Доступність посилання

ТОП новини

Посол США: найбільший ризик для України – відсутність змін


Джефрі Пайєтт, посол США в Україні
Джефрі Пайєтт, посол США в Україні

Посол США в Києві Джефрі Пайєтт заявив, що Україна не може дозволити собі не боротися з корупцією і не реформувати економіку.

Розповідаючи у Вашингтоні про свою роботу, дипломат наголошував, що визначальним для долі України є не лише результат бойових дій на Донбасі але і процеси, що відбуваються на решті української території.
Джефрі Пайєтт – восьмий з черги посол США в Україні. З того, що він знає про стан справ в Україні і після драматичних подій останнього року у нього склалася чітка думка про пріоритет:

«Як я вже заявляв раніше, я абсолютно переконаний, що для України найбільший ризик постає у разі, якщо там нічого не буде змінюватися».
Посол неодноразово підкреслював, що ніхто із зовні не має права вказувати українцям, що робити і як, але дозволяє собі кілька порад.

«Насамперед, я би вказав на енергетику. Немає іншої галузі, яка би потребувала таких нагальних реформ і немає більш важливої галузі, яка впливає на долю української демократії. Енергія та енергетика є галуззю, яка за правління низки попередніх урядів зосередила наймасштабнішу корупцію. Це сектор економіки, який Росія використала, як засіб впливу на Україну, щоб обмежити її стратегічні можливості. Через поганий менеджмент ця галузь гальмувала економічне зростання та економічну конкурентоздатність. Одна лише компанія «Нафтогаз» забирає величезну частку ВВП у вигляді отримуваних субсидій».

Україні, за словами посла, потрібна модернізація економіки і нові технології. І інтересам США відповідає встановлення заможної і стабільної України.

«Так Сполучені Штати зацікавлені у допомозі Україні у розбудові її здатності захищати свою територію. Ми робитимемо це і далі. На це ми вже виділили 118 мільйонів доларів цього року. Але завершуватиметься розв’язання кризи на дипломатичному полі і найкращою основою для цього ми вважаємо Мінські домовленості, які Росія підписала 5 вересня».
Не всі у Вашингтоні згодні, що Сполучені Штати зараз роблять достатньо, щоб допомогти Україні. Дейвід Креймер, американський аналітик, який добре знається на справах Східної Європи, підтримує політику санкцій щодо Росії, яку веде адміністрація Обами і вважає її ефективною. Але лише до певної межі.

«Тут я віддаю адміністрації належне. Але я вважаю провалом неодноразову і привселюдну відмову на прохання України надати зброю, щоб допомогти Україні захиститися. Я вважаю, що відкрито оголосивши таку відмову, і зробивши це не раз, Україні дали зрозуміти, що США не стоять пліч-о-пліч з українцями, і також це почули уМоскві, де Путіну дали зрозуміти, які у нас обмеження, коли йдеться про Україну».

Ще один провідний вашингтонський аналітик Деймон Вілсон вважає, що під тиском реалій у Східній Європі і на тлі відвертої антизахідної політики Путіна, консенсус у Вашингтоні поступово змінюється, хоча партійні розбіжності залишаються.

«Я вважаю, що ми бачимо як республіканці, так і демократи усвідомлюють проблеми з путінською Росією і труднощі України. Вони розуміють,що Вашингтон має зробити більше на підтримку України. Але у нас ще немає надпартійної згоди з керівництвом на найвищому рівні стосовно того, що події на сході Європи є прямим викликом для інтересів США і тому наша відповідь повинна бути не лише новими санкціями але більш стратегічними кроками на перспективу. У Вашингтоні ця дискусія розростається в бік більшої підтримки України», – заявив Деймон Вілсон.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG