Доступність посилання

ТОП новини

«Порошенко завів свою гвардію» (огляд преси)


В умовах війни передача повноважень президенту – рішення правильне

Народні депутати передали президенту право призначати командувача Нацгвардії України (раніше призначав міністр внутрішніх справ). На думку експертів газети «Сегодня», в умовах війни передача повноважень президенту – рішення правильне. Адже в армії найважливіше, щоб було єдине керівництво. До того ж законопроект не передає президенту необмежену владу – парламент все одно зможе своїм рішенням звільнити командувача Нацгвардії. Заголовок статті – «Порошенко завів свою гвардію».

Відразу кілька представників влади днями заявили, що Україна поки не повинна ратифіковувати Римський статут. Чим викликали щонайменше здивування серед громадськості та в експертному середовищі, констатує газета «День». Адже необхідність ратифікувати даний статут є вимогою Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Серед аргументів – це, мовляв, буде використано росіянами у пропаганді та для здійснення дипломатичного тиску на Україну. В умовах анексії Криму та агресії Росії на Донбасі ратифікація Римського статуту доцільна лише в умовах синхронного ухвалення такого рішення, насамперед, Росією. Видання нагадує, що Римський статут встановлює чотири основні міжнародні злочини: геноцид, злочини проти людяності, військові та злочини агресії. Країни, які ратифікували його, стають підсудними за злочини, скоєні їхніми громадянами або на їхній території. Україна підписала, але так і не ратифікувала статут. Не ратифікувала його і Росія.

Виключення людей з інвалідністю з ринку праці коштує країнам зі слабо розвинутою економікою в 7% ВВП щорічно. Це стосується й України, оскільки дискримінація при влаштуванні на роботу тут стосується і віку, й статі, й інвалідності, констатує газета «День». Натомість у Європі вже десятиліттями є практика супроводу інвалідів на робочому місці. Витрати на таку послугу ділять між собою держава, громадські організації та міжнародні фонди. Подібний супровід в Україні – поки що мрія. Але, як наголошує видання, нинішня війна призведе до збільшення в Україні людей з особливими потребами, і обов’язок держави – надати їм можливість працювати. Що для цього треба зробити газета розповідає в статті «Працевлаштування як… реабілітація».

«Після Майдану кожен собі має заборонити це запитання – вірю чи не вірю. Відповідь проста: треба все зробити, щоб було «так». Зараз рівень загроз для кожного та держави в цілому настільки величезний, що тільки віра, що можемо все змінити, може нас врятувати. Корупція може бути знищена. Це засвідчили грузини, котрі мали ще жахливіші, аніж в Україні, традиції у корупції». Про це в інтерв’ю газеті «Голос України» наголошує голова парламентського антикорупційного комітету Єгор Соболєв. Заголовок матеріалу – «У дива треба вірити діями».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG