Доступність посилання

ТОП новини

Чи виживе кінотеатр «Жовтень»?


Що буде з кінотеатром «Жовтень»?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Що буде з кінотеатром «Жовтень»?

Є загроза, що навесні від будівлі може залишитися лише купа каміння

Яна Борщ

Поки вирішують, чи фінансувати відновлення кінотеатру «Жовтень», є загроза, що навесні від будівлі може залишитися лише купа каміння. Активісти громадської організації «Врятуй Жовтень!» зазначають, що приміщення з кожним днем зазнає все більших руйнувань.

Через погодні умови стан кінотеатру погіршується – вода затікає через зруйнований дах і заливає будівлю. З вологою борються, як можуть, але все, що вдається зробити, – це поставити посудини під струмки рідини. Для запобігання цьому мають бути рішення про укриття чи консервацію, говорить директор кінотеатру «Жовтень» Людмила Горделадзе. Щоб рятувати приміщення від руйнування самотужки, немає ні грошей, ні інших ресурсів, зазначає вона.

«Ми відкрили благодійний фонд «Відновимо разом», у якого на рахунку зараз близько 11 тисяч гривень. Поки що ми не ведемо кампанію із залучення коштів, бо поки не знаємо, які можуть бути витрати і на що. Проекту цього укриття або консервації немає, бо немає замовника від влади, а це має бути комунальне підприємство, як про це було сказано в рішенні Київради від 13 листопада. За допомогою громадськості ми розчистили зал «Кіноман», але не повністю, до дерева, тому коли туди потрапляє вода, вона проходить у фойє. Ми хочемо, щоб у міський бюджет наступного року було точно поставлене фінансування відновлення кінотеатру», – сказала Горделадзе.

Раніше комісія Київради з питань культури та туризму обговорювала пропозицію надання приміщенню кінотеатру статусу памʼятки. Людмила Горделадзе, однак, упевнена: якщо зараз «Жовтню» надати такий статус, замовлення проекту реконструкції затягнеться на довгі місяці.

Якщо зволікати з консервацією, рятувати буде нічого

Деякі приміщення сильно постраждали від вогню, як-от кінозал, деякі постраждали менше, але згоріло все обладнання, говорить архітектор Артем Білик, якого кінотеатр найняв для оцінки стану приміщення після пожежі. Є зали, які постраждали від залиття водою під час гасіння: на деяких стінах утворилися пліснява та грибок. У деяких приміщеннях більшають тріщини, частково відпадає тиньк, і цей процес триває. У цілому, каже експерт, будівля відновлювана, але зволікати з консервацією не можна, інакше рятувати буде нічого.

Мова йде про відновлення в тому вигляді, в якому будівля знаходилась донедавна. Від того, що не здійснено консервацію, волога та інші фактори погіршують стан кінотеатру з кожним днем
Артем Білик

«Стіни та фундамент перебувають у задовільному стані, перекриття потребують капітального ремонту, покрівля має бути замінена. Рекомендую огородити небезпечні місця, розробити проект капітального ремонту, відновлення будівлі. Мова йде про відновлення в тому вигляді, в якому будівля була донедавна. Адже поруч трамвайна лінія, внизу проходить метро, складні гідрологічні умови… Наразі будівлю треба консервувати. Від того, що не здійснено консервацію, волога та інші фактори погіршують стан кінотеатру з кожним днем. Є кілька варіантів: обшити стіни поліетиленовою плівкою, зробити внутрішнє водовідведення, або звести конструкцію із рихтувань металевих і зробити зовнішнє водовідведення. Вартість консервації – близько 200 тисяч гривень», – сказав Білик.

Щоб поповнити фонд і нарешті зібрати необхідну суму, планують створити благодійний інтернет-магазин: люди зможуть дарувати речі, які можна продати з благодійною метою. Також у Києві хочуть організувати фестивалі кіно для збору коштів. Організацією займатиметься кінопрокатна компанія «Артхаус Трафік».

Активісти зазначають, що левову частку грошей у фонд «Відновимо разом» пожертвував мер Києва Віталій Кличко. Незабаром після пожежі, що сталася 29 жовтня, він зазначив, що «не дозволить відняти «Жовтень», який став символом інтелектуального кіно, у столичних глядачів». Керівник апарату КМДА Володимир Бондаренко обіцяє, що тиснутиме на депутатів Київради, аби в бюджеті столиці на наступний рік передбачили кошти на відновлення кінотеатру.

Земельна ділянка біля «Жовтня» може стати сквером

Низка депутатів Київради підготувала проект рішення, яке передбачає надання земельній ділянці біля кінотеатру статусу скверу – нібито щоб уберегти його від забудови. Юрист Георгій Фетисов вважає, що таким чином у «Жовтня» фактично вилучать частину його території.

Фактично планується відібрати частину земельної ділянки, яку надано кінотеатрові
Георгій Фетисов

«Фактично планується відібрати частину земельної ділянки, яку надано кінотеатрові для розміщення інженерних конструкцій біля входу і надання нібито статусу скверу. Ми вважаємо це рішення популістським і таким, що суперечить нормам законодавства, оскільки земельна ділянка має важливе функціональне значення для кінотеатру, на ній розміщені важливі інженерні конструкції, а надання цій ділянці статусу скверу фактично залишить кінотеатр без можливості користуватися цієї ділянкою», – пояснив Фетисов.

25 грудня активісти планують відвідати засідання Київради, роздати депутатам листівки з гаслом «У Новому році – новий Жовтень!» із проханням підтримати рішення про виділення коштів на відновлення кінотеатру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG