Доступність посилання

ТОП новини

Україна повинна посилити тиск на Кремль (огляд преси)


Після провального для Путіна саміту G20 Україна мала б перейти в дипломатичний наступ на агресора. Однак, як переконує «Український тиждень», офіційний Київ традиційно зволікає. Видання пише, що вперше за останні кілька місяців Україна почала робити правильні кроки на Донбасі: ухвалено рішення припинити соціальні виплати на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, порушено питання посилення пропускного режиму на Сході, нарешті, з’явилися шанси таки ввести санкції проти російського капіталу. Понад те, зупинка фінансування «ДНР» та «ЛНР» явно зриває плани Москви, мета якої – змусити Київ забезпечувати фактично непідвладні терени. Якщо додати це до абсолютно провального візиту Путіна на саміт G20 до Австралії, стрімкого падіння цін на нафту й слаломного спуску котирувань російського рубля, то можна зробити висновок, що ситуація складається цілком на користь України. Однак, як стверджує тижневик, держава вкотре не використовує всіх можливостей, утрачаючи шанс перехопити ініціативу в Кремля. Натомість влада витрачає дорогоцінний час у черговій коаліціаді замість того, щоб посилити тиск на агресора. Заголовок публікації «Ініціатива в удушенні».

Перше засідання Ради відбудеться 27 листопада. А це, як зазначає газета «Сегодня», означає, що і в коаліційних переговорах намітився прогрес – інакше сторони спробували б ще потягнути час і продовжити торги. Однак в коаліційних переговорах з’явилися серйозні проблеми – кадрові питання. Після того як Яценюк озвучив прізвища людей, яких він хотів би бачити в уряді, в коаліційному таборі розгорілися суперечки. Представники «Блоку Петра Порошенка», яких згадав Яценюк, поспішили відхреститися від посад – мовляв, прем'єр забув заручитися їхньою згодою. Зважаючи на подібні дискусії експерт видання застерігає, що в країні можливе повторення сценарію 2005 року, коли кадрові питання посварили Віктора Ющенка і Юлію Тимошенко.

Конфлікти всередині коаліції неминучі, переконує «Газета по-українськи». Бо там зібралася солянка з лібералів і фракцій соціалістичного характеру. Єдине, що їх стримуватиме – війна. Експерт газети вважає, що президентська фракція обтяжуватиме Порошенка. Бо у глави держави будуть зв’язані руки, щоб розпускати парламент у разі його кризи. До того ж, в адміністрації президента постійно хотітимуть керувати урядом. Це не сподобається Кабміну. Якщо не встановлять жорсткі правила гри, може повторитися історія, що була між Тимошенко та Ющенком 2005 року. Тому, як наголошує експерт, президент взагалі не має брати участі в коаліційній угоді. Бо це – договір всередині парламенту й уряду. А роль Порошенка інакша – це кнопка перезапуску Верховної Ради та безпека країни.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG