Доступність посилання

ТОП новини

Росія знову блокує розширення прикордонної місії ОБСЄ


Представники місії ОБСЄ на російському пункті пропуску «Гуково» (архівне фото)
Представники місії ОБСЄ на російському пункті пропуску «Гуково» (архівне фото)

Організація з безпеки і співпраці в Європі знову не змогла територіально розширити мандат Спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» й «Донецьк» у Ростовській області на кордоні з Україною.

Причиною стало блокування з боку Росії, попри прохання інших держав-членів ОБСЄ погодитися на таке розширення, повідомила місія США при ОБСЄ.

Ця місія далі залишається обмежена двома пунктами пропуску – приблизно одним кілометром із 2 тисяч 300 кілометрів кордону між Росією й Україною, зазначив постійний представник США Данієл Бер.

Через це обмеження з боку Росії місія ОБСЄ буде і далі не здатна визначити обсяг участі Росії у нелегальних постачаннях озброєнь, коштів і особового складу для сепаратистів на Донбасі. Також місія не зможе встановити, чи робить Росія щось, щоб зупинити ці постачання, додав Бер.

Він нагадав, що роль ОБСЄ у моніторингу і верифікації (перевірки) обох сторін українсько-російського міжнародного кордону і створення там зони безпеки чітко передбачені Мінськими домовленостями.

Данієл Бер також звернув увагу, що Росія вже багато разів блокувала розширення мандату прикордонної місії ОБСЄ на інші пункти пропуску чи ділянки кордону поміж ними. Це викликає серйозні сумніви у прагненні Росії виконувати важливі моменти Мінських домовленостей, наголосив він.

У четвер, 12 лютого, Постійна рада ОБСЄ консенсусом усіх 57 країн-членів продовжила термін мандату Спостережної місії ОБСЄ на російських пунктах пропуску «Гуково» й «Донецьк» іще на три місяці, але через заперечення Росії знову не розширила її територіального мандату.

Крім того, в ОБСЄ вирішили ще на рік продовжити мандат іншої місії, Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Її чисельність також вирішили збільшити до 1 тисячі осіб.

XS
SM
MD
LG