Доступність посилання

ТОП новини

ЄС не поспішає задовольняти вимоги Греції щодо реформ


Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер (проворуч) та прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас, 4 лютого 2015 року
Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер (проворуч) та прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас, 4 лютого 2015 року

Лідери ЄС закликають Грецію до компромісу в її прагненні позбутися зобов’язань іти на суворі обмеження в обмін на фінансову допомогу

У Євросоюзі попереджають Афіни про дефолт і «виліт» із зони євро. Водночас, лідери ЄС закликають Грецію до компромісу в її прагненні позбутися зобов’язань іти на суворі реформи, за які Афіни отримали десятки мільярдів євро фінансової допомоги. Новий ультраліво-ультраправий уряд Греції не бажає продовжувати угоду з міжнародними кредиторами, яка визначила ці зобов’язання.

У Європейському союзі повторюють занепокоєння намаганнями Греції, яка отримала майже 240 мільярдів євро фінансової допомоги, перестати виконувати умови її отримання.

На саміті ЄС у четвер президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер заявив, що дуже стурбований нинішнім становищем, після провалу попереднього кола переговорів Греції з кредиторами з єврогрупи – вона об’єднує міністрів фінансів країн, що, як і Греція, користуються євро.

А от прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас перед початком саміту був сповнений оптимізму – принаймні, на словах.

Всі разом ми можемо знайти взаємно вигідний життєздатний вихід, щоб загоїти рани від суворої економії
Алексіс Ципрас

«Я цілком упевнений, що всі разом ми можемо знайти взаємно вигідний життєздатний вихід, щоб загоїти рани від суворої економії, щоб подолати гуманітарну кризу в усьому Європейському союзі і повернути Європу назад на шлях зростання і соціальної єдності», – сказав він у Брюсселі.

Афіни сподіваються на успіх, ЄС попереджає про дефолт

Греція переконує, що, відмовившись від нині чинних домовленостей, вона протримається кілька місяців, протягом яких сподівається передомовитися з кредиторами на менш суворих умовах.

Але в єврозоні натомість побоюються, що зрив чинних домовленостей неминуче означатиме дефолт Греції вже через кілька тижнів, а відтак і її вимушений вихід із зони обігу євро, що було б надто болісно і для Афін, і для решти Євросоюзу.

Голова єврогрупи Єрун Дейссельблум і Алексіс Ципрас урешті «домовились домовлятися»: у п’ятницю Афіни і кредитори – Європейська комісія, Європейський центральний банк і Міжнародний валютний фонд – почнуть нові технічні переговори, щоб спробувати досягти компромісної домовленості до чергового засідання єврогрупи в понеділок.

У єврогрупі не сприймають вимог Греції

Обговорення грецьких вимог на попередньому такому засіданні, що закінчилося близько півночі на четвер, закінчилося фактичним провалом. Єрун Дейссельблум дипломатично сказав лише:

Ми провели інтенсивні і конструктивні дискусії з приводу багатьох питань і зробили певний поступ – але цього поступу ще не досить, щоб дійти до спільних висновків
Єрун Дейссельблум

«Ми провели інтенсивні і конструктивні дискусії з приводу багатьох питань і зробили певний поступ – але цього поступу ще не досить, щоб дійти до спільних висновків».

Рішення продовжити з Грецією переговори викликало в Євросоюзі неоднозначну реакцію. Критики, зокрема, наголошують, що було б помилкою відступити під тиском Греції і тим створити прецедент недотримання домовленостей для можливих майбутніх отримувачів міжнародної допомоги.

Ті ж, хто підтримує Грецію, звертають увагу на помітне зубожіння мешканців країни внаслідок суворих бюджетних обмежень, до яких нині змушені Афіни за умовами отримання допомоги. Саме це соціальне невдоволення і привело до влади нинішній грецький уряд. Що було б із Грецією без цієї допомоги, прихильники нової позиції Афін не згадують.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG