Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Меркель: бойовики не дотримуються припинення вогню


Архівне фото ©Shutterstock
Архівне фото ©Shutterstock

Президент Петро Порошенко і канцлер Німеччини Анґела Меркель у новій телефонній розмові констатували, що режиму припинення вогню не дотримуються бойовики, які продовжують артилерійські та ракетно-залпові обстріли українських позицій, повідомила в ніч на п’ятницю прес-служба голови української держави.

Порошенко і Меркель обговорили шляхи для досягнення сталого режиму припинення вогню і наголосили, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ має отримати повний доступ для моніторингу та верифікації, мовиться в повідомленні.

Також вони наголосили, що домовленості, досягнуті вранці в четвер у «нормандському форматі» щодо звільнення українських військовополонених, захоплених під час виходу із Дебальцева, мають виконуватись. Так само і Надія Савченко, і всі українські заручники повинні бути звільнені в рамках виконання мінських домовленостей, повідомили на Банковій.

Крім того, мовиться в повідомленні, Меркель запевнила Порошенка в підтримці та погодилась, що Європейський союз повинен «вживати подальших заходів задля впливу на сторони мінських домовленостей із метою їхнього виконання».

Уранці в середу лідери України і Німеччини, а також Франції і Росії вже мали телефонну розмову в так званому «нормандському форматі». В її перебігу, зокрема, Порошенко закликав «не робити вигляду, що те, що відбулося в Дебальцеві, відповідає мінським домовленостям». Він також закликав виробити чіткі гарантії на випадки, якщо будуть подальші спроби порушити ці домовленості.

Він також висловив вимогу звільнити всіх полонених, в тому числі і тих, хто потрапив у полон у районі Дебальцева.

Як повідомлялось після тієї розмови, сторони домовились, що цього тижня скоординують дії на рівні міністрів закордонних справ щодо виконання цих цілей. При цьому українська сторона наполягла, щоб у ці дискусії було також включене питання залучення миротворців – «як по лінії зіткнення, так і по лінії міждержавного кордону України та Росії».

У п’ятницю Анґела Меркель і президент Франції Франсуа Олланд мають обговорити становище на сході України після оголошеного припинення вогню, якого не дотримуються підтримувані Росією сепаратисти і російські війська в Україні. Їхня зустріч у Парижі відбудеться напередодні планованого саміту «Групи двадцяти», учасником якої є й Росія.

У середу Рада національної безпеки і оборони на пропозицію Петра Порошенка вирішила звернутися до Організації Об’єднаних Націй і Європейського союзу з закликом ввести на схід України миротворчу місію. За словами президента, це мала б бути поліційна місія ЄС із мандатом Ради безпеки ООН. Секретар РНБО Олександр Турчинов наголосив, що така місія має розташуватися і на лінії розмежування з сепаратистами, і на непідконтрольній Києву ділянці кордону з Росією.

XS
SM
MD
LG