Доступність посилання

ТОП новини

Чи готується Путін до наступу?


Росія не має раціональних підстав для наступу на Україну, вважають незалежні російські експерти. Вони, однак, уточнюють: і сама агресія Росії в Україні не має раціонального пояснення, тож давати однозначні оцінки ризиковано. За останній тиждень українські дипломати, а також, зокрема, у НАТО заявляли про входження через українсько-російський кордон на сході колон військової техніки і озброєнням. Офіційна Москва ці заяви спростовує. Деякі експерти дивуються, що жодна зі сторін-опонентів Росії донині не представила конкретних доказів.

Російські війська не загрожують Україні, вони переміщаються по своїй території, сказав заступник представника Російської Федерації при Раді безпеки ООН на спеціальному засіданні, присвяченому цій темі. Раніше генсек НАТО Йенс Столтенберг звинуватив Москву в переправленні озброєнь на територію України. Військовий оглядач ТАСС Віктор Літовкін назвав повідомлення про перетин російськими військовими українського кордону брехнею.

«Я думаю, що це величезне перебільшення, більше того – брехня. Що таке російські війська? Це – підрозділи, озброєні танками, артилерією, системами протиповітряної оборони, прикриті вертольотами, літаками штурмової авіації. Хто-небудь спостерігав або бачив над Україною російські літаки? Ніхто не бачив. Хто-небудь бачив системи управління боєм, які притаманні будь-яким військам? Ніхто не бачив. Їх немає на території України, і ніколи не було», – каже Літовкін.

Треба покласти докази на стіл – експерт

Незалежний військовий експерт Олександр Гольц каже, що поки докази того, що російські військові і російське озброєння задіяні в Україні, неофіційні, і це, на жаль, робить позицію критиків російської влади уразливою.

«Насправді, є одна велика проблема, яка полягає в тому, що ніхто з тих, хто дорікає Росії у перекиданні озброєнь, військової техніки, не взяв приклад із американського посла в ООН Едлая Стівенсона, який майже 60 років тому розгорнув якісь стенди, на яких були фотографії радянських ракет на Кубі і сказав, звертаючись до посла Маліка: «Пане посол, так чи ні, – це ваші ракети?» – розповідає Гольц.

Зараз тим, хто звинувачує Росію, треба покласти на стіл те, що називається smoking guns (очевидні, беззаперечні докази – ред.). Але це чомусь не робиться
Олександр Гольц

«Ось таких фотографій, на жаль і ах, досі представлено не було. А розповідати про те, що такі фотографії є, але на неофіційному рівні, – це даремна трата часу. Ось зараз ситуація знаходиться в тому стані, коли тим, хто звинувачує Росію, треба покласти на стіл те, що називається smoking guns (очевидні, беззаперечні докази – ред.). Але це чомусь не робиться», – зазначає експерт.

Що послідує за словами?

У відповідь на численні повідомлення про активізацію російських військових на сході України постійний представник Росії при ОБСЄ Андрій Келін сказав, що українські військові стягують до Донбасу артилерію і танки. Келін, щоправда, не звернув увагу на те, що українські військові перебувають на території своєї країни.

Чи поновляться слідом за загостренням інформаційної війни активні військові дії на Донбасі? На думку Олександра Гольца, який також є заступником головного редактора «Ежедневного журнала», сьогодні для такого розвитку подій немає раціональних причин. Як втім, зазначає експерт, немає раціональних причин і у російсько-українського конфлікту в цілому.

Раціональних причин для початку бойових дій ні у тієї, ні в іншої сторони немає
Олександр Гольц

«Я цілком допускаю, що якісь сили, зацікавлені в тому, щоб конфлікт розгорівся, підкинули Росії інформацію про те, що Україна після виборів збирається силовим шляхом домогтися перемоги в антитерористичній операції. І ось всі ці колони військової техніки, які ходять туди-сюди, – це ті сигнали, які посилає Росія Україні, що ці бойові дії починати не треба. Це лише версія. Але, знову-таки, раціональних причин для початку бойових дій ні у тієї, ні в іншої сторони немає», – вважає Гольц.

На тлі міркувань, чи почнуться знову активні бойові дії на Донбасі, президент України Петро Порошенко заявив, що українські війська здатні і готові захистити кордони держави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG