, підписані неналежними особами, є незаконними, а в діях цих осіб вбачається перевищення повноважень», – вважає Онищенко.

Він також заявив, що створення підрозділів територіальної оборони, за українським законодавством, можливе лише в період запровадження воєнного або особливого стану, відтак їхня участь в АТО «суперечить закону».

У своєму зверненні до президента України бійці також висловили думку про те, що наразі триває «цілеспрямована кампанія з дискредитації добровольчих батальйонів». Водночас вони запевнили, що взяли в руки зброю не для того, аби «робити третій, озброєний Майдан», але щоб захищати Батьківщину.

«До президента всіма правдами-неправдами доводять, що добровольчі батальйони збираються на Київ робити третій, озброєний Майдан. Хочемо заявити, що це неправда. Ми – вихідці з цілої України – воюємо за нашу єдину державу. Ніякі сили не зможуть погнати нас на Київ. Народ вибрав своїх керівників, значить, ми повинні забезпечити легітимність влади», – сказав боєць із позивним «Горинич».

Водночас бійці зазначили, що жоден з представників їхнього батальйону поки не отримав статус учасника АТО, хоча всі вони пройшли «гарячі» точки Донбасу – Піски, Мар’їнку, Іловайськ.

Раніше міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що батальйон патрульної служби міліції особливого призначення «Шахтарськ» був розформований через непоодинокі випадки мародерства.

XS
SM
MD
LG