Доступність посилання

ТОП новини

Діти з синдромом Дауна проти «Антимайдану»


Фрагмент плакату «Антимайдану» у Москві 21 лютого 2015 року
Фрагмент плакату «Антимайдану» у Москві 21 лютого 2015 року

«Ми не майДАУНИ» – одне з гасел прокремлівського «Антимайдану»

«Ми не майДАУНИ» – одне з гасел масової ходи у центрі Москви, яку організував прокремлівський рух «Антимайдан». Таке гасло викликало обурення у тих, хто має стосунок до родин, які виховують дітей із синдромом Дауна. Свій протест також висловив благодійний фонд Downside Up. Один із лідерів «Антимайдану», президент байкерського клубу «Нічні вовки» Олександр Залдостанов публічно виправдовував своїх однодумців.

Школярі Росії у розмовах один із одним хизуються дотепним, на їхню думку, словом «даун». Сьогодні цей невибагливий формат вуличного спілкування освоює простір центральних вулиць і площ країни. Його навіть взяли за основу нового політичного гасла.

«У Росії Майдану не буде», – скандують учасники ходи московськими вулицями. На одному з транспарантів написано: «Ми – не майДАУНИ!»

Четверта дитина актора та відомого московського фотографа Володимира Мішукова народилася з синдромом Дауна. Після повідомлень про марш «Антимайдану» Мішуков на своїй сторінці у Facebook написав: «Платоне, синочку мій, я хочу, щоб ти знав, у якій країні живеш. І ніколи – чуєш! – ніколи не плекав жодних ілюзій».

«Це огидно, це мерзота. Будь-яка образа, та ще й за ознакою, пов’язаною з медичним діагнозом або обмеженими можливостями, як на мене, це нижче людського плінтуса, я б так сказав», – зауважив Мішуков.

Він вважає, що від несприйняття людей із обмеженими можливостями є лише один крок до політичної нетерпимості. Замість того, щоб відкривати для себе новий обсяг нескінченно різноманітного світу, «інший формат краси», люди вибудовують навколо себе кордони, не бажаючи обтяжувати себе новими знаннями про те, як влаштований світ людини, яка мешкає поруч. Будь-якої людини, навіть «нормальної».

«Як на мене, люди, які на георгіївській стрічці написали це гасло, не розуміють не тільки, хто такі люди із синдромом Дауна – вони не розуміють, що таке Майдан в його початковому пориві, і, на мою думку, не розуміють, що таке георгіївська стрічка», – сказав Мішуков.

«Потрібне моє вибачення – я вибачусь»

Один із організаторів московського маршу «Антимайдану», байкер Олександр Залдостанов, більш відомий під псевдонімом «Хірург», спочатку не збирався вибачатися. В інтерв’ю Радіо «Говорит Москва» Залдостанов заявив, що гаслом «ми – не майДАУНИ!» вже давно користуються в інтернеті та воно не пов’язано з медичним діагнозом.

«Це було зроблено на противагу «колорадам», як називали людей, яких спалили в Одесі. Якщо ми вже й змушуємо вибачатися, хай так само обуряться. Про які вибачення може йти мова, якщо не вибачилися навіть перед родичами спалених людей в Одесі? Набагато глобальніші існують речі, кричущі, цинічні, принизливі, за які ніхто не збирається вибачатися», – сказав Залдостанов.

Однак, уже через декілька годин в інтерв’ю для російського Радіо «Эхо Москвы» байкер заявив, що взагалі не бачив банера з таки лозунгом на ході. Більше того, він допомагає дітям-інвалідам, а також дітлахам із синдромом Дауна.

«Ще раз кажу, цим гаслам, цим тегам інтернетівським вже не менше року. Тому я не зовсім розумію… зараз… Потрібно буде моє вибачення – я вибачусь. Навіть за когось, кого не знаю», – сказав Залдостанов.

Матеріал підготували Олександр Кулигін та Анна Шаманська.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG