Доступність посилання

ТОП новини

Чи загрожують люстрації в Україні суддівські перевірки?


Конституційний суд України почав перевірку низки положень закону «Про очищення влади»

Київ – Конституційний суд України почав перевірку низки положень закону «Про очищення влади» (люстрацію) на наявність ознак дискримінації. Інформацію про відкриття провадження за поданням Верховного суду оприлюднили на сайті КСУ. Робоча група з доопрацювання закону передала Венеціанській комісії розроблені нею зміни, але, за словами учасників групи, ці пропозиції зауважень Верховного суду не стосуються.

Як йдеться у поданні Верховного суду, підписаним його головою Ярославом Романюком, закон «Про очищення влади» передбачає автоматичне звільнення окремих чиновників тільки за те, що вони обіймали посади у певний період, а не через доведену вину особи. Зокрема, йдеться про представників судової гілки влади.

Ще одне подання стосовно перевірки закону про люстрацію – від 47 депутатів, серед яких Юрій Мірошниченко та інші парламентарі від «Опозиційного блоку» – зараз розглядає колегія Конституційного суду. Про це йдеться на його сайті.

Люстрацію в Україні здійснюють прозоро – відповідно до міжнародної практики, зокрема – Європейського суду з прав людини, запевнив міністр юстиції Павло Петренко. За його словами, 2010 року Конституційний суд незаконно надав тодішньому президенту Вікторові Януковичу повноваження, за якими той фактично створив свою «команду» в різних гілках влади.

Процес люстрації повинен бути завершений, повинно бути здійснене очищення влади: найвищих керівників державної влади і тих осіб, які підлягають першочерговій перевірці
Павло Петренко

«І ми будемо відстоювати цю позицію перед Венеціанською комісією, і в Конституційному суді, – наголошує міністр. – Наша позиція дуже чітка: процес люстрації повинен бути завершений, повинно бути здійснене очищення влади: найвищих керівників державної влади і тих осіб, які підлягають першочерговій перевірці і звільненню за прямими нормами закону».

Верховний суд хоче нейтралізувати єдиний дієвий метод очищення влади – Волох

Обговорення українських «люстраційних» законів заплановане у Венеціанській комісії під час її наступного засідання – 20-21 березня. Це зазначено у порядку денному комісії на сайті Ради Європи.

Робоча група з доопрацювання закону «Про очищення влади» при Мін’юсті розробила пакет змін і передала їх для оцінки Венеціанській комісії, але вони не стосуються тих зауважень, що зробив Верховний суд, зазначив у коментарі Радіо Свобода заступник голови робочої групи Карл Волох.

В питанні очищення влади від всього того дрантя, яке на неї налипло, на жаль, крім нашого закону не працює більше нічого
Карл Волох

«Головне, що ми їм (Венеціанській комісії – ред.) запропонували – це пояснення нашої позиції. А зміни там відносно незначні: там є персоналізація щодо суддів, там є деякі інші речі, які просто роблять цей закон більш ефективним. Але переважно це не ті зміни, яких від нас очікують, – сказав він. – В питанні очищення влади від всього того дрантя, яке на неї налипло, на жаль, крім нашого закону не працює більше нічого. І те, що робить сьогодні Верховний суд – це саме спроба нейтралізувати цей закон».

Перевірку чиновника має проводити незалежна установа, а не його керівництво – Захаров

Зауваження щодо неврахування індивідуального характеру вини під час люстрації, коли особа звільняється з посади тільки за те, що вона її обіймала під час зловживань владного режиму, цілком справедливі, вважає голова правління Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

За нашим законом, люстрацію проводить адміністрація тієї установи, де працює людина. Це дуже зручний спосіб звести рахунки з «незручною» людиною
Євген Захаров

«Люстрацію має проводити незалежний орган. А за нашим законом, люстрацію проводить адміністрація тієї установи, де працює людина. Це дуже зручний спосіб звести рахунки з «незручною» людиною. Я думаю, це має бути перероблене», – пояснює правозахисник.
За даними Міністерства юстиції, на сьогодні люстраційну перевірку пройшло близько двадцяти чотирьох тисяч чиновників.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG