Доступність посилання

ТОП новини

Морська відплата: в Україні почали заарештовувати судна, що заходили в окупований Крим


Судно під прапором Маршаллових островів стоїть у порту Керчі
Судно під прапором Маршаллових островів стоїть у порту Керчі

На думку експертів, перші арешти суден стануть чітким сигналом для порушників, яким доведеться зважувати ризики роботи з окупованою територією

Тільки через рік після анексії Кримського півострова в Україні почали застосовувати суворі заходи до іноземних суден, які, всупереч офіційній забороні та міжнародним санкціям, продовжують заходити у кримські порти.

24 березня стало відомо про арешт судна-порушника Kanton. Цей турецький суховантажник, що ходить під прапором острівної держави Тувалу, мав необережність зайти в Херсонський морський порт після того, як у липні поточного року відвідав анексований Севастополь.

Процес пішов

За повідомленням Генеральної прокуратури України, суховантажник був затриманий у рамках розслідування «порушення судами порядку заходу в закриті порти АР Крим (в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї) з метою заподіяння шкоди інтересам держави». «Організованими і проведеними відповідно до кримінального процесуального законодавства України слідчими діями отримані незаперечні докази вчинення капітаном судна – громадянином Туреччини – злочину, передбаченого ч. 2 ст. 332-1 КК України», – сказано в повідомленні наглядового відомства. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до п'яти років з конфіскацією транспортного засобу.

Капітану вручене письмове повідомлення про підозру у вчиненні злочину, яке разом із запитом про міжнародну правову допомогу також надіслане до компетентних органів Турецької Республіки.

24 березня Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання слідчого про арешт судна Kanton і заборонив його використання. Зараз арештоване судно залишається в Херсонському морському торговому порту.

Згідно з моніторингом, який проводить видання BSNews спільно з «Майданом закордонних справ», суховантажник Kanton вантажопідйомністю понад 5 тисяч тонн перебував у порту Севастополя від 24 до 29 липня минулого року. Власником судна є компанія Master Shipping Ltd, розташована в Стамбулі.

Варто відзначити, що це вже третє затримання судна-порушника на підконтрольній Україні території. На початку лютого покарання спіткало сінгапурський танкер-газовоз Knebworth (був затриманий в Іллічівському порту) і севастопольський рибальський траулер Cheremosh (затриманий у порту Бердянська).

За повідомленнями BSNews, Knebworth заходив у Керченський морський рибний порт для прийому вантажу скрапленого газу 29 квітня, 30 травня і 3 червня 2014 року.

Цей танкер, користуючись незрозумілою бездіяльністю українських компетентних органів, не менше 10 разів заходив до Одеси та Іллічівська без будь-яких правових наслідків

«Потім цей танкер, користуючись незрозумілою бездіяльністю українських компетентних органів, зокрема прикордонної служби, не менше 10 разів заходив до Одеси та Іллічівська без будь-яких правових наслідків», – констатує видання. 1 лютого він вкотре прибув до Іллічівського порту, однак цього разу не залишився безкарним. Уже наступного дня газовоз був затриманий українськими контрольними органами. Затримання тривало до 5 лютого, після чого судно відпустили з порту, зважаючи на «усунення невідповідностей».

Траулер вийшов з Керчі, тобто з тимчасово окупованої території України, і його вихід не був оформлений Прикордонною службою України. Далі траулер вирушив до Абхазії, невизнаної з точки зору міжнародного права республіки
Василь Свидер

2 лютого в Бердянському морському порту затримали траулер Cheremosh (досі ходить під українським прапором). «У ході перевірки судна і команди було встановлено, що траулер вийшов з Керчі, тобто, з тимчасово окупованої території України, і його вихід не був оформлений Прикордонною службою України. Далі траулер вирушив до Абхазії, невизнаної з точки зору міжнародного права республіки, де в територіальних водах Грузії команда займалася незаконним промислом тюльки і хамси. Документи на вихід з Абхазії в Бердянськ капітан оформив у порту Сухумі. Порушений порядок виїзду з тимчасово окупованої території, оскільки, згідно із законодавством України, визначені пункти в'їзду-виїзду автомобільним і залізничним транспортом. Морський шлях заборонений, тому що і прикордонники, і представники інших державних служб позбавлені права здійснення контролю на морі», – розповів подробиці затримання виданню pro.berdyansk.biz представник Бердянського прикордонного загону Василь Свидер.

Танкер під італійським прапором у порту Керчі, 24 березня 2015 року
Танкер під італійським прапором у порту Керчі, 24 березня 2015 року

Наступного дня, 3 лютого, Бердянський міськрайонний суд ухвалив рішення про притягнення екіпажу судна до адміністративної відповідальності: кожен із членів команди був оштрафований на 1700 грн за порушення порядку в'їзду на окуповану територію. На таку ж суму додатково був оштрафований капітан – за незаконний перетин кордону. Таким чином, уперше в новітній історії України була застосована стаття Кримінального кодексу, внесена в нього з ухваленням закону про тимчасово окуповані території. Хоча першого разу суд обмежився м'яким адміністративним покаранням, без конфіскації судна та позбавлення волі членів його екіпажу.

Виховний захід

Між тим, не можна не відзначити, що Україна майже рік взагалі не робила ніяких дій щодо суден-порушників режиму окупованої території. Незважаючи на те, що юридичні передумови до цього були створені ще в минулому квітні: у Кримінальному кодексі з'явилася відповідна стаття (332-1, «Порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію і виїзду з неї»), а Кабмін офіційно закрив морські порти на півострові. Однак неповоротка бюрократична машина ще дуже довго не реагувала на порушників, чим переконала їх у власній безкарності. У результаті ціла низка суден, які відвідали Крим, досі не боялися заходити в порти України. Зараз ця тенденція змінюється. Чи то натиск «згори», чи то обурення журналістів і громадських діячів нарешті дало результат.

За інформацією народного депутата, голови експертної ради Міністерства юстиції України Георгія Логвинського, Генеральна прокуратура України веде кримінальне провадження за фактами заходу в закриті морські порти Криму 69-ти іноземних суден. Виявляється, відповідні відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань ще в жовтні минулого року. Хоча, за інформацією моніторингу «Майдану закордонних справ», на середину жовтня в «чорному списку» значилися вже 117 суден-порушників з різних країн, серед яких лідирували Росія (50 суден), Туреччина (25), Греція (19) і Румунія (6).

Іноземні судна у порту Керчі, 2 березня 2015 року
Іноземні судна у порту Керчі, 2 березня 2015 року

Утім, незалежно від статистики, важливий сам факт: державні органи України перейшли від бездіяльності до реального впливу на судновласників, які ігнорують режим санкцій щодо Криму. На думку експертів, перші арешти суден стануть чітким сигналом для порушників, яким у майбутньому доведеться ретельніше зважувати можливі негативні наслідки роботи з окупованою територією. А остаточно позбавити їх спокус здійснювати суднозаходи в Крим буде здатний вихід України на рівень міжнародних судів і позови про арешти суден-порушників не тільки на своїй території, але й у всіх легальних портах світу.

Оригінал матеріалу – на сайті «Крим.Реалії»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG