Доступність посилання

ТОП новини

Україна направила Росії ноту протесту через введення «гуманітарного конвою» на Донбас


Речник МЗС Євген Перебийніс
Речник МЗС Євген Перебийніс

Україна направила Росії ноту протесту у зв’язку з введенням «гуманітарного конвою» на Донбас без офіційної згоди української сторони. Про це заявив речник МЗС Євген Перебийніс.

За його словами, 30 листопада з території Росії на територію України через пункти пропуску «Донецьк» та «Матвеєв Курган» незаконно увійшла чергова колона вантажних автомобілів під приводом доставки так званої «гуманітарної допомоги» населенню Донецької та Луганської областей України.

«Цю акцію російська сторона вже вкотре здійснила без офіційної згоди української сторони, без виконання компетентними органами України необхідних процедур прикордонного і митного контролю, без погодження з Міжнародним комітетом Червоного Хреста і супроводження вантажу його представниками», – зазначив він.

У МЗС наголошують, що такі дії порушують національне законодавство України та раніше досягнуті домовленості, а також суперечать усталеній міжнародній практиці.

Росія вже вісім разів вводила на підконтрольні проросійським сепаратистам території Донбасу автоколони з невідомим вантажем, які вона називає «гуманітарними конвоями», без дозволу української сторони, без супроводу представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, порушуючи міжнародні норми.

У РНБО повідомляли, що у складі восьмого «гуманітарного конвою» Росія ввела в Україну 30 листопада загалом 106 машин – 43 через російський пункт пропуску «Донецьк», де працюють спостерігачі ОБСЄ і присутні українські прикордонники й митники, і ще 63 через пункт пропуску «Матвеєв Курган», де немає міжнародних спостерігачів.

При цьому в російському «Донецьку», як повідомили в РНБО, «враховуючи, що представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не брали участі в організації переміщення вантажу, український зведений підрозділ прикордонників та митників здійснив лише візуальне спостереження за проходженням російського вантажу через державний кордон, без виконання покладених на нього контрольних функцій». Вміст і призначення вантажу українській стороні невідомі, наголосили у РНБО.

Спостерігачі місії ОБСЄ, зі свого боку, повідомили, що у складі складі тієї частини російського «гуманітарного конвою», яка прибула в Україну через пункт пропуску «Донецьк», були 43 машини: 21 вантажний автомобіль, 18 бензовозів і чотири автомобілі супроводу.

Сьогодні у МНС Росії заявили про підготовку чергового «гуманітарного конвою».

XS
SM
MD
LG