Доступність посилання

ТОП новини

Військовий бюджет-2015: з голодного пайка на мінімально необхідний


Київ – Наступного року Збройні сили України зростуть і їхня чисельність становитиме 250 тисяч осіб, заявляє міністр оборони Степан Полторак. Зростання армії має відбутися як завдяки призову на строкову службу, так і наступній хвилі мобілізації. Водночас майже удвічі мають зрости оборонні витрати – з 26 до 50 мільярдів гривень. Однак фахівці кажуть, що рекордні для України витрати на оборону за теперішніх умов є мінімально необхідними.

Міністерство оборони планує призвати на строкову службу до армії 40 тисяч осіб і ще 10,5 тисяч військовослужбовців запропонують службу за контрактом.

Передбачається створення нових частин і підрозділів, а також створення сил спеціальних операцій. Треба врахувати і те, що ми перебазували Військово-морський флот з Криму
Степан Полторак

«Минулого року у нас було 130 тисяч, зараз – 232 тисячі. Планується довести чисельність Збройних сил до 250 тисяч осіб. Передбачається створення нових частин і підрозділів, а також створення сил спеціальних операцій. Треба врахувати і те, що ми перебазували Військово-морський флот з Криму», – заявив міністр оборони Степан Полторак, виступаючи у Верховній Раді.

Водночас, за його словами, мають істотно зрости оборонні витрати.

Зокрема, на закупівлю нової військової техніки та озброєнь передбачено 7,457 мільярда гривень, на модернізацію – 401 мільйон гривень. Крім того, на будівництво нових кораблів і катерів передбачено 806 мільйонів гривень, на спеціальні війська 773 мільйони гривень.

На думку екс-міністра оборони Олександра Кузьмука, за теперішньої ситуації задекларована цифра оборонних витрат у 50 мільярдів гривень є критично мінімальною. Адже, за його словами, в мирний час майже удвічі менша армія отримувала фактично на саме лише проїдання близько 12 мільярдів гривень.

«Сьогодні Збройні сили воєнного часу. Тому, на мій погляд, 50 мільярдів гривень – це дуже скромна сума. Менше бути не може!» – заявив Олександр Кузьмук у коментарі Радіо Свобода.

Із четвертою хвилею мобілізації ми запізнюємося – Кузьмук

Крім того, найближчим часом планується провести наступну – вже четверту – хвилю часткової мобілізації військовозобов’язаних, мета якої – забезпечити ротацію в підрозділах, що які перебувають у зоні АТО.

Офіційної інформації щодо початку мобілізації немає, однак у військкоматах не виключають, що вона може початися вже цього тижня або – після новорічно-різдвяних свят. У Генштабі зазначають, що цього разу під мобілізацію можуть підпасти не лише ті, хто мають необхідну військову спеціальність. Можливо, йдеться про тих, хто закінчив військові кафедри у вишах, але в армії не служив.

На думку Олександра Кузьмука, чергова хвиля мобілізації вже давно назріла. До того ж, тепер військкомати до неї значно краще підготовані.

Тепер військкомати спроможні більш якісно відбір робити. Із четвертою хвилею мобілізації ми запізнюємося
Олександр Кузьмук

«Проблеми ще є, але тепер військкомати спроможні більш якісно відбір робити. Із четвертою хвилею мобілізації ми запізнюємося… Що стосується строкової служби, то 40-тисячний призов означає, що в найближчій перспективі ми матимемо 40 тисяч підготованого резерву, які зможуть поступати на контрактну службу», – зазначає він.

Остаточне рішення про проведення мобілізації ухвалює політичне, а не військове керівництво. Тож, вірогідно, що остаточно ситуація із мобілізацією визначиться вже після того, як стануть відомі результати нового раунду переговорів у Мінську. Але наразі ватажки сепаратистів ухиляються від їх проведення.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG