Доступність посилання

ТОП новини

19-а українська антарктична експедиція повернулась до Києва


Святкування Пасхи
Святкування Пасхи

Вчені зібрали серед вічної мерзлоти колекцію організмів, з яких можна створити нові ліки

Галина Дашкевич

Українські науковці повернулися додому після річного перебування на станції «Академік Вернадський». Полярники вивчали кліматичні зміни, спостерігали за різними видами тварин і рослин, шукали ліки від морської хвороби й навіть створили рецепт легкої адаптації людини до екстремальних умов.

Валентина Маланчук, завідувач науково-організаційного відділу Національного антарктичного наукового центру, розповіла, що цьогорічна експедиція особливо ретельно досліджувала біорозмаїття Антарктиди.

Нам вдалося створити колекцію біоорганізмів, на основі якої можна винайти нові ліки, харчові добавки
Валентина Маланчук

«Наші дослідники самовіддано працюють і отримують високі результати. А в цьому році до досліджень долучилися ще й науковці з Криму. Нам вдалося створити колекцію біоорганізмів, на основі якої можна винайти нові ліки, харчові добавки», – каже Маланчук.

Однак привезти ці здобутки з експедиції було проблематично, каже дослідниця: довелося шукати додаткові кошти для того, щоб найняти судно, яке привезе українців з Антарктиди.

Станція вночі
Станція вночі

Проте для Дмитра Литвинова, учасника експедиції, ця неприємність не стала найбільшою. Важливіше, стверджує геофізик, забезпечити станцію новим обладнанням для якісної роботи.

Найбільше хвилюватися слід за функціонування станції наступного року, бо застаріла техніка дуже заважає нашій справі
Дмитро Литвинов

«Нас би якісь друзі евакуювали, бо є різні кораблі: американська станція поруч, британські кораблі теж курсують. Але це було б некрасиво для репутації станції й України. Тому найбільше хвилюватися слід за функціонування станції наступного року, бо застаріла техніка дуже заважає нашій справі», – зауважує Лтивинов.

На зміну 19-ї експедиції на станцію «Академік Вернадський» попрямує 20-а. Як забезпечити її всім необхідним і не допустити повторення цьогорічних проблем, до кінця не знають. А для того, щоб Україна залишалася антарктичною державою, це необхідно.

Взважування тюленя
Взважування тюленя

У Міністерстві освіти і науки України, від якого залежить функціонування Національного антарктичного наукового центру, запевняють: ситуацію виправили, й учасників нової експедиції забезпечать усім необхідним.

Максим Стріха, заступник Міністра освіти і науки України, у полі уваги якого питання наукових досліджень, обіцяє: «Ми плануємо збільшувати фінансування центру через внесення змін до постанови про державну програму і корегування державного бюджету України. Ситуація загалом поліпшилася, хоча не до кінця, що пов’язане з коливаннями валютного курсу. Я розумію, що в цьому напрямку в нас усе дуже непросто й проблематично, та все ж сподіваюся, що ми доведемо все до пуття».

Директор Національного антарктичного наукового центру Валерій Литвинов навіть пропонував науковцям писати президенту.

«Нам загрожувало розірвання контракту з партнерами, вони показали декілька актів виконаних робіт, за які треба платити, а в нас нема чим. Напряму до президента я не звертатимуся, а от полярники можуть. А вони сказали, що не будуть за себе просити. Нехай за них хтось просить. Вони горді, мужні й виконуватимуть свою задачу до кінця», – каже Литвинов.

Станцію «Академік Вернадський» Україні передала Великобританія у 1996 році, і відтоді Україна стала однією з держав, які мають свою базу в Антарктиді. Проводити дослідження туди щороку приїжджають 12 українських науковців. Хоча для того, щоб одержати додаткове фінансування, до її роботи планують долучати й іноземних учених, адже сама станція може прийняти 24 людини.

Гідрологія
Гідрологія
Ми можемо долучити науковців з тих країн, у яких немає станції, але є гроші. Наприклад Туреччину. Але через політичні мотиви інші країни не відважуються йти з нами на контакт, бо пальцем Росія може погрозити
Валерій Литвинов

«Маємо скорегувати державну програму, шукатимемо додаткові можливості. Плануємо ще когось залучити до роботи на станції. Станція дозволяє тримати більше людей. Ми можемо долучити науковців з тих країн, у яких немає станції, але є гроші. Наприклад, Туреччину. Але нашу співпрацю гальмує складна політична ситуація: через політичні мотиви інші країни не відважуються йти з нами на контакт, бо пальцем Росія може погрозити і Білорусі, й Казахстану. Та все ж, може, колись і вдасться створити асоціацію дослідження Антарктики на базі станції «Академік Вернадський», – сподіваається Валерій Литвинов.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG