Доступність посилання

ТОП новини

«Міграційно-рятувальний» саміт ЄС збирається у Брюсселі


Мігранти з Африки під час рятувальної операції на італійському судні у Середземному морі, жовтень 2014 року
Мігранти з Африки під час рятувальної операції на італійському судні у Середземному морі, жовтень 2014 року

Лідери співдружності мають ухвалити план дій для недопущення масових смертей мігрантів у дорозі до Європи

Віталій Єреміца

Брюссель – Як припинити масову загибель мігрантів у Середземномор’ї намагаються вирішити сьогодні лідери 28 країн Євросоюзу. Після минулотижневого утоплення близько восьми сотень біженців із Африки, яке шокувало весь світ, співдружність європейських держав зібралася на позачерговий саміт для пошуку рішень.

Вимогу зібрати екстренну зустріч лідерів держав та урядів ЄС висунув італійський прем’єр-мініср Маттео Ренці.

«Ми вимагаємо не залишати нас на одинці, – заявив він, виступаючи перед урядом. – І не лише в цій терміновій ситуації на морі, але й треба знати, що нам прийдуть на допомогу, аби запобігти трагедіям цього роду, коли море перетворюється на такого жахливого монстра».

Італійці, які знаходяться на першому плані напливу біженців з африканський держав, вже віддавна закликають колег по ЄС розділити тягар міграції, бо їх країна вже не спроможна сама впоратися із тисячами прибульців з іншого берега Середземномор’я.

Нині всі держави ЄС заявляють, що більше не хочуть драм, подібної катастрофам із риболовецькими човнами, вщерть заповненими африканськими мігрантами. Тільки від початку року море стало могилою для близько двох тисяч біженців, констатують фахівці ЄС.

Яке рішення може застосувати об’єднана Європа, щоб запобігти новим трагедіям?

Нині на столі саміту європейських лідерів лежить план із 10 пунктів, запропонований Єврокомісією. Однак, більша частина з них раніше вже була висунута, – констатують експерти.

«З одного боку, мова йде про створення перешкод для переправлення мігрантів, стабілізації Лівії, звідки походить їх левова частка, й, особливо, про переслідування із застосування армії контрабандистів і тих, що залучені до цього нелегального бізнесу. Однак, для цього складно отримати дозвіл самої дестабілізованої війною Лівії. Потрібен ще й мандат ООН, де буде складно переконати Росію», – пояснює експерт з Європейського політичного центру Ів Паскуав.

Інші пункти плану пропонують збільшити кількість патрульних військових човнів у Середземному морі, щоб перешкоджати новим мігрантським переправам, а з іншого боку, щоб рятувати тих, хто опиниться у відкритому морі. Великобританія та деякі інші країни пропонують організувати саме пошуково-рятувальні операції на морі. Як свідчить практика, тих сил, які для цього вже використовуються під егідою ЄС, далеко не достатньо. До того ж, останнім часом, фінансування на ці операції скоротилося втричі.

Міграції потрібен не безпековий, а гуманітарний підхід – правозахисники

Голова європейської дипломатії Федеріка Моґеріні згадала ще один спосіб боротьби з проблемою мігрантів: запровадження квот на прийом біженців. Втім, законодавство ЄС щодо прийому біженців вже існує і там передбачений розподіл прохачів притулку по різних державах ЄС. Однак, як кажуть європейські експерти, крім Німеччини, яка почасти для того, щоб оминати нелегальних переправників мігрантів, сама забирає до себе біженців із країн, де йде війна, ніхто з інших держав ЄС цього не робить.

Нарешті, Єврокомісія пропонує допомогти фінансово й технічно Італії, Греції та іншим державам, що потерпають від напливу мігрантів, прискорити процедури розгляду шукачів притулку. Натомість, у плані з 10 пунктів немає пропозицій відкрити легальні канали міграції, з огляду на те, що у європейських столицях давно відкидають можливість законної міграції за тими чи іншими критеріями.

Нинішні пропозиції, тим часом, викликали багато критики з боку міжнародних правозахисних організацій. Асоціації нині, в день євросаміту, об’єдналися для висловлення своєї незгоди з міграційною політикою ЄС «мовчазною ходою». Зокрема, Міжнародна Амністія, разом із іншими представниками громадянського суспільства, у Брюсселі організовує «траурний марш».

Ці об’єднання намагаються тиснути на ЄС, вимагаючи реагувати на мігрантські трагедії саме гуманітарними, а не безпековими методами.

XS
SM
MD
LG