Доступність посилання

ТОП новини

Порошенку не загрожує доля Ющенка – політолог


Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Президент звітуватиме сьогодні перед журналістами про свої досягнення і прорахунки

Київ – У понеділок, 29 грудня, відбудеться прес-конференція Петра Порошенка – президент відзвітує за понад півроку свого керування Україною. Констатуючи безпрецедентну складність становища України, фахівці підкреслюють, що війна не може списати ані брак економічних реформ, ані тупцювання на місці в боротьбі з корупцією. Водночас аналітики зазначають, що відповідальність за ситуацію у державі несе не тільки глава держави, а й уряд.

Якщо в Україні кримінальні провадження відкривають (блокують, закривають) за гроші чи політичні домовленості, а не винятково за законом, жодних змін у державі не буде. Ані в питанні протидії корупції, ані взагалі у системних реформах. Це зауважила в коментарі Радіо Свобода громадський активіст, директор центру протидії корупції Дарина Каленюк. Вона нагадала, як президент давав настанову Віталію Яремі, представляючи його у Верховній Раді на посаду генпрокурора. Це було у середині червня.

«Моя улюблена цитата автора сінгапурського дива Лі Кван Ю – про те, як почати боротьбу з корупцією: «Почніть з того, що посадіть трьох своїх друзів. Ви точно знаєте за що, вони знають за що – і народ вам повірить», – сказав тоді Петро Порошенко.

Як сказала Дарина Каленюк, за ґратами не сидять не те що друзі, а й вороги. І через пасивність Генпрокуратури із кількох представників режиму Віктора Януковича вже найближчим часом можуть зняти санкції в Європі.

Безкарність високопосадовців при владі й досі є основною перепоною на шляху до рішучих змін у країні
Дарина Каленюк

«Правоохоронна система, яка зав’язана на Генпрокуратурі, неспроможна зараз посадити трьох друзів, про які говорив президент Порошенко. Безкарність високопосадовців при владі й досі є основною перепоною на шляху до рішучих змін у країні. Не тільки в боротьбі з корупцією, але взагалі у впровадженні реформ у країні», – наголосила Дарина Каленюк.

Зі свого боку, Віталій Ярема заявляв минулого тижня, що Генпрокуратура України веде переговори з європейськими колегами для недопущення зняття арешту з рахунків колишніх українських високопосадовців. Ярема запевняв, що «жодна копійка» не буде знята із заарештованих рахунків.

«Такі питання, як «питання Яреми», відсутність засуджених за злочини проти Майдану людей не дуже цікавлять»

Політичний експерт В'ячеслав Ковтун зазначив Радіо Свобода, що Порошенкові не загрожує доля Віктора Ющенка, якому опоненти закидали те, що цей президент усе програв. На думку В'ячеслава Ковтуна, в тим умовах, в яких зараз працює глава держави Порошенко, він не міг працювати краще. І йому вдалося скерувати відповідальність за соціальні проблеми на уряд, констатував політолог. І взагалі про імовірність Третього Майдану говорити нині не варто, підсумував В'ячеслав Ковтун.

«Питання Яреми», відсутність засуджених за злочини проти Майдану сьогодні людей не дуже цікавлять. Їх цікавлять можливості прогодувати сім’ю. Щоб був мир і щоб Україна залишилася
В'ячеслав Ковтун

«Такі питання, як «питання Яреми», відсутність засуджених за злочини проти Майдану сьогодні людей не дуже цікавлять. Їх цікавлять можливості прогодувати сім’ю. Щоб був мир і щоб Україна залишилася. А вищеназвані питання для них другорядні», – вважає політолог.

Особлива відповідальність президента Порошенка – проблема окупованої сепаратистами частини Донбасу. Її проукраїнські мешканці чекають від Києва чіткішої позиції. Про це заявила в інтерв’ю Радіо Свобода донецький письменник, історик, публіцист Олена Стяжкіна, яка змушена була тимчасово покинути своє рідне місто. За її даними, до окупації дві третини донеччан прагнули бути у складі України і чимало з них досі залишаються у столиці Донбасу. А з боку Києва, з боку президента Порошенка бракує визначеності стосовно АТО і допомоги окупованим українським громадянам, які є на Донбасі заручниками. Тобто, якщо їх не годувати – треба вивозити. Тут немає рішення «або-або», вважає Олена Стяжкіна.

«Потрібно тоді створити Раду з евакуації»

Якщо ми називаємо це антитерористичною операцією, то зрозуміло, що люди, які там перебувають, у першу чергу мають сприйматися як заручники
Олена Стяжкіна

«Якщо ми називаємо це антитерористичною операцією, то зрозуміло, що люди, які там перебувають, у першу чергу мають сприйматися як заручники. Тому держава має в першу чергу рятувати заручників. А суспільство має усвідомлювати, що заручники, які тривалий час перебувають на території з терористами, хворіють на Стокгольмський синдром. То жодного засудження…Якщо ми розуміємо, що це – війна, якщо ми сприймаємо правила гри війни, то не надавати соціальну допомогу. Але потрібно тоді створити Раду з евакуації. І системно, методично вивезти (з окупованого Донбасу – ред.) всіх – хворих, лежачих, старих, самотніх, тих, хто хоче, тих, хто може, тих, у кого не має грошей – люди мають виїхати. І це слід зробити! – наголосила Олена Стяжкіна.

При цьому Олена Стяжкіна зазначила, що бойовики, які утримують наразі окуповані території, не зможуть завадити можливій евакуації, якщо Київ організує її і втілить під егідою міжнародних організацій. Тим більше, що окуповану частину Донбасу насправді контролюють не місцеві сепаратисти, а Росія. І відстояти перед нею питання евакуації можна, зауважила Олена Стяжкіна.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG