Доступність посилання

ТОП новини

Суперечки щодо статусу пам’ятки затримують відновлення «Жовтня» – Горделадзе


Архівне фото
Архівне фото

Активісти вимагають реставрації кінотеатру, однак побоюються бюрократичної тяганини

Київ – Чи потрібен «Жовтню» статус пам’ятки – така дискусія розгорнулася нині між керівництвом кінотеатру, громадськими активістами та представниками Київради. Одні побоюються, що цей процес загальмує реконструкцію закладу, інші вважають, що лише так можна уберегти цю територію від забудови. Тим часом кінотеатр потребує консервації, а коштів на його ремонт й досі не надали.

Говорити про статус пам’ятки для «Жовтня» не на часі, переконана директор кінотеатру Людмила Горделадзе. На її думку, його визначення затримає затвердження проекту і початок ремонту. Справа у тім, що пам’яткою архітектури може бути лише автентична будівля, а фасад «Жовтня» з 1930 року трансформувався тричі. Тож щоб надати статус пам’ятки архітектури, потрібна тривала дослідницька робота, вважає директорка. Частину документів для цього готували ще до пожежі, однак ускладнення виникли саме через сумніви в автентичності.

Тим паче, наразі актуально говорити не про реконструкцію будівлі, а про збереження закладу культури, каже Людмила Горделадзе. Адже кінотеатр був одним із небагатьох у місті, де можна було переглянути авторське кіно. Багато років поспіль «Жовтень» був одним із постійних майданчиків київських кінофестивалів, а незадовго до пожежі у прокаті почала з’являтися актуальна документалістика.

«Жовтень» важливий для киян саме як заклад культури. Адже люди вийшли не за будівлю, вони вийшли за відновлення осередку кіномистецтва
Людмила Горделадзе

«Жовтень» може бути пам’яткою лише як кінотеатр, тобто пам’яткою історії. Він важливий для киян саме як заклад культури. Адже люди вийшли не за будівлю, вони вийшли за відновлення осередку кіномистецтва, що був унікальним за своїм репертуаром у Києві», – наголошує Горделадзе.

Статус пам’ятки допоможе уникнути забудови?

Утім, юрист Марина Соловйова, що бере участь у обговоренні майбутнього кінотеатру, стверджує: статус пам’ятки може допомогти запобігти забудові – щоб у процесі реконструкції на місці кінотеатру не з’явилась багатоповерхівка. Облікова картка пам’ятки передбачає, що саме буде предметом охорони, зауважує фахівець. І хоча складання картки справді вимагає дослідницької роботи, Марина Соловйова вважає, що до значної затримки це не призведе.

«Наприклад, буде визначено, що предметом охорони мають бути фізичні параметри: висота, поверховість, тобто, зовнішній вигляд. У такому випадку внутрішня реконструкція чи ремонт будуть такі, як у проекті», – каже вона.

Активісти громадського руху «Врятуй Жовтень» вважають статус пам’ятки важливим, однак побоюються бюрократичних перепон – адже Управління охорони культурної спадщини наразі реорганізовують. Окрім того, статус може вплинути на вартість реконструкції, каже представник організації Зорян Кісь.

До проектування робіт на пам’ятці можна залучати лише обмежене коло ліцензованих компаній, і немає гарантій, що вони зроблять це краще чи за нормальні кошти
Зорян Кісь

«Ми вважаємо, що надання статусу пам’ятки може заблокувати той проект реконструкції, який вже розробляє благодійний фонд «Відновимо разом». Адже до проектування робіт на пам’ятці можна залучати лише обмежене коло ліцензованих компаній, і немає гарантій, що вони зроблять це краще чи за нормальні кошти. Наразі проект реконструкції розробляється абсолютно безкоштовно», – пояснює активіст.

На наданні статусу пам’ятки нещодавно наполягав депутат Київради Дмитро Гордон. Тим часом замовник ремонтних робіт – а ним має бути певне комунальне підприємство – й досі не визначений. Це не дає можливості утвердити проект та кошторис. До того ж, будівля потребує якнайшвидшої консервації, інакше до весни може зазнати ще більших руйнувань. Грошей на це поки що немає. Разом з тим, активістам вдалося відстояти ділянку для експлуатації кінотеатру – якій низка представників Київради хотіли надати статус скверу.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG