Доступність посилання

ТОП новини

«Ісламська держава» вимагає від полонених українських медиків лікувати бойовиків


Зруйнована внаслідок бойових дій вулиця. Бенгазі, Лівія. 16 березня 2015 року
Зруйнована внаслідок бойових дій вулиця. Бенгазі, Лівія. 16 березня 2015 року

Бойовики в Лівії звільнили 15 українських лікарів, але не дають їм повернутися додому

Бойовики угруповання «Ісламська держава» звільнили українських лікарів з полону в Лівії, але не відпускають їх на батьківщину, повідомляють світові ЗМІ. Українські експерти вважають щастям те, що лікарів залишили живими, та передрікають складні переговори.

17 березня бойовики «Ісламської держави» звільнили 15 українських лікарів, яких захопили днем раніше у лікарні Ібн Сіна лівійського міста Сірт. Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ України.

15 громадян України були у групі лікарів, які, за інформацією американського телеканалу CNN, чекали на автобус. Той мав відвезти їх з Сірта до Тріполі. Під час штурму лікарні медиків взяв в полон загін з 30 бойовиків. Всього у групі було 20 лікарів-іноземців. За офіційними даними, лікарі планували залишити місто саме через погіршення умов безпеки.

Дипломати з українського МЗС заявили, що звільнення лікарів стало можливим завдяки їхнім зусиллям. Наразі контакт із лікарями підтримують представники української дипломатичної місії в Лівії. Дипломати також кажуть, що намагаються допомогти українським громадянам знайти безпечну можливість виїхати з цієї північно-африканської держави.

ЗМІ повідомляють, що бойовики «Ісламської держави» відпустили полонених, але заборонили їм залишати місто. Один з полонених, лікар з Узбекистану, розповів журналістам, що в обмін на безпеку від них вимагають залишитись у Сірті та лікувати поранених бойовиків.

Лікарів залишили живими через професію

На думку президента київського центру близькосхідних досліджень AMES Олександра Богомолова, саме професія зберегла життя українцям – вони можуть бути корисними бойовикам.

Це, на жаль, означає, що вони їх продовжують тримати під контролем. У лікарів є конкурентна перевага у порівнянні із іншими заручниками
Олександр Богомолов

«Це, на жаль, означає, що вони їх продовжують тримати під контролем. У лікарів є конкурентна перевага у порівнянні із іншими заручниками. Вони ж недарма там працюють, наші лікарі: у Лівії занедбана система охорони здоров’я та була дуже слабка медична школа», – зазначив Богомолов у коментарі для Радіо Свобода. За його словами, вести переговори про остаточне звільнення лікарів із «Ісламською державою» буде дуже складно.

«Наразі «Ісламська держава» відрізняється від своїх попередників, терористичних організацій, жорстокістю. Переговори можливі, коли можна сконструювати якісь спільні інтереси, бодай тимчасові. Але зараз «Ісламська держава» розкручує негативний бренд та розширює вплив, агресія для них є метою та одночасно інструментом. У таких умовах важко розраховувати на успіх», – наголосив Богомолов.

«Ісламська держава» не припиняє спроб розширити контрольовану територію

Викрадення 20 лікарів-іноземців є свідченням погіршення обстановки в прибережному лівійському місті Сірт – там продовжуються зіткнення між бойовиками «Ісламської держави» та солдатами, які залишаються вірними уряду в Тріполі. Бойовики вже захопили частину Сірта, зокрема, лікарню, університет та кілька урядових будівель.

15 березня десятки родин залишили Сірт та втекли на захід до міста Місрата, яке наразі контролюють провладні бойові підрозділи з групи «Світанок Лівії» (Libya Dawn). Reuters повідомляє, що серед тих, хто втік з міста, були й іноземні медики. Одна з медсестер з Сербії розповіла, що втекти з міста їм порадив їхній керівник. Інша медсестра заявила, що втечу помітили бойовики «Ісламської держави», але вони ніяк не намагались цьому завадити.

Провладні бойові підрозділи з групи «Світанок Лівії» (Libya Dawn) шукають позиції бойовиків угруповання «Ісламська держава». Сірт, 17 березня 2015 року
Провладні бойові підрозділи з групи «Світанок Лівії» (Libya Dawn) шукають позиції бойовиків угруповання «Ісламська держава». Сірт, 17 березня 2015 року

Деякі лівійські бойовики стала під прапори «Ісламської держави» та склали присягу її лідеру Абу Бакру-аль-Багдаді в жовтні минулого року. З тих пір вони взяли під контроль місто Дерна, яке знаходиться на лівійсько-єгипетському кордоні, та підсилили свої лави ветеранами «Ісламської держави» з бригади Аль-Баттар – раніше близько 300 цих вояків брали участь в боях у Сирії та Іраку.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG