Доступність посилання

ТОП новини

Реформа прокуратури знову «підвисає»


©Shutterstock
©Shutterstock

Набрання чинності закону «Про прокуратуру» пропонують перенести з квітня на липень

Сьогодні парламент має розглянути питання про відтермінування вступу в дію закону «Про прокуратуру». Із відповідною ініціативою виступив лідер фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрій Луценко. На його думку, через істотні неузгодженості наслідком набрання чинності цього закону може стати «правовий хаос». Однак не всі представники парламентської більшості підтримують цю ініціативу, а експерти хоча й визнають небезпідставність пропозиції, наголошують на необхідності визначити точні терміни розв’язання проблеми.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ухвалений ще в жовтні минулого року закон «Про прокуратуру» має набрати чинності 25 квітня. Він, зокрема, передбачає позбавлення прокуратури функції загального нагляду, надання гарантій незалежності прокурорам, створення незалежного від керівництва прокурорського самоврядування. Утім, за час від ухвалення до набрання чинності в органах прокуратури мали відбутися певні структурні зміни та створені певні процедурні механізми, але цього не відбулося.

Потрібно, щоб кожен прокурор був призначений у конкурсному порядку на свою посаду, щоб керівник не міг йому давати жодних вказівок. А для дотримання всього цього треба створити органи прокурорського самоврядування
Микола Хавронюк

«Потрібно, щоб кожен прокурор був призначений у конкурсному порядку на свою посаду, щоб керівник не міг йому давати жодних вказівок. А для дотримання всього цього треба створити органи прокурорського самоврядування. Однак, за часів керівництва генпрокуратурою паном Яремою, він пальцем об палець не вдарив, аби почати створювати ці органи прокурорського самоврядування», – зазначає експерт центру політико-правових реформ Микола Хавронюк.

Прокуратура ніколи не буде готова віддати годівницю – Мосійчук

Спочатку Юрій Луценко пропонував відтермінувати дію закону до вересня цього року, однак на початку квітня таке рішення парламент не підтримав. Відтак 21 квітня розглянуть іншу дату відтермінування – до середини липня.

Член парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності народний депутат Антон Геращенко каже, що фракція «Народного фронту» підтримає це рішення, вважаючи його компромісним. Натомість фракція Радикальної партії Ляшка проти відтермінування реформи прокуратури.

Прокуратура має бути реформована і, насамперед, позбавлена сталінських функцій контролю, які їй зараз належать і на яких процвітає прокурорська корупція
Ігор Мосійчук

«Зараз, наскільки мені відомо, відбувається тиск Банкової, щоби просто відтермінувати. А потім ухвалювати зміни до закону «Про прокуратуру». Вважаю це недопустимим. Прокуратура має бути реформована і, насамперед, позбавлена сталінських функцій контролю, які їй зараз належать і на яких процвітає прокурорська корупція», – каже заступник голови комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, член фракції Радикальної партії Ігор Мосійчук.

На його думку, посилання на неготовність органів прокуратури безпідставні, адже «прокуратура ніколи не буде готова до такого кроку, бо в неї забирають годівницю».

Експерти наголошують на необхідності одночасно із відтермінуванням врегулювати питання про внутрішні зміни в органах прокуратури.

«Якщо ви хочете відстрочки, то давайте намалюємо графік цієї відстрочки і на що вона вам потрібна – щоби ви зробили те, на що її просите. А не просто: дайте нам ще півроку», – зазначає Микола Хавронюк.

Питання щодо відтермінування набрання чинності закону «Про прокуратуру» стоїть першим у порядку денному Верховної Ради на 21 квітня.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG