Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі підписав акт ратифікації угоди про асоціацію Україна-ЄС


©Shutterstock
©Shutterstock

Президент Польщі Броніслав Коморовський підписав акт ратифікації польським парламентом Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Про це у своєму twitter повідомили президент України Петро Порошенко та адміністрація президента.

4 грудня Сенат Польщі підтримав ратифікацію Угоду про асоціацію Україна-ЄС. Раніше польський сейм одноголосно підтримав ратифікацію Угоди між Україною і ЄС.

На цей час процедуру ратифікації Угоди про асоціацію України і Євросоюзу повністю завершили шість із 28 країн-членів ЄС: Румунія, Литва, Латвія, Мальта, Словаччина, Болгарія. Остання формальність – передати на зберігання документ про вже здійснену ратифікацію – залишилася ще чотирьом: Словаччині, Швеції, Угорщині і тепер Польщі. Також ратифікацію завершила сама Україна. Крім того, ратифікацію угоди підтримав Європейський парламент.

Угода формально набуде чинності після того, як ратифікаційні процедури завершать усі країни, що може протривати й кілька років. В Україні сподіваються, що цей процес може закінчитися наступного року.

Наразі з 1 листопада, ще до завершення ратифікаційного процесу, почалося її тимчасове застосування. При цьому тимчасове застосування частини угоди, що стосується зони вільної торгівлі між Україною і ЄС, відкладене до початку 2016 року – протягом цього часу, однак, із боку Євросоюзу для України односторонньо діятимуть преференції, передбачені угодою.

Петро Порошенко перебуває з офіційним візитом у Польщі.

XS
SM
MD
LG