Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти хочуть паралельного обігу рубля і гривні


Російсько-український конфлікт втягує Донбас у рублеву зону – депутат

Київ – Ватажки сепаратистів анонсують переведення підконтрольних їм районів Донбасу з гривні на розрахунки одразу в кількох валютах. Вони пояснюють це тим, що нібито зазнають «економічної блокади з боку України». В парламенті вважають такі наміри спробою примусово розширити рублеву зону на українську територію. Експерти ж вбачають у прагненні сепаратистів до «мультивалютності» наслідок економічної кризи як в окупованих районах Донбасу, так і в Україні в цілому. Місцеві ж активісти пояснюють зміни тим, що в окуповані райони українського Сходу готівка приходить переважно у вигляді рублів та доларів.

Сепаратисти хочуть зробити можливими розрахунки в кількох різних валютах: у магазинах, на ринках та на підприємствах підконтрольних їм районів Донеччини та Луганщини. З такою заявою 12 березня в Донецьку виступив перед російськими журналістами Андрій Пургін, один з ватажків бойовиків, який називає себе «головою Народної ради ДНР».

«Наскільки я розумію, а я не належу до виконавчої влади (в угрупованні «ДНР» – ред.), ми готується забезпечити можливості приймати різні валюти за комунальні послуги в нашому банку(фінансова установа сепаратистів у Донецьку – ред.). Вже недалекий той день, коли з’являться цінники у двох чи трьох валютах», – вважає лідер бойовиків.

За словами Пургіна, на території, підконтрольній сепаратистам, основними валютами будуть українська гривні та російський рубль, але він не виключає, що крім того сепаратисти дозволятьвикористання доларів чи іншої західної валюти.

Одночасно інший лідер сепаратистів, самопроголошений «міністр фінансів ЛНР» Євген Мануйлов заявив про те, що для обігу інших валют, окрім гривні, є економічні та політичні підстави.

«Ми вийшли з гривневого простору. Ми намагалися в ньому залишитися. Але оскільки Україна закрила (рух людей та коштів зі своєї території), нема змоги в підприємств (торгувати), нема змоги в людей перетинати кордон між Україною та ЛНР, то, ви розумієте, гривня нам не дуже й потрібна», – заявив Мануйлов.

Днями мешканці територій, підконтрольних бойовикам і російським військам, вже повідомляли, що в окремих магазинах з’явилися цінники у гривнях, рублях і доларах.

Справжня мета такої «мультивалютності» бойовиків – перевести російську агресію проти України у фінансову площину, пояснив Радіо Свобода депутат від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Каплін.

Ми маємо гібридну війну з Росією, і тепер вона перейшла на інший рівень: монетарна війна
Сергій Каплін

«Відповідь може бути тільки одна: Росія розширює географію свого рубля, це єдина причина, чому говорять про декілька валют. Якщо заходили російські солдати, і їх вдавалося приховувати, камуфлюючи, перевдягаючи під місцевих – то як за камуфлювати рубль, якщо він з’явився в обігу? Якщо (сепаратисти) запроваджують обіг кількох валют, то навряд чи в ньому пануватимуть японські єни чи швейцарські франки. Пануватиме рубль. Ми маємо гібридну війну з Росією, і тепер вона перейшла на інший рівень: монетарна війна», – підсумовує депутат.

Україна сама запустила в себе розрахунки в іноземних валютах – економіст

Місцеві жителі та проукраїнські активісти з окупованих територій– навпаки, говорять, що є об’єктивні економічні тенденції, які змушують людей у донецькому та луганському регіоні використовувати інші валюти, окрім гривні. Так, частина російських найманців отримує зарплатню в доларах, і намагається платити ними за товари й послуги, розповідають місцеві.

Зарплатню в зоні АТО стало простіше отримати у рублях, ніж у гривнях, тож гривнева готівка на руках у населення закінчується, пояснює колишній профспілковий активіст Луганщини, а нині заступник голови Всеукраїнського батальйонного братства Костянтин Ільченко.

Шахтарі та працівники підприємств Ріната Ахметова – отримують зарплату на картки та їдуть знімати гроші в Росію
Костянтин Ільченко

«По-перше, коли була інфляція, курс гривні там (в зоні контролю сепаратистів) був дуже невигідним. Гроші з картки можна зняти в Росії, але в рублях, сплативши відсоток за конвертацію. Вдома – рублі треба міняти на гривні, знову втрачаючи відсотки. А шахтарі та працівники підприємств Ріната Ахметова – отримують зарплату на картки та їдуть знімати гроші в Росію», – пояснює ситуацію активіст.

Економіст, експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко вбачає в появі кількох валют в обігу на Донбасі вплив економічної кризи.

Бартер, можливий в масштабах села, на всій окупованій території не спрацює. На Донбасі обіг кількох валют свідчить ще й про розквіт нелегальної торгівлі
Юрій Гаврилечко

«Територія не має змоги на свою власну емісію, тому використовує різні валюти. Бартер, можливий в масштабах села, на всій окупованій території не спрацює. Паралельне використання кількох валют – це українська традиція, і її наслідки, проблеми позичальників, ці фінансові майдани, ми пожинаємо. А на Донбасі обіг кількох валют свідчить ще й про розквіт нелегальної торгівлі», – наголошує Юрій Гаврилечко.

На його думку, поява в обігу на окупованих територіях викликана передовсім непрофесійними діями уряду та Нацбанку на всій українській території, які призвели до стрибків курсу, дефіциту долара в обмінниках та зменшення експорту й імпорту. Частина ж фахівців говорить про конкретні фінансові потоки, які заходять в зону АТО в рублях і доларах. Це й фінансування бойових дій з боку Росії, й металобрухт та вугілля, які сепаратисти вивозять до Росії, й продають її аж ніяк не за гривні. Частина вугілля, на думку аналітиків, перепродується в Україну як російське, однак українська сторона може платити за нього за нього лише доларами або рублями. Відтак потік гривні в зону АТО зменшився, він обмежується пенсіями місцевим мешканцям та готівкою, яку привозять з українського боку фронту.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG