Доступність посилання

ТОП новини

Чеські бізнесмени відправляють свій «гуманітарний конвой» на Донбас


Життя мешканців Донбасу в умовах бойових дій (Фото чеської гуманітарної організації «Людина в біді»)
Життя мешканців Донбасу в умовах бойових дій (Фото чеської гуманітарної організації «Людина в біді»)

За допомогою гуманітарної організації «Людина в біді» чеські бізнесмени доправлять будівельні матеріали для відбудови розбомблених будинків

У четвер вранці з чеського містечка Яблонне над Орліці, що на кордоні з Польщею, від’їдуть п’ять вантажівок, які здолають понад 2 тисячі кілометрів, щоб довезти гуманітарну допомогу для мешканців Донбасу. Власник компанії, що надала транспорт, вирішив таким чином «продемонструвати підтримку свободі і демократії» в Україні і відправити справжню гуманітарну допомогу тим, хто її потребує, «на противагу так званим гуманітарним конвоям з Росії». Сама акція відбувається під егідою та за допомоги чеської гуманітарної організації «Людина в біді», яка опікується постраждалими на Донбасі від самого початку конфлікту.

Як пояснює в розмові з Радіо Свобода речник гуманітарної організації «Людина в біді» Петер Штефан, гуманітарний конвой з Чехії – явище унікальне, адже всю потрібну допомогу звичайно намагаються закупити на місці – це і дешевше і зручніше. Але тут – випадок унікальний: двоє бізнесменів з власної ініціативи запропонували послуги своїх фірм.

Ми маємо пропозицію безкоштовних матеріалів і безкоштовного транспорту, ми вирішили ними скористатися, бо це вийшло дешевше, ніж купувати ці матеріали на місці
Петер Штефан

«Такий спосіб допомоги для нас дуже нетиповий, бо допомогу запропонував власник компанії Isolit Bravo і одночасно до нас звернулася компанія Cembrit, яка запропонувала матеріали для відбудови дахів, подібні до тих, які ми купуємо на місці, бо ми допомагаємо відбудовувати будинки. І тому, оскільки так збіглося, що ми маємо пропозицію безкоштовних матеріалів і безкоштовного транспорту, ми вирішили ними скористатися, бо це вийшло дешевше, ніж купувати ці матеріали на місці», – пояснив Петер Штефан.

Фото чеської гуманітарної організації «Людина в біді»
Фото чеської гуманітарної організації «Людина в біді»

​За його словами, з середини жовтня, коли чеська гуманітарна організація «Людина в біді» зайнялася допомогою постраждалим на Донбасі у відбудові їхніх будинків, їм вдалося повернути в буквальному сенсі «дах над головою» родинам у 500 будинках, а з допомогою, яка вирушає в Україну зараз, буде відновлено ще 200 будинків до кінця січня.

Фото чеської гуманітарної організації «Людина в біді»
Фото чеської гуманітарної організації «Людина в біді»

​Допомогу постраждалим організація «Людина в біді» здійснює з двох пунктів: у Слов’янську, що є під контролем української влади та в Донецьку, який контролюють сепаратисти.

Щомісяця в Донецьку і навколо нього ми допомагаємо понад 7 тисячам людей. А також підтримуємо там декілька старечих будинків, госпісів та притулків для безхатченків
Петер Штефан

«Наш головний офіс є у Слов’янську і ми працюємо переважно в Донецькій та Луганській областях. З листопаду працюємо і на територіях, які контролюють сепаратисти. Прямо в самому Донецьку ми відкрили офіс, де людям, які опинилися в найбільшій потребі, надаємо найнеобхідніше: продукти харчування, ліки, гігієнічні засоби, чи дитячі підгузки. Щомісяця в Донецьку і навколо нього ми допомагаємо понад 7 тисячам людей. А також підтримуємо там декілька старечих будинків, госпісів та притулків для безхатченків», – розповідає речник чеської благодійної організації.

Фото чеської гуманітарної організації «Людина в біді»
Фото чеської гуманітарної організації «Людина в біді»

​На запитання про те, чи помітили працівники організації «Людина в біді» результати постійних приїздів російських «гуманітарних конвоїв», про які повідомляють російські офіційні особи та засоби масової інформації, Петер Штефан відповів так:

«Досвіду з російською гуманітарною допомогою ми не маємо жодного. Навіть колеги, які туди їздять постійно, про неї не згадували. Єдине, кого там зустрічали, це був Фонд Ріната Ахметова, який є головною гуманітарною установою, яка працює на території, яку контролюють сепаратисти», – сказав Петер Штефан.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG