Доступність посилання

ТОП новини

Пакистан вирішує, чи брати участь в інтервенції в Ємені


Пакистанські активісти вигукують гасла на підтримку уряду Саудівської Аравії в Ісламабаді, 30 березня 2015 року
Пакистанські активісти вигукують гасла на підтримку уряду Саудівської Аравії в Ісламабаді, 30 березня 2015 року

Інтервенція в Ємені може оголити внутрішній фронт, а відмова ризикує підірвати стратегічне партнерство з Саудівською Аравією

Пакистан має вирішити, чи брати йому участь в інтервенції проти шиїтських хуситських повстанців у Ємені, яку очолює Саудівська Аравія. Коаліція під керівництвом Саудівської Аравії вже протягом тижня проводить авіанапади на позиції повстанців у Ємені, яких підтримує Іран. Повстанцям тим часом вдалося захопити значні території країни, включно зі столицею Санаа. У понеділок Пакистан планує провести спеціальне засідання парламенту, щоб відповісти на прохання Саудівської Аравії про надання військової допомоги.

Пакистан вирішує, чи брати участь в інтервенції в Ємені
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Пакистан постав перед дилемою. Якщо він відмовить Саудівській Аравії, це може викликати невдоволення стратегічного партнера, а якщо надасть війська для придушення повстання в Ємені, то може оголити власні позиції вдома, де Ісламабад веде збройну боротьбу з бойовиками. В країні розгорнулися дебати між сунітськими релігійними угрупуваннями, які виступають на підтримку закордонної воєнної місії та громадськими активістами, які говорять, що участь у збройному конфлікті за кордоном лише збільшить розлам між різними групами всередині країни. Шиїти становлять приблизно 20% населення Пакистану і участь у придушенні повстання одновірців у Ємені може розпалити внутрішні пристрасті у Пакистані.

Колишній генерал, а нині впливовий воєнний коментатор Талат Масуд говорить, що армія може не витримати потрійного навантаження, адже вона не лише веде боротьбу з бойовиками всередині країни, але і має утримувати баланс сил на кордоні з Індією, регіональним суперником Пакистану. Головне, на його думку, дати відсіч внутрішнім ворогам.

Внутрішні конфлікти потрібно вирішувати всередині країни, а не за допомогою втручання іноземних країн
Талат Масуд

«Найбільша небезпека для Пакистану походить зсередини, наші військові мають забагато завдань. Внутрішні конфлікти потрібно вирішувати всередині країни, а не за допомогою втручання іноземних країн», – вважає він.

Також Пакистан боїться бути втягнутим в етнічні та релігійні протистояння між різними гілками ісламу, які представляють регіональні суперники – Іран та Саудівська Аравія.

Чи ризикне Пакистан стратегічним партнерством?

З іншого боку, відмовити Саудівській Аравії, яка надає велику фінансову підтримку Пакистану, також буде нелегко. Лише минулого року країна отримала допомоги на суму понад півтора мільярди доларів у формі дешевої нафти і кредитів. Також прем’єр-міністра Пакистану зв’язують і особисті зв’язки з саудитами, наголошують місцеві оглядачі. Адже коли Наваза Шаріфа скинули в результаті військового заколоту, він знайшов притулок саме в Саудівській Аравії.

Пакистан зобов’язаний перед Саудівською Аравією впродовж 30 чи 40 років, а для Шаріфа – це ще і особисті порахунки
Мухамад Такі

«Пакистан зобов’язаний перед Саудівською Аравією впродовж 30 чи 40 років, а для Шаріфа це ще і особисті порахунки», – говорить політичний аналітик з Ісламабаду Мухамад Такі.

На його думку, Саудівська Аравія може обмежити свою допомогу Пакистану на знак покарання за його відмову взяти участь у воєнній операції в Ємені. Але, навряд чи до цього дійде, адже в минулому Пакистан вже надавав свою військову допомогу саудитам через виняткову важливість для себе цих стратегічних стосунків.

Над матеріалом працювали Марія Щур та Frud Bezhan

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG