Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк «дав пас» своїм партнерам щодо коаліційних переговорів – експерт


Арсеній Яценюк, Київ, 14 листопада 2014 року
Арсеній Яценюк, Київ, 14 листопада 2014 року

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у п’ятницю на прес-конференції оголосив кандидатури міністрів у новому складі уряду. Після цього у партії «Блок Петра Порошенка» заявили про намір запропонувати свої кандидатури в новий Кабмін після затвердження складу коаліції. На сьогодні жодних офіційних пропозицій від політичної сили щодо нового складу Кабміну не висувалося і не обговорювалося. Коли можуть бути взагалі призначені нові міністри, новий Кабінет міністрів? Що далі, яка процедура? Радіо Свобода запросило до розмови політолога Віктор Замятіна – провідного експерта політико-правових програм Центру Разумкова.

Віктор Замятін
Віктор Замятін

– Суть прес-конференції прем’єр-міністра Яценюка в тому, що він від імені партії «Народний фронт», лідером якою він є, яка, ну, скажімо так, зайняла перше місце на виборах до Верховної Ради за партійними списками, оприлюднив своє бачення, свою пропозицію майбутнього Кабінету міністрів. Що стосується подальшої процедури – то згідно з Конституцією – вона виглядає дуже просто: спочатку відбувається те, що має бути – проводиться перше офіційне засідання Верховної Ради, яке відкриває найстарший за віком депутат; обирається тимчасова президія, далі проголошується створення коаліції із таких-то фракцій. Ну очевидно, спершу все ж таки буде проголошене створення фракцій. Це все після того, як депутати складуть присягу. До тієї пори вони будуть тільки обраними депутатами, вони ще не будуть депутатами де-юре.

– Коли приблизно це може бути за часом, як Ви вважаєте?

– В принципі, якщо виходити з того, що вже дані доручення готувати перше засідання Верховної Ради – ми можемо сподіватися, що за тиждень, можливо за два перше засідання Ради вже відбудеться.

– Скажіть будь ласка, чи з того списку пропозицій, які ми маємо від прем’єр-міністра Яценюка, є ті, які зараз обіймають посади – зокрема Клімкін, Полторак, Аваков, Петренко, Квіт, Нищук, а є й нові пропозиції – як от Ганна Гопко на посаду міністра екології чи Дмитро Шимків на посаду міністра економіки. Як взагалі Ви ставитеся до таких пропозицій – залишити цих конкретних осіб і ось нових запропонувати?

– Тут я знову ж таки змушений внести невеличку корективу – пропозиції претендентів на посаду міністра закордонних справ і міністра оборони називає президент України. За Конституцією. І справа Верховної Ради – затвердити чи не затвердити ці кандидатури. В цілому ж цілком очевидно, що прем’єр-міністр Яценюк озвучив своє бачення – як я вже говорив – тим самим він, ну скажімо так, «дав пас» своїм партнерам щодо коаліційних переговорів, які, очевидно, мають якісь свої пропозиції. Справа в тому, що, припустимо, тільки коаліція може номінувати кандидатів на посади прем’єр-міністра і інших міністрів, за винятком цих двох, а затверджуватиме їх все одно має Верховна Рада в цілому. Отже це питання переговорів – можливо дуже непростих, можливо ще навіть не одного-двох днів.

– А що, на Вашу думку є, як зараз модно казати, найбільшою інтригою?

Інтригою так саме є – скільки взагалі в цьому складі проіснує Верховна Рада. Чи всю свою каденцію, чи якийсь її відрізок

– Я би, скажімо так, достатньо скептично ставився до інтриг, тому що найбільшою інтригою насправді є взагалі життєспроможність Кабінету міністрів у цих умовах, його здатність проводити дуже непопулярні, дуже глибинні реформи і нести за це відповідальність. Інтригою так саме є – скільки взагалі в цьому складі проіснує Верховна Рада. Чи всю свою каденцію, чи якийсь її відрізок. Уже зараз ми бачимо дуже багато потенційно серйозних внутрішніх конфліктів у новому скликанні Верховної Ради і ми не знаємо, наскільки депутати будуть, скажімо так, спроможні їх подолати. І чи взагалі вони захочуть це робити.

– А чи є, на Вашу думку, конфлікт (або ж консенсус) між президентом Порошенком і прем’єр-міністром Яценюком?

Маємо ситуацію, коли і президент, і прем’єр-міністр особи дуже амбітні, очевидно, конфлікт матеріалізується

– Конфлікт між ними закладений Конституцією. Він апріорі є, незважаючи на прізвища. Оскільки ми маємо ситуацію, коли і президент, і прем’єр-міністр особи дуже амбітні, то очевидно, що цей конфлікт матеріалізується. Інше питання в тому – як вони найдуть між собою компроміс, у якій формі це буде, наскільки довго тривати це буде. Чим кожний з них готовий поступитися? Я не є ані прем’єр-міністром, ані президентом, і я не можу відповісти на Ваше запитання.

– Але Ви говорите, що цей конфлікт може матеріалізуватися. Чи, на Вашу думку, це може дійти до такого рівня як було в свій час між паном Ющенком та пані Тимошенко?

Обидва учасники, ключові учасники процесу усвідомлюють, що на кону є Україна, а не їхні амбіції

– Теоретично, звичайно, може. Але я думаю, що обидва учасники, ключові учасники процесу усвідомлюють, що на кону є Україна, а не їхні амбіції.

– Прем’єр-міністр повідомив на цій прес-конференції, що, мовляв на посаду віце-прем’єра з питань європейської інтеграції він має намір запропонувати когось із європейських лідерів, інакше кажучи, іноземця. Наскільки це, взагалі, реально?

– Я думаю, що це реально, якщо ухвалити необхідні зміни до Конституції і Законодавства України.

– А Ви приблизно можете собі уявити, про кого може йти мова?

– Ні. На сьогодні, на жаль, ні. Цілком може бути, що він сам ще не має достатнього бачення, хто саме міг би бути таким віце-прем’єром, кому він надасть пропозицію. Цілком може бути, що пропозиція – в Раді, її схвалення коаліцією – буде надана кільком людям.

Я би хотів, звичайно знати не тільки прізвища кандидатів на міністерські посади, а і основні засади діяльності Кабміну і список пріоритетних завдань. Тому що прем’єр-міністр сьогодні їх охарактеризував і там кілька задач. Але хотілося б трошки детальніше. На чому він хоче зосередитися ще до кінця цього року.

– І коли, як Ви гадаєте?

– Я думаю, що це, безумовно, має бути висловлено, коли він презентуватиме програму діяльності майбутнього Кабінету міністрів, яку має затвердити Верховна Рада.


У партії «Блок Петра Порошенка» запропонували провести перше пленарне засідання новообраної Верховної Ради України восьмого скликання ще до кінця листопада.

  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG