Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія обіцяє допомогти Україні з газом


ЄС мав би посприяти у газових домовленостях із Росією, як і обіцяв – експерт

Єврокомісія готова організувати тристоронню зустріч, щоб залагодити газову суперечку між Україною і Росією. У ЄС кажуть, що очікують дотримання брюссельських домовленостей від обох сторін. «Нафтогаз» звинувачує «Газпром» у порушенні так званого «зимового пакету» і погрожує судовою тяганиною. Експерти, однак, побоюються, що суд ніяк не допоможе, але вважають, що Україна може використати собі на вигоду нинішній тиск Росії у газовому питанні.

«Геноцидом» назвав позицію України у нинішній газовій суперечці президент Росії Володимир Путін. На його думку, українська влада, відмовляючись платити за поставлений в окуповані райони газ, таким чином тисне на жителів цієї території – нібито у відповідь на їхню політичну позицію.

«Коли ми обговорюємо такі питання з керівництвом України, кажемо про необхідність відновлення виплати пенсій, соціальної допомоги тощо, у відповідь ми чуємо одне й те саме: вони з нами воюють, нічого їм платити не будемо», – заявив російський президент.

Нова суперечка розгорілася після того, як минулого тижня «Газпром» почав окремо постачати газ на території, що нині – під контролем угруповань «ДНР» і «ЛНР». У російській компанії заявили, що діють «відповідно до чинного контракту», тобто газ в окуповані райони пішов за кошт, раніше перерахований Україною як передоплата. У «Нафтогазі» сказали, що за ці поставки не платитимуть. Менш ніж через тиждень в українській компанії заявили: «Газпром» не виконує заявку на поставку передплаченого газу. Керівництво російського газового монополіста пояснило: це тому, що «Нафтогаз» не заплатив.

«Газпром» попередили, через які пункти постачати газ – Коболєв

Нині Київ погрожує Москві судом і звинувачує її у порушенні домовленостей. Голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв сказав в ефірі «5-го каналу», що газ, поставлений на підконтрольні сепаратистам території, пройшов через ті газовимірювальні станції, якими Україна останнім часом не користується.

Андрій Коболєв
Андрій Коболєв

Ще минулого року ми повідомили російських колег, що через ці точки постачання газу здійснюватися не може
Андрій Коболєв

«В Україну є велика кількість входів і є точки, які біля цієї території (що нині під контролем бойовиків – ред.). Останнім часом ми ними не користувалися, – пояснював Коболєв. – Ще минулого року ми повідомили російських колег, що через ці точки постачання газу здійснюватися не може. Там немає представників «Нафтогазу», там немає можливості проводити облік. І що найголовніше – точки подачі газу, згідно з договором, визначає диспетчерська «Укртрансгазу», тобто українська сторона говорить, по яких точках подавати газ».

За даними «Газпрому», йдеться про пункти «Прохорівка» і «Платово». У «Нафтогазі» кажуть, нібито домовлялися про поставки через станції «Суджа», «Писарівка», «Сохранівка», «Валуйки», «Кобрин» і «Мозир». Водночас жодна зі сторін наразі не пояснила, чи подача через ту чи іншу газовимірювальну станцію якось регламентована чинним контрактом.

ЄС може допомогти з купівлею газу

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що судова тяганина з цього питання була б небажаною для України, бо така справа – тривала і складна, а контракт, якщо в ньому не прописано, через які пункти можна, а через які – ні, пропускати газ, зіграє на користь Росії.

Юрій Корольчук
Юрій Корольчук

Водночас, за словами експерта, нинішні дії Москви Київ може використати вигідно для себе. Дія так званого «зимового пакету» спливає у березні, а до наступного опалювального сезону Україні треба буде якимось чином поповнити свої сховища необхідними обсягами газу.

Цей конфлікт вигідний нам тим, що ми тим самим підштовхнемо наших європейських партнерів, щоб вони нам посприяли
Юрій Корольчук

«Він (цей конфлікт – ред.) вигідний нам тим, що ми тим самим підштовхнемо наших європейських партнерів, щоб вони нам посприяли. Як? Є два варіанти. Перший – виділення коштів, що дуже складно. Другий – щоб із 12 мільярдів (які треба накопичити в українські сховища для потреб України і забезпечення транзиту у ЄС – ред.) як мінімум 6 мільярдів закачали у підземні сховища України європейські компанії. І тоді нам залишиться 6 мільярдів, які ми повинні будемо купити самостійно», – каже Юрій Корольчук.

Експерт нагадує, що перед укладанням домовленостей у Брюсселі минулого року Євросоюз обіцяв розглянути ймовірність фінансової підтримки України у її газових відносинах із Росією.

Питання Донеччини і Луганщини пропонують розглядати окремо

У Єврокомісії цього тижня заявили, що готові посприяти в організації переговорів української і російської сторін щодо газу. Віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович водночас закликав Київ і Москву дотримуватися брюссельського протоколу.

«Я запропонував переконатися, що суперечки ніяк не зачіпають «зимовий пакет», що все працює так, як працювало до минулої п’ятниці, що ми маємо гарантію того, що транзит газу працюватиме, як і раніше, і що питання забезпечення територій на Донеччині і Луганщині вирішуватиметься окремо», – зазначив віце-президент Єврокомісії.

У Брюсселі вважають, що питання забезпечення поставок російського газу до України «потребує негайного реагування».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG